'Vores elevator kan holde til seks ton': Amerikansk forfatter grædefærdig efter fedmekommentar på dansk festival

Amerikanske Roxane Gay forlod i weekenden Louisiana Literature efter en episode i en elevator.

Amerikanske Roxane Gay skulle have optrådt tre gange på dette års Louisiana Literature, men det blev kun til en enkelt optræden. (Foto: John Sciulli © 2019 Getty Images)

- Vi kan klare meget. Vores elevator kan holde til seks ton.

Sådan lød en kommentar efter sigende fra en ansat på kunstmuseet Louisiana til den populære haitiansk-amerikanske forfatter, professor og kulturkritiker Roxane Gay, da hun forleden ville tage en elevator på Louisiana nord for København. Det kunne man blandt andet høre om i Radio 24Syv programmet 'Det, vi taler om'.

Roxane Gay, som har skrevet flere essays og en bog om at være overvægtig, blev så oprørt, at hun samme aften skrev et tweet til sine mange tusinde følgere.

Her beskrev hun epsioden, og hvordan hun havde været tæt på at græde og havde haft lyst til at slå vedkommende i skridtet.

- Det krævede meget kontrol for mig ikke at bryde ud i gråd eller slå ham i skridtet.

- Men det værste er, at jeg gjorde, hvad jeg altid gør: smilede, var høflig og lod som om, at den slags bullshit er okay, skrev hun i et efterfølgende tweet.

'En utilgivelig handling'

Roxane Gay var på museet for at optræde ved dette års Louisiana Literature, som er en af de største litteraturbegivenheder herhjemme på grund af de mange verdenskendte forfattere, der hvert år deltager.

Men for Roxane Gays vedkommende blev det kun til en enkelt optræden i stedet for de planlagte tre. Hun valgte nemlig at aflyse sine optrædener fredag og lørdag og i stedet rejse hjem til USA.

Umiddelbart efter Roxane Gays første tweet torsdag, som har fået flere end 25.000 likes og er blevet delt 800 gange, skrev festivalleder Christian Lund en undskyldning til forfatteren på Twitter.

- Vi beklager meget, og vi er flove over at høre, at du har været udsat for denne upassende oplevelse. Det er på alle måde utilgiveligt og ikke i tråd med museets værdier. Vi kan ikke undskylde nok, og vi vil tage os af sagen.

Christian Lund har ikke ønsket at kommentere sagen yderligere overfor dr.dk, men han erkender, at der har været en upassende episode.

Føles ligesom at få en lussing

Ida Rud, som er dansk kropsaktivist, journalist og filmanmelder, ved hvordan det føles at blive 'fatshamet' - det vil sige at få negative kommentarer om sin krop. Det har hun blandt andet fortalt om i DR3-serien 'Tykke Ida'.

Og hun kan godt forstå, at Roxane Gay reagerede, som hun gjorde:

- Det er en vanvittigt, vild ting at sige – og jeg synes, at hendes reaktion er meget forståelig. Jeg tror også, jeg havde reageret som hende, selvom jeg nok ikke havde aflyst mit arbejde, men forsøgt at bevare en professionel facade.

- Men på en måde er det jo ret stærkt, at hun passer på sig selv.

At det kan være svært at finde overskuddet til at svare igen og konfrontere folk, der siger grimme ting, kender Ida Rud også alt til.

- Det kommer hver gang som et chok. Det er ikke noget, man forventer. Vedkommende kunne lige så godt være gået hen og have givet hende en lussing, siger Ida Rud, som tilføjer, at Roxane Gay måske har følt sig ekstra såret, fordi hun var på museet i professionel sammenhæng.

- Hun skriver også, at hun er meget følsom og tyndhudet for tiden. Hun kan måske have gode dage, hvor hun kan grine ad det.

Ekstremt marginaliseret på grund af sin størrelse

Ida Rud kender Roxane Gays forfatterskab - og særligt hendes essays, som også har gjort hende til bestsellerforfatter i USA. Hun kalder hende 'ekstremt marginaliseret', fordi hun er så svært overvægtig, at det er umuligt for hende at finde tøj i almindelige butikker.

Sidste år udkom bogen 'Sult' på dansk, som er en personlig fortælling om at være en stor kvinde og om at blive gruppevoldtaget som 12-årig og efterfølgende bruge sin overvægt til at undgå lignende episoder.

- Hun beskriver, hvordan hun bruger sin overvægt som et skjold. Det kan man jo ikke se på hende, men hvis folk vidste det, ville de forhåbentligt behandle hende pænere, siger hun.

Roxane Gay har tidligere udtalt, at alt hvad hun skriver om, handler om 'at tydeliggøre de urimelige forhold, som kvinder skal indordne sig under, både i forhold til samfundet, men også i forhold til hinanden'.

Hvorvidt episoden på Louisiana har haft konsekvenser for den pågældende medarbejder, ønsker festivalen ikke at udtale sig om.

Det har på nuværende tidspunkt ikke været muligt at få en kommentar fra Roxane Gay.