Venner raser over ny Stieg Larsson-bog: Det minder om gravplyndring

Om to uger udkommer fjerde bog i Millennium-serien. Men barndomsvenner til den afdøde Stieg Larsson kritiserer forlaget.

Venner til den nu afdøde Stieg Larsson raser over ny Millennium-bog, der bliver udgivet i slutningen af denne måned.

Den 27. august udkommer fjerde bind i Millennium-serien om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist. Men her få uger før, kritiserer Stieg Larssons barndomsvenner forlaget for at gå på kommercielt rov i forfatterens livsværk og kalder det ren gravplyndring.

- Med udgivelsen af den nye Millennium-bog når kommercialiseringen af Stiegs livsværk et cirkuslignende niveau. Hele dette cirkus er en hån mod Stieg, der var dyb modstander af det gennemkommercialiserede samfund, skriver de blandt andet i et læserbrev i Dagens Nyheter.

Forlag og arvinger bad om efterfølger

Første del af Stieg Larssons Millennium-trilogi udkom i 2004 kort efter forfatterens død.

Serien, der i alt bestod af tre dele, blev en international bestseller, og efterfølgende er den svenske forfatter David Lagercrantz blevet bedt om at skrive videre på fortællingen af forlaget bag bøgerne, samt Stieg Larssons far og bror.

Men det mener Stieg Larssons egne venner er en hån mod den svenske forfatter, og derfor vil de have stoppet det, de kalder ”grådige arvingers udnyttelse af den afdøde kunstner”.

- Man har det her fantastiske forfatterskab, som desværre ikke blev til mere end tre bøger. Forlaget og arvingerne kunne nøjes med tre bøger, men vælger fortsat at bruge Stiegs navn for at udgive endnu flere bøger, siger Anders Lindblom, der var ven til Stieg Larsson, til SVT.

Forlagschef: Stieg Larsson ville skrive flere bøger

Eva Gedin, forlagschef på Norstedt, der har udgivet alle Millennium-bøgerne, afviser, at de udnytter Stieg Larssons navn. Hun siger til SVT, at forlaget har arbejdet tæt sammen med familien, der nu ejer rettighederne.

- Det er en fortsættelse af David Lagercrantz, så det er en helt anden bog. Og vi mener, at nyudgivelsen vil få flere til at læse de oprindelige bøger, siger hun.

Men selv om forlaget understreger, at bogen vil fremstå som en David Lagercrantz-bog, og forsikrer om, at det var Stieg Larssons ønske, at der kom flere bøger om Mikael Blomkvist, så kritiserer Anders Lindblom stadig udgivelsen.

- For forlaget drejer det sig om at tjene penge. Stiegs bøger klarer sig fint uden David Lagercrantz, siger han.

Den nye Millennium-bog vil få titlen ’Det der ikke slår os ihjel’ og vil være Lagercrantz’ version af en fortsættelse, som har tråde til de tidligere bøger. Blandt andet kommer der i den nye udgivelse endnu flere sider frem om Lisbeth Salanders i forvejen komplekse personlighed.

Indtil nu er der solgt 80 millioner eksemplarer af Stieg Larssons trilogi, som også er udkommet som film.

Den nye roman er allerede solgt til udgivelse i 40 lande og udkommer på dansk den 27. august.