Yahya Hassans kontaktperson: Jeg fortryder intet

Louise Østergaard, der i dag udkommer med bogen 'Ord' om forholdet til den dengang 16-årige Yahya Hassan, fortryder intet, selv om hun bliver mødt af kritik fra flere sider.

Digteren Yahya Hassan og hans tidligere kontaktperson Louise Østergaard er havnet i en voldsom debat, hvor Louise Østergaard kritiseres fra flere sider.

Mens Louise Østergaard var kontaktperson for den dengang 16-årige Yahya Hassan, indledte hun et forhold til den nu succesfulde digter, og det har hun skrevet en roman om, som bliver udgivet i dag.

Men kritikere mener, at Louise Østergaards forhold til Yahya Hassan var et overgreb, og samtidig kritiseres hun for at gøre brug af Yahya Hassans popularitet for selv at sælge bøger. Men på trods af kritikken, så fortryder Louise Østergaard intet.

Havde forventet opmærksomhed

- Nej, jeg fortryder ikke noget. Men modtagelsen kommer ikke bag på mig. Jeg havde forventet, at der ville komme en del opmærksomhed om den her roman, siger hun til DR Kultur.

Hun fortæller, at formålet med bogen er, at fortælle en god historie, der kommer med nogle væsentlige budskaber om at have en kriminel person tæt på sig følelsesmæssigt, om aldersforskellen og den skyld og skam, der følger med.

Der har været stor debat om, at du var en krænker, og det er forkasteligt, det du har gjort. Hvad synes du selv?

- Jeg havde forventet, at nogen ville sige det. Jeg ser mig ikke selv som krænker, men jeg ser mig selv som en part i et udsædvanligt kærlighedsforhold, siger Louise Østergaard.

Hun fortæller, at bogen ikke har til formål at retfærdiggøre det, hun har gjort.

Valgte at følge sine følelser

- Det er tanker, jeg har gjort mig. Og det er de tanker, som jeg - personen har i romanen med al den skam, der er forbundet med det. Om det så er i orden eller ej, det vil jeg ikke tage stilling til. Jeg har bare fulgt mine følelser i nogle situationer i mit liv, hvor man også kunne have valgt at følge sin fornuft.

Nogle kan mene, at du udnytter Yahya Hassans popularitet til at udgive dit eget. Gør du det?

- Nej, det gør jeg faktisk ikke. Jeg har tidligere fået to romaner antaget til udgivelse ved et etableret forlag, men så har uheldige omstændigheder gjort, at de ikke kom ud alligevel. Jeg har skrevet hele mit liv, og det er ikke sådan, at jeg tænker, at jeg nu skal score kassen. For mig er det en roman, ligesom alt det andet, jeg tidligere har skrevet.

DR2 Morgen har interviewet Louise Østergaard om bogen og debatten. Se interviewet øverst i artiklen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk