Vild bogaftale og modelkontrakt: 22-årig er blevet et verdensfænomen efter Biden-show

Amanda Gorman har skrevet modelkontakt med stort bureau, og hendes nye bøger bliver trykt i massevis.

Amanda Gorman læste sit seks minutter lange digt op under Bidens præsidentindsættelse i Washington D.C. 20. januar. (Foto: PATRICK SEMANSKY © Scanpix)

Inden hun stod på podiet i Washington D.C., var der kun få, der kendte til hende.

Men den sorte kvinde med de snoede fletninger i en skriggul frakke og særligt hendes stærke tale om et USA, der rejser sig fra fortidens skygger og overkommer en dyb splittelse, fangede mange – ikke kun i USA, men i hele verden.

Talen fangede så meget, at enhver influencer måtte se frådende og jaloux til, for antallet af følgere på Instagram steg med over to millioner på bare én dag.

Fangede du ikke navnet, så er det Amanda Gorman. Poeten, der er 22 år gammel. Siden hun holdt sin tale foran Capitol Hill, der cirka to uger tidligere blev stormet, har hun haft massiv succes.

Interessen er nemlig så enorm for forfatteren, at der bliver sat ekstra fut i trykkerierne i forbindelse med hendes tre bøger. De skal hver især trykkes i hele en million eksemplarer – og det er altså kun første udgave. Det skriver CNN.

Bog med forord af Oprah Winfrey

Amanda Gorman har skrevet 'The Hill We Climb and Other Poems' og 'Change Sings: A Children's Anthem', som forventes at blive udgivet 21. september.

Desuden er det planen, at der skal udgives en specialversion af digtet, som Amanda Gorman fremførte under Bidens indsættelse som præsident. Den udgivelse skal udkomme 16. marts, og forordene skal skrives af ingen ringere end USA’s talkshow-mor, Oprah Winfrey.

- Vores mål er, at vi skal udgive 'The Hill We Climb: An Inaugural Poem for the Country' så hurtigt som muligt, siger Shanta Newlin, der er ansvarlig for presse på gigaforlaget Penguins afdeling for unge forfattere.

Udgivelsesdatoen lå tidligere i april, men nu er den altså rykket til marts på grund af den store efterspørgsel.

Det er dog stadig planen, at 'The Hill We Climb and Other Poems' og 'Change Sings: A Children's Anthem' skal udgives til september, lyder det fra forlaget.

Det var Bidens kone, Jill Biden, der opdagede Amanda Gorman under en oplæsning. (Foto: pool © Scanpix)

På flere bestsellerlister – blandt andet på Amazon – er 'The Hill We Climb: An Inaugural Poem for the Country' allerede blandt toppen, selvom den altså endnu ikke er blevet udgivet.

Men ikke kun på bestsellerlisterne blæser der positive vinde for Amanda Gorman. I mandags indgik hun en aftale med modelbureauet IMG Models, der repræsenterer nogle af de største modeller som Kate Moss og Gisele Bündchen.

Det amerikanske vidunderbarn

Kristian Leth er forfatter og musiker og har i de seneste seks år boet i Brooklyn i New York. Selvom han har fire digtsamlinger bag sig og bevæger sig inden for lyrik, så kendte han heller ikke til Amanda Gorman inden hendes oplæsning på Capitol Hill og blev derfor lige så overrasket over hende, som de fleste andre.

Men derefter har Kristian Leth dykket ned i, hvem den unge digter er – og det fortæller han om i DR-podcasten 'Genstart'.

- Hun er den her meget amerikanske ting: Hun er udnævnt som et vidunderbarn og en ung stjerne, siger Kristian Leth.

Amanda Gorman er udover at være poet engageret i politisk aktivisme. Noget man også kan se i hendes lyrik, hvor hun skriver om politik, race og køn, fortæller Kristian Leth. Og særligt at give plads til de personer, der normalt ikke bliver hørt, og deres historier.

Godt, men noget er bedre end andet

Men noget, der er endnu mere interessant ved hendes digte, er ifølge Kristian Leth, hendes udtryk.

- Hun lægger sig i en retorisk og oratorisk strømning, som i USA betyder helt utrolig meget. Det er en grundtro på, at ordet kan ændre samfundet. Ligesom hvis jeg siger: "I have a dream", så ved du, hvad jeg mener.

Forfatter Kristian Leth har i flere år boet i USA. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

- Taler i amerikansk politik har en central rolle som noget, der definerer, hvad landet skal. Og der er det mere interessant at se Amanda Gorman som en forlængelse af det, fordi hendes digt var en rigtig god tale, måske mere end det var et godt digt, siger Kristian Leth.

Han mener, at Amanda Gormans beskrivelse af sig selv som "en tynd, sort pige, der er efterkommere af slaver" kunne være sagt mange gange før i taler, selvom han understreger, at der ikke er noget galt med selve historien og dens politiske pointe.

- Det synger. Grebene er helt klart poetiske. Der er gentagelserne, listerne, og der er det messende, som hun helt klart mestrer. Men problemet er, at de ting, der bliver sagt. Der er ingen af dem, der får dig som lytter til at tænke: "Gud, det havde jeg ikke set." Alt det, der ikke passer ind i et digt, det er ofte det, der gør digtet godt, siger Kristian Leth.