'Borat' taler ud om ny films mest tåkrummende scener: 'Jeg er skrækslagen og har lyst til at trække mig'

Sacha Baron Cohen indrømmer, at han ofte er bange, når han tager fusen på godtroende mennesker.

(Foto: Unknown © Image supplied by Capital Pictures)

Det er efterhånden 14 år siden, at Sacha Baron Cohen dukkede op som Borat for første gang. Med mockumentary-filmen 'Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan' introducerede han karakteren Borat Sagdiyev, der var en kvindefjendsk og antisemitisk journalist fra Kasakhstan på en kulturel mission i USA.

Komikeren var i karakter hele filmen igennem og tog fusen på adskillige godtroende mennesker, og afslørede på den måde flere mindre heldige sider af den amerikanske mentalitet.

Konceptet er det samme bag den aktuelle opfølger: 'Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan'. Her befinder Borat sig igen i flere mindre heldige situationer, hvor man som publikum mange gange ikke tror sine egne øjne.

Nu afslører den 49-årige komiker, at han langt fra er så frygtløs, som man skulle tro.

- Jeg er bange ligesom alle andre, siger Sacha Baron Cohen over et Zoom-interview fra sit hjem i Los Angeles.

- Vi er få tilstede, når vi skriver scenerne, og i det øjeblik virker det som en god idé. Men så kommer dagen, hvor jeg rent faktisk skal udføre dem, og så er jeg skrækslagen og har lyst til at trække mig. På det tidspunkt er det på ingen måde nemt.

'Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan' er den officielle - og lange titel - på Sacha Baron Cohens nyeste film. (Foto: Unknown © Image supplied by Capital Pictures)

Der var blandt andet en scene i byen Richmond i delstaten Virginia, som fik Sacha Baron Cohen til at blive så nervøs, at han gik med skudsikker vest. Han skulle deltage i en demonstration, hvor pro-våben-demonstranter var bevæbnede, og der gik rygter om, at en racistisk gruppe ville udføre et masseskyderi.

Sacha Baron Cohen skulle ankomme iført en T-shirt med anti-NRA-skrift (National Rifle Association), og han var udmærket klar over, at reaktionerne kunne eskalere.

- Men jeg ved, at jeg er nødt til at undertrykke min frygt og minde mig selv om, hvorfor jeg laver filmen, forklarer Sacha Baron Cohen, der er kendt for film som 'Bruno' (2009), 'The Dictator' (2012) og 'The Brothers Grimsby' (2016) samt tv-serien 'Who is America' (2018).

- Der er helt klart flere farer forbundet med det. Men hvis jeg ikke gjorde, hvad jeg kunne som skuespiller og komiker på nuværende tidspunkt i historien, så ville jeg skamme mig i fremtiden, selvom jeg ikke dermed vil sige, at jeg nødvendigvis gør en forskel.

Afslører Trump og hans tilhængere

Det var Kanye West, der indirekte såede idéen til den ny Borat-film. Sacha Baron Cohen var ved at planlægge en Trump-sketch med rapperen til Jimmy Kimmels show, men West mente, at det ville være bedst at spørge præsident Donald Trump om lov.

Det vidste Sacha Baron Cohen var en umulig mission. Så da den plan mislykkedes, måtte den britiske komiker arbejde hurtigt. Kollegaen Chris Rock ledte ham på sporet: Gå i karakter som Borat!

- Det gik op for mig, at Borat ville være den perfekte karakter i forhold til Trump, fordi Borat faktisk bare er en ekstrem version of Trump. De er begge kvindefjendske, racistiske og støtter antisemitisme, og de giver ikke en døjt for demokratiet. De er desuden begge ret så gammeldags og latterlige.

Sacha Baron Cohen i en scene fra filmen, der kan ses på Amazon Prime. (Foto: Amazon Studios)

Det var blandt andet under et besøg til mødet 'March for Our Rights Rally' i delstaten Washington, at Sacha Baron Cohen så muligheden for at vise, hvem tilhængerne af Trump – som Borat i øvrigt kalder McDonald Trump – er.

Her sang han blandt andet sangen 'The Wuhan Flu' med tekstbidder som "Obama, what are we gonna do? Inject him with the Wuhan flu" og "corona is a liberal hoax" og indbød publikum til at synge med. Hvilket de gjorde med glæde.

- Her fik jeg en større gruppe til at stemme i, når jeg sang om at skære journalister i stykker, som saudiaraberne gør, fortæller Sacha Baron Cohen, der var forklædt som fuldskæget amerikansk countrysanger i ternet skjorte og overalls, da han sang om mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

- Jeg ville vise, at vi befinder os lige på kanten af, at demokratiet ryger, og vi falder ned i enevældens afgrund. For nu handler det ikke bare om verbale angreb på journalister, men også fysiske overgreb.

Sacha Baron Cohen, der i øvrigt meget kort interviewede Donald Trump på hans 'Da Ali G Show' i 2003, var fast besluttet på, at hans aktuelle Borat-film skulle udkomme inden det amerikanske præsidentvalg den 3. november.

- Lige siden Trump blev valgt, har jeg været bekymret for vores demokratiske institutioner og for den trinvise overgang til enevælde, påpeger Sacha Baron Cohen.

- Jeg er meget nervøs for valgets resultat, og jeg er bange for, at han vil forsøge at blive ved magten, selvom han taber. Derfor skulle denne film ikke bare være den sjoveste film efter 'Borat', den skulle også være en advarsel om den farlige bevægelse mod enevælde, hvor vi trinvis bevæger os væk fra det fantastiske ideal, som det amerikanske demokrati er.

Giuliani og et MeToo-øjeblik

I den aktuelle Borat-film er Borats producer Azamat Bagatov (Ken Davitian) som følgesvend skiftet ud med Borats datter (eller ikke-mandlige søn) Tutar. Hun spilles af bulgarske Maria Bakalova.

Hjemme i Kasakhstan glæder Tutar sig til at blive gift ligesom Melania Trump, så hun kan få et bur at bo i ligesom andre gifte koner. På turen i USA medbringer hun en manual for, hvordan kvinder skal behandles som de andenrangsvæsener, de er. Idéen er, at hun skal være en gave til vicepræsident Mike Pence.

Borat forklæder sig således som præsident Trump og begiver sig ind på Conservative Political Action Conference (CPAC), mens Mike Pence er på scenen.

- Det var en kæmpe udfordring, siger Sacha Baron Cohen, der skulle passere flere Secret Service-folk, inden han kunne komme ind på konferencen, hvor Borat har sin datter kastet over skulderen.

- Jeg skulle igennem flere sikkerhedsforanstaltninger, og jeg var skrækslagen, for jeg var polstret med et fat suit… og jeg ville for alt i verden undgå at vise dem mit ID, for så vi ville blive afsløret i medierne.

Det lykkes ikke Borat at få afleveret Tutar som gave til Mike Pence på konferencen, og hun gør oprør efter, at hun har fået et make-over, er blevet tilbudt at få falske bryster implanteret, hånet af konservative kvinder og er blevet afvist af en religiøs gruppe, da hun antyder, at hun vil have en abort. Nu vil hun også være journalist som sin far og beslutter sig for at interviewe Rudy Giuliani.

Rudy Giulani var borgmester i New York City fra 1994-2001. I dag er han præsident Donald Trumps personlige advokat. (Foto: STRINGER)

Den 76-årige tidligere borgmester i New York og Donald Trumps advokat er overbevist om, at han bliver interviewet om regeringens håndtering af Covid-19, og da han efterfølgende bliver inviteret ind på et soveværelse for at få en drink – og for at fjerne mikrofoner, lægger han sig på sengen og ser ud til at tage hånden ned i sine bukser.

I det øjeblik kommer Sacha Baron Cohen ind letpåklædt i dameundertøj i karakter som Borat:

- She's 15. She's too old for you, råber han.

- Som producer ville jeg aldrig efterlade en skuespiller i en farlig situation, siger Sacha Baron Cohen om øjeblikket, hvor Borat bryder ind i situationen på hotelværelset.

- Så det var hele tiden meningen, at vi ville bryde ind. Det er desuden ene og alene Rudy Giuliani, der er ansvarlig for, hvad han gør her. Man kan se filmen og selv bedømme det.

Sacha Baron Cohen er meget nervøs for resultatet af det amerikanske præsidentvalg den 3. november, hvor den siddende præsident, Donald Trump, er oppe mod demokraten Joe Biden. (Foto: Mandel NGAN © AFP or licensors)

Tid til seriøsitet

Sacha Baron Cohen har ikke tidligere brugt sin berømthed til at fremme politiske budskaber. Men efter han spillede den politiske aktivist Abbie Hoffman i filmen 'The Trial of the Chicago 7', som omhandler en retssag i 1969, hvor demonstranter mod Vietnam-krigen stod for retten, besluttede han sig for at åbne munden.

- Jeg har hele tiden været meget engageret og har ladet det skinne igennem i mit arbejde, siger Sacha Baron Cohen.

- Men da jeg spillede Abbie Hoffman, holdt jeg en tale ved Anti-Defamation League om faren ved konspirationsteorier, løgne og had på internettet. Det var interessant, for jeg spejlede mig i Abbie Hoffman, for da han skulle for retten, var det slut med bare at være en spasmager og klovn, og han måtte for alvor give udtryk for sine politiske holdninger.

Det er især de sociale medier, som Sacha Baron Cohen ser som en fare for demokratiet, og han har derfor engageret sig i gruppen Stop Hate for Profit.

- Der er en håndfuld mennesker, der styrer, hvilke informationer milliarder af mennesker skal modtage, påpeger Sacha Baron Cohen.

- Det er ikke retfærdigt, og det er udemokratisk. Disse mennesker er ikke blevet valgt, de kan ikke afløses af andre, og de står heller ikke til ansvar for det, de gør.

Facebook
Twitter