Yahya Hassan er død - 24 år gammel

Digteren blev fundet død i sin lejlighed. Intet tyder på en kriminel handling, siger politiet.

Yahya Hassan er død. Det bekræfter kilder over for DR.

Gyldendal, digterens forlag, bekræfter over for Ritzau, at de har fået samme besked fra Yahya Hassans familie.

Yahya Hassan blev 24 år gammel.

I 2013 udgav han den bedst sælgende debutdigtsamling i danmarkshistorien med den enkle titel 'Yahya Hassan'.

Ifølge kilder, som DR har talt med, blev den unge digter fundet død i sin lejlighed.

Hos Østjyllands Politi siger kommunikationsrådgiver Jakob Christiansen, at man er ved at undersøge omstændighederne hos en dødfunden person i Aarhus V.

- Intet tyder på en kriminel handling, siger han til Ritzau.

120.000 eksemplarer

Yahya Hassan strøg til tops som et lyrisk stjerneskud på den danske forfatterhimmel, da han i 2013 udgav sin selvbetitlede digtsamling, der hurtigt solgte i 120.000 eksemplarer og med et trylleslag gjorde ham til en berømthed herhjemme.

Bogen blev solgt til udgivelse i Holland, Italien, Norge, Sverige, Island, Spanien, Finland, Brasilien og Tyskland, og gav også den unge digter flere priser – blandt andet Årets debutant under Bogforum.

Yahya Hassan har en kæmpe betydning for dansk litteratur, forklarer Lise Vandborg, der er chefredaktør for Litteratursiden.dk og medlem af komiteen for Nordisk Råds Litteraturpris.

- Debutsamlingen blev læst af mange mennesker, som ikke normalt læste digte. På den måde har Yahya Hassan som ingen anden dansk digter i nyere tid fået den brede befolkning til at læse og diskutere digte, siger hun.

Lise Vandborg fortæller også, at han gjorde sig genkendelig ved at have en vildskab og en vrede i sine tekster, som understregede at han ikke forsøgte at please nogen.

- Hans to digtsamlinger, mener jeg, vil blive stående i litteraturhistorien.

Yahya Hassan viste sig dog hurtigt også at være en kontroversiel skikkelse på den danske forfatterscene.

Han anklagede blandt andet sine forældres generation for at svigte børnene med systematiske tæsk og opdragelse med korancitater i et interview i Politiken, og langede voldsomt ud efter troende, unge muslimer i Jyllands-Posten.

- Ghettoerne er fyldt med dumme perkere, som render rundt i joggingtøj. De går til fredagsbøn, men bruger ugens øvrige dage på at stjæle, hæle, drikke sprut og gå i seng med danske piger, sagde han dengang til avisen.

Politibeskyttelse

Yahya Hassan blev født 19. maj 1995 i Aarhus V af palæstinensiske forældre. De blev skilt, da han var syv år, og som 13-årig blev han fjernet fra hjemmet og anbragt på institution.

Og netop det selvbiografiske var brændstoffet i Hassans digte, der ofte kredsede om hans opvækst, indvandrermiljøet, vold, overfald, fængsel, stoffer og psykisk sygdom.

Efter udgivelsen af debut-digtsamlingen blev Hassan overfaldet og modtog dødstrusler, og snart måtte han beskyttes af livvagter fra PET døgnet rundt. Siden fulgte masser af episoder, hvor han både blev udsat for vold og trusler og også selv blev anklaget og dømt for det samme.

Den 18-årige digter Yahya Hassan måtte have politibeskyttelse i 2013, da han optrådte med sine digte i Odense. (Foto: © Thomas lekfeldt, Scanpix)

Digteren poserede flere gange med våben, stoffer og pengesedler på sociale medier, og i oktober 2018 blev han idømt psykiatrisk behandling for trusler, vold og brud på et tilhold mod en kvinde, han ikke må kontakte.

Digterens hæsblæsende privatliv ændrer dog ikke ved hans kolossale talent og vil blive husket langt ud i fremtiden. Det siger Lise Vandborg, der er chefredaktør for Litteratursiden.dk og medlem af komiteen for Nordisk Råds Litteraturpris.

- Hans øvrige opførsel ændrer jo ikke teksterne. Det gør ham ikke til en dårligere digter, at han også har været kriminel. Ligesom han ikke er en dårligere digter af at have været indlagt.

- Hans to digtsamlinger bliver stående, selvom han er død. Ordene i samlingerne lever videre, uanset hvilket liv han har haft. Han er jo en mand, der har levet på kanten i flere år, men det gør ham ikke til en dårligere digter.

Frivilligt indlagt

Digtsamlingen 'Yahya Hassan 2' udkom til alles overraskelse og med flotte anmeldelser i november 2019. Den er blandt andet indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris, der uddeles til oktober.

I den forbindelse overraskede Yahya Hassan nok engang ved at dukke op på Bogforum få dage efter udgivelsen. Han var ellers frivilligt indlagt på Skejby Sygehus' psykiatriske afdeling, da digtsamlingen udkom.

- De troede ikke, jeg kunne skrive mere, hvis jeg ikke gik rundt i jakkesæt, men jeg skriver stadig digte, sagde Yahya Hassan til Weekendavisen i forbindelse med udgivelsen.

Yahya Hassan bragede ud i debatten om indvandring og integration, da han i efteråret 2013 var med i et interview i Politiken og siden i 'Deadline' på DR2. Se interviewet her: