Velrenommeret bog om 'El Clásico' kommer nu på dansk

Den engelske journalist og historiker Sid Lowe mener, at rivaliseringen mellem Barcelona og Real Madrid også er et billede på Spaniens historie.

Den engelske journalist og historiker, Sid Lowes, bog om rivaliseringen mellem Barcelona og Real Madrid er også et billede på den spanske historie i det 20. århundrede, mener forfatteren selv. (Foto: Juan Medina © REUTERS)

Den anerkendte engelske journalist og historiker Sid Lowes bog om rivaliseringen mellem Real Madrid og Barcelona, "Kærlighed og had i La Liga", udkommer nu på dansk.

Forfatteren selv beskriver kampene mellem de to spanske gigantklubber, der er kendt som 'El Clásico', som helt unikke.

- Der ingen anden klubkamp i verden, der er ligeså stor, forklarer han.

Sid Lowe beskriver det som en perfekt blanding af verdens to største klubber med de to bedste spillere i verden. Samtidig er det to af de mest succesfulde klubber i Europa i de seneste 15 år, samt to af de rigeste, og så har kampen også en politisk og social dimension.

- Det synes jeg, placerer den over enhver anden rivalisering. Der er en del rivaliseringer, som har nogle af de ingredienser, men jeg tror ikke, at der findes en rivalisering i verden, der har de samme ingredienser som denne.

Bor og lever i Spanien

Forfatteren bor selv til daglig i Spaniens hovedstad, Madrid, hvor han følger den spanske liga nøje.

Sid Lowe skriver om La Liga til en lang række medier, som eksempelvis The Guardian, World Soccer, Four Four Two og The Telegraph.

Ifølge The Guardian har han desuden fungeret som tolk for de engelske spillere, David Beckham og Michael Owen, samt danske Thomas Gravesen da de i sin tid tørnede ud for de hvidblusede.

Bogen, der på engelsk hedder "Fear and Loathing in L Liga", blev i 2013 nomineret til den prestigefulde William Hill Sports Book of the Year 2013.

Et billede på spansk historie

Bogen er ifølge forfatteren selv bygget op kronologisk og i bogen forsøger han, at beskrive, hvordan den spanske historie har været med til at skabe klubbernes identiteter.

- Fodbold er midlet, om man vil, til at snakke om historien i det 20 århundrede i Spanien, forklarer han.

For eksempel er Real Madrid for mange et symbol på det konservative og højreorienterede Spanien, mens Barcelona er symbolet på Cataloniens kamp for selvstændighed. Identiteter som er blevet skabt igennem en turbulent spansk historie, der blandt andet indeholder en borgerkrig og et diktatur.

Piller forestillinger fra hinanden

I bogen forsøger Sid Lowe dog også at pille nogle af de mange forestillinger, der eksisterer omkring de to klubber og deres rivaliseringer, fra hinanden.

Eksempelvis den om, at spillerne per automatik skal hade hinanden, hvilket der er mange eksempler på ikke er tilfældet i bogen.

- Men i sin essens er det stadig en fodboldbog om, hvad der skete på banen, og hvordan det blev modtaget af det spanske og catalanske samfund, siger Sid Lowe.

Facebook
Twitter