Yahya Hassan er største digter-sensation siden 1970'erne

Ikke siden 1977 har en digtudgivelse vakt så megen opmærksomhed som Yahya Hassans debutsamling, der udkommer i dag.

- Vi vidste godt, at der ville komme en reaktion, men at den har været så enorm og massiv, det havde vi ikke troet. Det er, som om alle debattører og mennesker i det her land har et forhold til ham, siger redaktør Simon Pasternak om Yahya Hassan. (Foto: Peter Fuur Andersen)

Der er næppe mange mennesker i Danmark, der ikke har hørt om den 18-årige digter Yahya Hassan, hvis selvbetitlede digtsamling, udkommer i dag.

Tusindvis af kommentarer om ham på Facebook og en konstant tilstedeværelse i aviser, blade og fjernsyn, har i løbet af de sidste to uger gjort Yahya Hassan landskendt.

Interessen har fået Gyldendal til at 15-doble oplaget af digtsamlingen i forhold til en almindelig digtsamling. Et normalt oplag er på 300-400 eksemplarer, mens Gyldendal har valgt at trykke 6.000 eksemplarer.

Al den opmærksomhed er helt usædvanligt for en debuterende digter.

- Det er noget, man næsten aldrig ser. Normalt, når der udkommer digtsamlinger, bliver de læst af en snæver kreds, anmeldes nogle gange meget fint, og så bliver de ligesom lidt glemt, siger Søren Kassebeer, der er litteraturredaktør på Berlingske, til P1 Morgen.

- Alle mennesker har et forhold til Yahya

Ifølge Søren Kassebeer skal man helt tilbage til Vita Andersens digtsamling 'Tryghedsnarkomaner' fra 1977 for at finde en debutdigtsamling - eller digtsamling i det hele taget - der har skabt så meget opmærksomhed.

Også Yahya Hassans redaktør på Gyldendal, Simon Pasternak, har svært ved at mindes en lignende opmærksomhed for en debuterende digter siden Vita Andersen.

- Vi vidste godt, at der ville komme en reaktion, men at den har været så enorm og massiv, det havde vi ikke troet. Det er, som om alle debattører og mennesker i det her land har et forhold til ham, siger han til DR Kultur.

Digte har fået femstjernede anmeldelser

I digtene kan man læse om Yahya Hassans barndom, om hans forhold til sine forældre og om den vrede, han føler mod dem. Digtsamlingen har allerede høstet fem-stjernede anmeldelser.

Også Søren Kassebeer er stærkt begejstret for Yahya Hassans digte.

- Vi står med en 18-årig, som er en fænomenal god digter, siger Søren Kassebeer, der især er begejstret for Yahya Hassans meget ligefremme digte.

- De er skrevet i et sprog, som næsten minder om prosa. Det vil sige, du kan læse dem uden nogensinde at have læst et digt før. Du kan umiddelbart afkode, hvad der står - det kræver ikke nogen særlige forudsætninger. Det er sådan en klar tekst, som rammer helt rent.

Se Yahya Hassan recitere sit digt 'Du kommer i Helvede min bror' herunder:

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:525fa74d6187a208b0c84578

Facebook
Twitter