Yahya Hassan måtte ud af bagdøren efter hadefuld debat på gymnasium

Lærere på Ørestad Gymnasium var rystede efter hadefuld debat mellem elever og Yahya Hassan.

En stor gruppe elever fra Ørestad Gymnasium gav Yahya Hassan en voldsom velkomst til en debat onsdag. Her ses den unge digter til et dansk-palæstinensisk arrangment på Det Kongelige Bibliotek. (Foto: Uffe Weng © Scanpix)

Den unge aarhusianske digter Yahya Hassan fortsætter sit liv som alt andet end almindelig poet. I denne uge bragte den store amerikanske avis Wall Street Journal et interview med den 18-årige lyriker, og fredag modtog han Bogforums pris som årets debutant.

Og så var han midtpunkt i en intens og for mange lærere ubehagelig debat på Ørestad Gymnasium onsdag. Faktisk var episoden så voldsom, at den unge poet måtte eskorteres ud af en bagdør efter debatten, fortæller rektor Allan Kjær Andersen.

- Der var ingen trusler, men en truende stemning. Og når der står 15 mennesker uden for et lokale og gerne vil ind, så ved man ikke, hvad der kan ske. Men de sagde, de bare gerne ville snakke med ham, og jeg følte mig ikke truet, da jeg gik ud og talte med dem, siger Allan Kjær Andersen til DR Kultur.

- Men der er da ikke nogen tvivl om, de ville have givet ham en verbal bredside.

Sådan gik det ikke, og ifølge rektoren fik skolen "gelejdet ham stille og roligt ud".

Ophedet workshop

I forbindelse med den årlige indsamlingskampagne arrangeret af 'Operation Dagsværk' havde Ørestad Gymnasium blandt andet en workshop om folkemord. Da gymnasiet fik et afbud, besluttede rektoren sig for at invitere Yahya Hassan, fordi han har en "baggrund med en palæstinensisk familie".

Gymnasiet kontaktede både PET og politiet, der ikke mente, der var nogen fare på færde i forhold til den unge digters sikkerhed. Desuden undlod skolen at fortælle eleverne om, at Yahya Hassan ville komme, fordi "vi var bange for, hvad der kunne være mobiliseret uden for - men også på skolen", fortæller rektoren.

Ørestad Gymnasium har omkring 20 procent elever med indvandrerbagggrund. Men uden viden om Yahya Hassans ankomst havde fire ud af fem af de godt 70 tilmeldte til workshoppen om folkemord hovedsageligt muslimsk baggrund.

Hadefulde elever

Til den to timer lange workshop læste Yahya Hassan digte op og blev interviewet af en lærer og en kommunikationsmedarbejder, inden eleverne fik lov til at stille spørgsmål. Allan Kjær Andersen vidste godt, der kunne komme verbale "konfrontationer", og derfor var han selv i lokalet under hele sceancen.

- Det kom ikke så meget til at handle om det, han læste op - men i stedet kom meget af debatten til at handle om islam. Om han kunne tillade sig at kritisere islam eller ikke kunne det, siger rektoren.

- De to timer var intense og præget af, at nogle elever var meget kritiske og nogle af dem hadefulde. Og mange mente, man ikke kan ytre sig mod islam og sharia.

- En del udtrykte, at man godt må diskutere muslimers opførsel, men ikke selve religionen for den er perfekt. Der var også elever, der gav udtryk for, at sharia er en del af det, og den må man heller ikke diskutere.

Demokrati eller ikke demokrati?

Efterfølgende har flere lærere skrevet om den voldsomme oplevelse på en lærers private Facebook-side, og Trykkefrihedsselskabet har siden offentliggjort kommentarerne på siden sappho.dk. Skolen overvejer nu at indberette den gerning til Pressenævnet.

Uagtet den sag var flere lærere dog stærkt berørte af den "hadefulde stemning", som de ifølge rektoren "oplevede som truende".

- Vi, der deltog som lærere, gik ud derfra med en dobbelt følelse. Det er jo der her, vi gerne ville opnå med en demokratisk diskussion - men samtidig har vi nogle strømninger på skolen, som er meget antidemokratiske, siger rektoren.

Business as usual

Yahya Hassan selv er ikke overrasket over reaktionerne på gymnasiet, fortalte han fredag, efter han modtog prisen som årets debutant til messen Bogforum.

- De muslimske elever derude forstod ikke, hvad ytringsfrihed og retten til at ytre sig er. De kunne ikke finde ud af at holde en ordentlig dialog, siger Yahya Hassan til DR Kultur.

- Men hvis man tror, det først er efter min udgivelse, jeg har oplevet voldsomme ting, så tager man fejl. Førhen var det lokalt og familiært anliggende. Så jeg har aldrig lagt skjul på, hvad jeg synes og ikke synes. Det eneste, der er sket nu, er, at det er blevet en offentlig begivenhed. Som flere mennesker kan se.

- Så hvis der var 10 idioter i mit nærområde før - så har vi bare afsløret alle idioter i de forskellige nærområder.

Intensiverer debatten

På Ørestad Gymnasium er Allan Kjær Andersen ikke i tvivl om, at gymnasiet gjorde det rigtige ved at invitere Yahya Hassan. Men han havde ikke ventet så stærke reaktioner, og han siger, at det er "lidt af en opvågning for os, at de her antidemokratiske holdninger findes på skolen".

Rektoren understreger, at ingen elever truede digteren direkte, og derfor skal kun en enkelt elev ind på rektorens kontor efter hændelsen. Men nu skal gymnasiet have diskuteret, hvordan det kan fungere bedst som en demokratisk dannelsesinstitution i fremtiden.

- Og ved at invitere ham, har vi også haft det standpunkt, at det her må man altså godt diskutere.

Så I vil måske ligefrem skalere den her slags debatter op i stedet for ned?

- Ja, det vil jeg bestemt sige. Vi vil ikke undlade at være forum for det her - det er en del af den opgave, vi har. Elever må på alle sider af det politiske og religiøse spektrum være klar til, at det, man mener, må udfordres, siger rektoren.

- Det er en del af pakken, man køber, når man går på et dansk gymnasium.

Det har indtil videre ikke været muligt at få en kommentar fra eleverne på Ørestad Gymnasium.

Facebook
Twitter