Yahya Hassan overraskede ved at dukke op på Bogforum

Forfatterens anden digtsamling udkom i sidste uge, mens han var indlagt på et psykiatrisk hospital.

Yahya Hassan var ikke på programmet til årets Bogforum, så hans oplæsning og bogsignering på Tranescenen var noget af en overraskelse for mange. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Ritzau Scanpix)

Omkring 30.000 boginteresserede har i denne weekend lagt vejen forbi årets Bogforum i Bella Center i København.

På bogmessen har de kunnet møde blandt andre Jussi Adler-Olsen, Ritt Bjerregaard, Sara Omar og en række andre store forfattere, men til de gæster, der blev hængende til messens lukning, ventede der i dag en overraskelse.

Kort før lukketid trådte Yahya Hassan nemlig op på forlaget Gyldendals scene.

Digteren læste op fra sin nye bog 'Yahya Hassan 2' på sin karakteristiske måde, inden han signerede bøger for de flere hundrede fremmødte.

Når Yahya Hassans visit kom som så stor en overraskelse for de fleste, så skyldes det, at han var frivilligt indlagt på Skejby Sygehus' psykiatriske afdeling, da hans bog udkom 7. november.

  • Digteren Yahya Hassan signerede en masse bøger på messen, mens han røg cigaretter. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Ritzau Scanpix)
  • Der var mange tilskuere - og et par vagter - til stede, da Yahya Hassan læste op.
  • I omegnen af 30.000 børn og voksne har lagt vejen forbi Bogforum i Bella Center i København i weekenden. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Ritzau Scanpix)
1 / 3

'Pissegod' og modig

En af dem, som tålmodigt stod i køen for at få sin udgave signeret, var grafiker Claus Lynggaard.

Claus Lynggaard læste Yahya Hassans nye bog, mens han ventede på at få den signeret af digteren selv.

- Jeg tænkte, at det var alle tiders chance for at se giraffen, men også høre hans stemme i virkeligheden, siger han. Og Claus Lynggaard blev ikke skuffet.

- Han er en pissegod digter. Punktum. Tilfældigvis er han så også alt muligt andet og har måske selv nogle problemer, men det er formen i digtene, der sælger.

Claus Lynggaard har fulgt tæt med i Yahya Hassans karriere og øvrige liv og mener, at hans op- og nedture bør give anledning til refleksioner over, hvor tæt pressen skal følge ham fremover.

- Han er blevet eksponeret helt vanvittigt, fordi han er den første repræsentant fra en kultur, som alle os helt almindelige flæskehvide ikke har hørt fra før, så det gav ham en meget stor eksponering. Men jeg synes, han kan stå i sin egen ret som digter. Han kunne være hvid eller blå eller gul, uanset hvad, ville det være pissegodt.

Ester Andersen er fan af Yahya Hassan på grund af den måde, han bruger sproget på.

Også arkitekt Ester Andersen havde taget plads i køen.

- Det var overraskende, at han kom. Det havde vi ikke regnet med, da vi kom i morges.

Hun har læst begge den unge digters digtsamlinger og har sat pris på dem begge.

- Han er dygtig og han er spændende. Det rører mig. Han er modig, synes jeg, og så skriver han på et dansk, som jeg ikke kender det fra før.