VIDEO Benny Andersen var ikke bange for døden: Den forstærker livet!

Digteren og forfatteren Benny Andersen er død. Han blev 88 år.

Se Benny Andersen reflektere over livet og døden i dette indslag fra hans 75 års fødselsdag i 2004.

Digteren, forfatteren og pianisten Benny Andersen døde i går i sit hjem i Sorgenfri, oplyser hans kone Elisabeth Ehmer til BT.

Han blev 88 år.

Benny Andersen er blandt meget andet kendt for visen ”Svantes Lykkelige Dag”, der med omkvæddet "Og om lidt er kaffen klar", handler om en mands eneste lykkelige dag.

Men i Benny Andersens eget liv var der mange lykkelige dage, lod han forstå i et interview med DR i anledning af sin 75-års fødselsdag.

- Først fik min mor et dødfødt barn, så jeg var ekstra velkommen. Mine søskende driller mig stadig med, at min mor kaldte mig sin guldklump. Når man får meget kærlighed, har man også meget kærlighed at give af, sagde han.

Og han frygtede ikke døden, erklærede han.

- Døden er en god ven, for den forstærker livet, sagde han.

Netop romanen "Svantes viser" fra 1972 blev et højdepunkt i Benny Andersens karriere. Den handler om den svenske, halvfordrukne kyniker Svante.

Benny Andersen indspillede en række viser fra værket med Povl Dissing, hvilket blev både en kommerciel og kritikerrost succes.

Visen "Svantes lykkelige dag" kendes af ung og gammel og er med den frisklavede kaffe og ostemadden blevet et nationalt symbol på glæden ved hverdagen.

Med udgivelser som ’Svantes viser’, ’Snøvsen’-serien og ’Samlede digte’ har danskere på tværs af aldersgrupper og sociale lag stiftet bekendtskab med Benny Andersens forfatterskab.

På DRTV kan du lige nu se Povl Dissing og Benny Andersens koncert med DR RadioUnderholdningsOrkestret og Radiokoret i Ledreborg Slotspark fra 2006.

I toppen af artiklen kan du se Benny Andersen reflektere over livet og døden i et indslag fra hans 75 års fødselsdag i 2004.

FacebookTwitter