Var lige ved ikke at blive udgivet: Er det her verdens mest uhyggelige gyser?

Gysets mester er atter aktuel med sin måske mest skræmmende fortælling.

Stephen Kings berømte gyser fra 1983 blev første gang filmatiseret i 1989. Billedet her er fra den aktuelle genindspilning. (Foto: KERRY HAYES © Paramount Pictures / MGM)

OBS! Denne artikel indeholder spoilere for handlingen i 'Pet Sematary'.

Stephen Kings historier er ikke for sarte sjæle. Det ved de fleste, der kender hans univers.

Her er dræberklovne, monstre og blodtørstige familiefædre løs i et sandt inferno af ondskab.

Selvom den amerikanske horrorforfatter debuterede for efterhånden mange årtier siden, så er der stadig stor interesse for hans uhyggelige historier. Flere genindspilninger af King-klassikere finder i disse år vej til biograflærrederne.

Lige nu kan du kan for eksempel se en ny udgave af 'Pet Sematary' i biograferne. Og netop dén fortælling er kendt som en af Kings absolut uhyggeligste historier.

- Det hedder sig, at King selv syntes, at den var for uhyggelig og dyster til at blive udgivet, men han endte med at gøre det alligevel på grund af en forlagskontrakt, fortæller litteraturforsker og King-ekspert Mathias Clasen og tilføjer:

- Når verdens mest berømte horrorforfatter selv synes, at en historie er for skræmmende, så spidser man ører.

En af hans bedste

Mathias Clasen har netop undervist et hold kandidatstuderende i gyserromanen, der udkom i 1983, og som han kalder en 'hypet bog'.

Den handler om en familie, som flytter til en lille by. Bag deres hus ligger en hjemsøgt dyrekirkegård, hvor alt, der bliver begravet, ender med at vende tilbage – blandt andet familiens kat.

- Jeg synes, det er en af hans bedste. Det er især måden, han meget overbevisende skildrer sine karakterer som sammensatte, komplekse og fyldt med fejl, ligesom mennesker i den virkelige verden, siger Mathias Clasen, som mener, at Kings sans for den menneskelige psykologi er en af hans forcer.

'Pet Sematary', der på dansk er udkommet som 'Dyrekirkegården', kan lære os noget om både sorg og død, mener han.

- I 'Pet Sematary' bliver lommelygten rettet mod det, der skræmmer os allermest: døden. Han tager fat om kæben på os og tvinger fjæset direkte ind i mørket - på flere niveauer.

Fik mareridt af den

Mathias Clasen indrømmer, at han selv fik mareridt af at læse den.

Han forklarer, at det både er døden som det ukendte, vi alle frygter, man bliver konfronteret med i bogen, men også helt konkret i form af menneske- og dyrelig i forrådnelse.

En af de mest makabre scener, forklarer han, er det sted, hvor faderen graver sin afdøde søn op for at flytte hans lig til den hjemsøgte gravplads.

- King er ikke bange for at takle de mest grusomme og frygtelige emner, og han gør det tit med en vis sentimentalisme, som jeg tror er medvirkende til, at han er så bredt populær, siger Mathias Clasen, der forklarer, at Stephen Kings historier ofte ender godt.

Men det gælder ikke 'Pet Sematary'.

- Det ender bare i lort, så den er mere nedslående og mere dyster end andre af Kings bøger.

Ud over 'Pet Sematary' peger Mathias Clasen på 'The Shining', 'The Stand' og 'It' som tre andre af Stephen Kings mest uhyggelige bøger.

Har det stramt med filmene

Mathias Clasen har været King-fan, siden han var teenager og har læst alle den amerikanske horrormesters bøger.

Lige nu er han i gang med at gennemlæse hele forfatterskabet fra start til slut som en del af et forskningsprojekt, hvor han skal undersøge, hvad det er, der gør Stephen King så appellerende. Indtil videre er han nået til et sted i firserne.

- King er en forfatter, som ikke er bange for at tage fat på det mest tabubelagte, og det er nok en af nøglerne til hans succes. Han er fuldstændigt kompromisløs i forhold til at se på dybderne af menneskesindet, forklarer han.

- Det interessante er ikke alt det overnaturlige; det er, hvad de overnaturlige kræfter gør ved folk.

Mathias Clasen har endnu ikke set genindspilningen af 'Pet Sematary', som første gang blev filmatiseret i 1989, men det skal han. Faktisk var det filmatiseringerne, som fik ham hooked på Stephen King.

- I dag har jeg det lidt stramt med filmene, fordi der er lavet så mange dårlige. Jeg har endnu ikke set en King-film, som er tekstforlægget overlegent. Men det lyder, som om den nye 'Pet Sematary' er røvuhyggelig, så alene af den grund, glæder jeg mig.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk