Bog: Van Gogh blev skudt af teenagere

Maleren Vincent van Gogh blev skud ved et tilfælde af to teenager-drenge. Det hævder en ny bog, som gør op med myten om, at maleren begik selvmord.

Han er kendt som maleren, der skar øret af sig selv. Som kunstneren, der står bag værker som "Solsikker", "Kartoffelspiserne" og "Natcaféen". Og han er kendt, som maleren, der blev sindssyg og skød sig selv 37 år gammel.

Uheldigt skud

Men nu rejser to forfattere tvivl om årsagen til Van Goghs død. I biografien "Van Gogh, The Life", skriver Steven Naifeh og Gregory White Smith, at det er mere sandsynligt, at to teenagedrenge ved et uheld kom til at skyde van Gogh. Det skriver BBC.

Naifeh og Smith har de seneste ti år arbejdet med at bearbejde breve, som Vincent van Gogh skulle have skrevet indtil sin død i 1890.

Kendte mark-malerier

Den hollandske ekspressionist boede i tiden op til sin død i den franske by Auvers-sur-Oise. Van Gogh arbejdede tit på de nærliggende marker, hvor han skabte nogle af de landskabsmalerier, der i dag kendetegner ham.

Beskyttede drengene

Det har indtil nu været formodningen, at Vincent van Gogh skød sig selv ude på marken, hvorefter han kæmpede sig tilbage til kroen Auberge Ravoux, hvor han døde. Men i den nye bog mener forfatterne ikke, at van Gogh gik ud på marken, fordi han ville begå selvmord.

- Blandt dem, som kendte ham, var den grundlæggende forståelse af, hvad der skete i Auvers. Han blev skudt af et par drenge ved et uheld, og at han lod som om, han selv havde gjort det for at beskytte dem, siger Steven Naifeh til BBC.

Skæv vinkel

Det er også kommet frem, at kuglen, som dræbte Vincent van Gogh, gik ind i malerens krop i en skæv vinkel, og ikke i en ret vinkel, som man ellers ville forvente, hvis der var tale om selvmord.

Drak med Vincent

Forfatterne siger, at de to teenagedrenge, som de nu retter skylden mod, drak med Vincent van Gogh ude på marken hver dag. Den ene legede ofte cowboy med en pistol, som havde en funktionsfejl. Forfatteren mener dog ikke, at drengene skød van Gogh med vilje.

- Det er virkelig svært at forestille sig, at de her drenge havde intentioner om at dræbe maleren, lyder det fra forfatterne, der dog tror van Gogh sin død.

Facebook
Twitter