Værterne fra Skønlitteratur på P1: Det skal du læse i efterårsferien

Efterårsferien er læsetid. Her giver studieværterne fra 'Skønlitteratur på P1' dig fem tips til nye bøger, som du med fordel kan bruge dine feriedage på.

Leder du efter en god bog til efterårsferien? Værterne fra 'Skønlitteratur på P1' anbefaler fem nye bøger, hvis du mangler inspiration.

Det er blevet efterår og dermed tid til bøger.

Det er dog ikke altid lige nemt at vælge den helt rigtige bog til indendørshyggen.

Men det er der råd for, når studieværterne fra 'Skønlitteratur på P1', Nanna Mogensen og Klaus Rothstein, her giver deres bud på nye bøger, der skal læses i feriedagene.

Iben Mondrup: 'Godhavn':

Der var engang, hvor børn både kunne lege numselege og doktor uden at blive forstyrret af de voksne. Dengang var i 1970'erne og 80'erne - og hos Iben Mondrup foregår den uovervågede barndom i Grønland netop på denne tid.

I 'Godhavn' møder læseren tre børn, der oplever de samme begivenheder, men naturligvis helt forskelligt.

Forfatteren har en enestående evne til at skildre det sårbare men begærlige barnesind hos de tre børn, og med den hårde grønlandske natur som baggrund bliver ellers 'små' begivenheder dramatiske og skelsættende, for både hovedpersoner og læseren.

Lone Hørslev: 'Dyrets år':

Historien om den lystne adelsdame Marie Grubbe er fortalt skønlitterært mange gange før. Alligevel lykkes det Lone Hørslev at føje nye dimensioner til 'damen'.

Året er 1666 - dyrets år - og sanseligheden klæber til døden som sæden til ritmester Blanqueforts behårede inderlår. Ham har Marie Grubbe en hed affære med, men det er sengehopperiet med søsterens mand, der ender med at koste hende ægteskabet med Ulrik Frederik Gyldenløve.

Marie er et menneske i kaos og lyst, og denne læser føler en sær blanding af fascination og rædsel, når hun (altså Marie) kaster sig fra mand til mand til mand.

Roy Jacobsen: 'De usynlige':

Denne særdeles fine roman solgte mere end 100.000 eksemplarer, da den udkom i Norge, hvilket lyder af meget for en oplysningsfortælling om en undseelig øbofamilies liv mellem 1913 og 1928.

Men romanen skildrer nordmændenes egen fortid og kystproletariatets respektindgydende kulturhistorie på en fantastisk fortælleglad måde, som mange læsere kunne spejle sig selv i.

Helt så meget kan 'De usynlige' nok ikke sige os i Danmark, men mindre kan også gøre det, og man kan roligt gå ombord i denne skønlitterære rapport fra verden før den blev moderne.

Romanen er oversat til dansk af Camilla Christensen.

Sidsel Falsig Pedersen: 'Hestens fødselsdag':

Uh, vi har mange gode kvindelige prosaister i disse år, og alle læsere kender navne som Helle Helle, Pia Juul, Naja Marie Aidt, Ida Jessen, Lone Hørslev og Katrine Marie Guldager.

Men hvad med Sidsel Falsig Pedersen? Hun er ikke nær så kendt som de øvrige, men hold øje med hende, for hun er fremragende.

Hendes nye roman er en skarp lille sag med den gode titel 'Hestens fødselsdag'. Den er fortalt af en yngre kvinde, der bliver fyret fra sin kontorplads og begynder at arbejde som rengøringsassistent i en forlystelsespark.

Hun iagttager og registrerer mennesker omkring sig, men allermest holder hun øje med sig selv. Hvilket slags menneske er jeg egentlig? Hvordan kan jeg være? Hvad tænker andre om mig? Alle disse eksistentielle spørgsmål står side om side med rutinepræget hverdag og aparte optrin i forlystelsesparken.

Sidsel Falsig Pedersens bøger har været en hemmelighed for mange læsere, men lad dem så fremover være en hemmelighed, som vi deler med hinanden.

Nikoline Werdelin: 'Homo Metropolis 2013-2014':

Ok, her snyder vi lidt, for denne bog udkommer først den 31. oktober, så det er jo for sent til efterårsferien, men så kan den jo komme på en ønskeliste.

Hvis man læser Politiken, kan man følge med i Nikoline Werdelins fantastiske tegnede føljeton om moderne storbymennesker og dem, der ligner.

Men folk, der holder et andet dagblad (og dem, der helt har droppet avisen!) skal ikke snydes for disse striber med stjerner, for de udkommer heldigvis også i bogform.

Så nu kan man læse (eller genlæse) serierne, der er så gode, at Nikoline Werdelin i sommer blev tildelt Pingprisens Ærespris for sit fortjenstfulde arbejde med tekst og tegninger.

Facebook
Twitter