Yahya Hassan-redaktør: 'Vi udgiver bøger - ikke mennesker'

Forlagschef på Gyldendal mener ikke, at Yahya Hassans psykiske tilstand bør have indflydelse på udgivelsen.

Gyldendals forlagsredaktør for skønlitteratur mener ikke, at Yahya Hassans psykiske tilstand bør stå i vejen for udgivelsen af en digtsamling. (Foto: © Claus bech, Scanpix)

Ud af det blå annoncerede forlaget Gyldendal torsdag aften Yahya Hassans nye digtsamling.

"Yahya Hassan 2" kommer seks år efter debutudgivelsen, som med 120.000 solgte eksemplarer er den bedst sælgende debutdigtsamling i danmarkshistorien.

I dag fredag er efterfølgeren så på hylderne i butikkerne, mens digteren selv fortsat er frivilligt indlagt på et psykiatrisk hospital.

Vil fortælle sin egen historie

Forlagschef for dansk skønlitteratur på Gyldendal og redaktør på digtsamlingen, Simon Pasternak, hvorfor kommer digtsamlingen lige nu?

- Den kommer lige nu, fordi Yahya Hassan gerne vil have, at den kommer lige nu. Han afleverede manuskriptet lige før sommerferien og sagde, ’Den her bog, den skal ud. Og den skal ud så hurtigt som muligt!'. Grunden til det er, at han gerne vil give sin egen version af den her historie. Der er mange, der har villet fortælle hans historie. Det kan være medier, psykiatere, det kan være politifolk. Her vil han sige, 'nu vil jeg have retten til min egen historie'.

Hvilke etiske overvejelser har I haft i forhold til at udgive den – for der må være mange?

Både og. Vi vurderer jo, om det er en god bog. Om den har noget at sige om verden og om mennesket. Vi synes, det er en gribende bog, som handler om en person, som bliver skudt af i en raket op i de øvre luftlag.

Men de etiske overvejelser?

- Manden er kriminel. Han har begået strafbare handlinger, men han stikker ikke noget under stolen. Han siger jo bare, som det er. Men han glorificerer det ikke. Det er jo en bog fuld af sorg og desperation og tvivl.

Simon Pasternak mener, at Gyldendal først og fremmest skal kigge på, om digtsamlingen er god. (Foto: © (C) DR Nyheder, (C) DR Nyheder)

Ingen vanvid på møderne

I må vel også have nogle etiske overvejelser om, at han er indlagt – frivilligt – på en psykiatrisk afdeling – er han rask?

- Det kan jeg ikke sige noget begavet om. Jeg er ikke psykiater. Vi er ikke et offentligt system. Vi udgiver bøger, vi udgiver jo ikke mennesker. Digtene handler om vanvid. Men digtene er jo ikke gale. Det er lysende digte. Det er jo klare digte. Man kan se, de har form. Det er et kunstværk, og det er jo det, vi må se på.

Men har du talt med ham om, om han er rask nok til at udgive nu?

- Det væsentlige her er, at han har så stort et behov og en lyst for at give sin egen version af sin historie. Han gav os jo manuskriptet før sommer, og vi har haft mange møder med ham. Der har ikke været noget vanvid over det.

Yahya Hassans nye digtsamling har i dag fået rosende anmeldelser med på vejen i flere store aviser og er fra start trykt i 25.000 eksemplarer.