Vil du skrive en biografi? Gør dig klar til en tidsrejse

Man kan ikke skrive om en person, uden selv at gennemleve deres liv, mener anerkendt forfatter.

I Mastercalsses på P1 giver forfatter Tom Buk-Swienty gode råd til, hvordan man researcher til og arbejder med en biografi. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Rettelse: Tidligere stod Wilhelm Dinesen ved en fejl betegnet som Karen Blixens søn i denne artikel. Der er naturligvis tale om Karen Blixens far. Forestil dig at tage på en rejse tilbage i historien, hvor du langsomt bliver klogere på et andet menneske, som du måske aldrig har mødt.

Sådan kan det opleves at skrive en historisk biografi, fortæller Tom Buk-Swienty, som selv har taget flere tidsrejser tilbage til Første Verdenskrig og 1864 i sine prisvindende historiske biografier.

-Biografien er en krævende genre, fordi man skal investere meget tid i at forsøge at gennemleve et andet menneskes liv, siger Tom Buk-Swienty.

Hvem vil du gerne skildre?

Tom Buk-Swienty har udelukkende skrevet biografier om personligheder, som er gået bort længe før, at han selv er gået til tasterne.

Det drejer sig blandt andet om Karen Blixens far Wilhelm Dinesen, som var en stor kriger og forfatter, og af sin samtid gik under navnet ’Kaptajn Dinesen’.

En biografi kan dog sagtens være en skildring af en nulevende person, forklarer Tom Buk-Swienty. Det vigtigste er at gøre sig overvejelser om, hvorfor man finder personen interessant.

-Og så bliver man nødt til at spørge sig selv, hvorfor man har lyst til at bruge så lang tid på den her person, som man i nogle perioder kommer til at se mere til end sin egen familier, siger han.

Plej dine kilder

Vælger man at skrive en biografi om en afdød person, er man nødt til at få indsigt i deres liv på andre måder, understreger Tom Buk-Swienty.

Det kan være gennem dagbøger eller efterladte familiemedlemmer, som er villige til at åbne op for erindringer og gamle fotoalbummer. Man er nødt til at tale med dem om at få adgang til noget af det materiale, de ligger inde med, siger Tom Buk-Swienty.

-Jeg bruger lang tid på at skabe en god relation til de nulevende familiemedlemmer.

-Det gælder om at opbygge et tillidsforhold til dem, så de også kan have tillid til, at jeg forvalter deres historie på en ansvarlig måde. Jeg skriver jo i en form for loyalitet til min hovedperson, siger han.

Indlevelse er nøgleordet

En vellykket biografi klarer sig dog ikke alene med gode kilder, mener Tom Buk-Swienty. Som forfatter er man nødt til at kunne indleve sig i sin hovedpersons liv, hvis biografien skal blive så troværdig og virkelighedsnær som muligt.

Derfor sørger Tom Buk-Swienty altid for at besøge nogle af de steder, som han ved, har været afgørende for sine hovedpersoner.

-Jeg besøger de steder, der har været betydningsfulde for dem. Her sanser og oplever jeg, og får på den måde en fornemmelse for en flig af det, de har oplevet, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk