Ung dansk forfatter i USA: Her kan jeg måske leve af at opdigte historier

Mikkel Rosengaard har kursen mod noget så sjældent som et gennembrud for en dansk forfatter på det engelsk-sprogede marked.

Mikkel Rosengaard har taget springet og er rykket til New York. Nu er han ved at slå igennem som forfatter i USA. Det er hans første roman for voksne, der er denne måneds læsestof for DR Testklubben. (Foto: Foto: Privatfoto)

- Det er meget, meget svært at leve af at opdigte historier i Danmark. Men i et stort land som USA, er det ikke helt så grotesk at følge den drøm, lyder det fra den unge danske forfatter Mikkel Rosengaard.

Hans første roman for voksne hedder 'Forestillinger om Ana Ivan'. Den klarede sig godt i Danmark og blev efterfølgende udgivet i Sverige, Norge og Holland.

Nu bor Mikkel Rosengaard i en fremlejet lejlighed i New York-bydelen Brooklyn og nyder, at også amerikanerne har fået øjnene op for hans talenter.

Interessant med dansk vinkel på USA

Det betyder, at bogen bliver oversat til engelsk og i februar næste år udkommer den i USA. HarperCollins, det amerikanske forlag, er desuden ved at finde udgivere i UK og andre engelsktalende lande.

I USA omtales romanen af de første læsere, som en immigrant novel, altså som en historie om at være indvandrer. Noget forfatteren ikke selv har tænkt over.

Men det har gjort ham interessant som udefrakommende forfatter i USA. Et par universiteter har inviteret ham til at holde forelæsninger, og magasiner og andre udgivelser kan pludselig finde på at henvende sig for at høre, om han har lyst til at skrive en tekst.

Et menneske af modellervoks

Romanen, der er valgt til april måneds roman i DR Testklub, fortæller historien om en ung mand i begyndelsen af tyverne. Han er lige ankommet til en ny by i et fremmed land, og er - med forfatterens egne ord - så åben og formbar, at han knap nok er en person endnu.

- Han er mere sådan en slags menneskelig klump modellervoks, beskriver Mikkel Rosengaard.

Den unge mand møder kvinden Ana, som er kunstner, ældre end ham og helt anderledes, end nogen han har mødt før. Et menneske, der ikke kæmper sig væk fra afgrunden, men som tværtimod frivilligt kaster sig derned.

- Ana er ret vild med matematik og har besluttet at leve som et primtal. Sådan vild og ubrudt og kun delelig med sig selv, fortæller forfatteren.

Lever i andres møbler og historier

Og selvfølgelig bliver den unge mand, som er romanens fortæller, fascineret af sådan en kompromisløs kvinde. Fortælleren er praktikant for Ana, og imens de bygger et kunstværk, fortæller Ana ham en historie der har plaget hendes familie i flere generationer, en historie som hele Anas liv kredser om. Snart bliver fortælleren også selv suget ind i fortællingen.

På den måde ligner fortælleren i romanen, forfatteren Mikkel Rosengaard, sådan som han bor der i en fremlejet, møbleret lejlighed i Brooklyn.

- Jeg lever i andre menneskers møbler, det har jeg gjort hele mit voksne liv. For nyligt konkluderede en svensk journalist, som besøgte mig, at jeg lever i andres lejligheder, ligesom jeg lever i andre menneskers historier, fortæller forfatteren.

- Det havde jeg aldrig tænkt på før. Jeg bor i et land der ikke er mit, sover i andre menneskers senge, og skriver om en kunstverden, jeg ikke er uddannet i.

- Så der må vel være et eller andet ved rollen som fremmed, jeg godt kan lide, en eller anden tiltrækning ved at leve sådan et lidt lureragtig liv. Men om det er udlængsel eller hvad det handler om, det ved jeg ikke, siger Mikkel Rosengaard.

DR Testklubben læser 'Forestillinger om Ana Ivan' i april måned. I den periode kan du diskutere bogen med andre læsere via Litteratursiden.dk. Følg linket her.

Forfatterweb har et portræt af Mikkel Rosengaard her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk