VIDEO: Kære Tove Ditlevsen, min mand vil bindes og piskes…

Tove Ditlevsen lagde ikke fingrene imellem, da hun var brevkasse-bestyrer på Familie Journalen fra i 1956 til 1976.

Tove Ditlevsen er nok mest kendt som forfatter, men hun var i mange år også brevkasseredaktør. Hør hende fortælle om det job i videoen her.

Tove Ditlevsen var ikke kun en forfatter, der forstod at portrættere livets genvordigheder i balancen mellem det selvbiografiske og det fiktive.

Hun var også brevkasseredaktør på Familie Journalen fra 1956 frem til sin død i 1976, da hun som kulmination på et vildt og hektisk liv, tog livet af sig selv.

Den nye Ditlevsen-bog 'Jeg ville være enke, og jeg ville være digter' viser, hvordan hun som brevkasse-bestyrer med slidt livsvisdom og rå ærlighed gav gode råd til det svære kvindeliv.

En anonym, frustreret kvinde skriver:

- Kære Tove Ditlevsen(…) Det drejer sig om min mand. Han vil have, at jeg skal piske og binde ham før hvert samleje. Han siger, det er, fordi han elsker mig så højt. Men nu har jeg for et år siden læst, at det er abnormt, og at sådanne personer kun kan blive tilfredsstillet på denne måde. Jeg er så led ved ham og for den sags skyld også ved mig selv, fordi jeg har været så dum at gå med til det.

Tove Ditlevsen var en fremragende tekstlæser og hendes svar til de frustrerede kvinder, der søgte gode råd til både hverdagslige problemer og større eksistentielle og psykologiske spørgsmål, bærer præg af Ditlevsens hårdføre og seje ærlighed.

I brevkassesvaret til kvinden lægger Ditlevsen ikke fingrene imellem. Hun påpeger, at brevet afslører en forlegenhed i forhold til resten af omverden snarere end afsky for ægtemanden. Kvinden bør ikke skamme sig, men forstå og acceptere sig selv og sin mand.

- Det forekommer mig besynderligt, at den store lede over samlivet med Deres mand først opstod, da det gik op for Dem, at han var seksuelt afvigende. (…) Men siden det er umuligt for Dem at udholde livet sammen med Deres mand længere, kan jeg ikke råde Dem til andet end at søge skilsmisse. Men eftersom De ikke selv er kommet på den tanke, har De muligvis inderst inde ikke så meget imod det noget ejendommelige samliv, som De selv ønsker at tro. Man må lære at acceptere sig selv, som man er.

Kort og kontant fortæller Ditlevsen, at seksualitet kan være mange ting og at kvinden må lære at acceptere sig selv, som hun er.

Kynikere kan klare det, men De kan ikke

For flere kvinder var der også erotiske lyster, som blev undertrykt, men Ditlevsen opfordrede ikke altid til at følge det umiddelbare begær. En anden anonym kvinde skriver til brevkassen:

- Kære Tove Ditlevsen (...) Nu er der sket det, at min bedste venindes mand har gjort tilnærmelser til mig og har kysset mig nogle gange. Jeg ved bestemt, at jeg ikke elsker ham, og at jeg nødig vil bytte min mand med ham, men det er, som om jeg er vågnet af dvale og er et dirrende nervebundt, blot han rører mig. (…) Jeg kan hverken spise eller sove og tåler ikke, at min mand rører mig. Er det virkelig muligt, at erotik kan have så stor betydning, og at det er uden forbindelse med kærlighed?

I svaret til kvinden bliver det igen tydeligt, hvorfor Ditlevsen var en strålende brevkasseskribent. Hun var velformuleret og fuldstændig fast i mælet:

- Erotik er da sjældent helt uden forbindelse med kærlighed, så jeg vil mene, at De er forelsket i manden. Da situationen imidlertid er helt umulig, er der ikke andet at gøre end at give afkald på en mere intim forbindelse med ham. Mere snedige og kyniske mennesker kan klare sådan noget, uden at andre nogensinde opdager det, men De kan ikke.

Hvem løfter arven fra Tove Ditlevsen?

'Jeg ville være enke, og jeg ville være digter' samler en lang række glemte Ditlevsen-tekster, fra klummer og brevkassesvar til aforismer. Tekster, der minder os om, at Ditlevsen var én af frontløberne for en autobiografisk strømning i skandinavisk litteratur.

En strømning, der slår dybe rødder netop nu hos flere unge forfattere såsom Asta Olivia Nordenhof, Olga Ravn og Bjørn Rasmussen.

Bogen viser flere eksempler på, hvorfor Tove Ditlevsen ikke alene skal huskes som forfatter, men også som folkelig og ferm brevkasseskribent.

Hør udsendelsen fra Skønlitteratur på P1 om 'Kvindeliv, splittelse og gode råd til et godt liv' herunder:

FacebookTwitter