Bortført pige blev til en dramafortælling

Asger Røjle Christensen fik lyst til at lege med fiktionen, da han skulle skrive en dokumentarisk bog om en japansk piges bortførelse i København.

En naiv japansk pige bliver narret af udadtil flinke folk og bortføres midt i København til det lukkede Nordkorea i 1983. Siden har familie og venner ikke hørt noget fra den unge pige.

Det lyder måske som en ny krimiroman, men det er såmænd en historie taget direkte fra virkeligheden.

Historien har fyldt en del i DR-journalist og Japan-ekspert Asger Røjle Christensens hoved de seneste to og et halvt år, hvor han har researchet og skrevet bogen "Bortført i København - japanske skæbner i Nordkorea", der udkommer i dag.

Låner fra fiktionen

Og selvom det egentlig er en journalistisk bog, hvor forfatteren søger svar på, hvad det var, der virkelig skete med pigen, så indeholder bogen også kapitler, der til forveksling ligner noget fra skønlitterære romaner.

Journalistik eller ej - uden de skønlitterære elementer havde historien ikke fået det samme liv, ifølge forfatteren selv:

- Jeg har haft en ambition om, at det her skulle være fedt at læse, forklarer Asger Røjle Christensen til DR Kultur.

"En bog skal være en bog"

Men det var også for at gøre noget helt andet:

- Jeg ved fra forlagene, at journalistiske bøger kan være et problem. Ofte optræder alt indholdet som artikler i aviserne, inden bogen udkommer. Journalisterne er jo glade for den kæmpe eksponering, men forlagene tænker på, hvad der dog skal blive af bogsalget, siger han.

Hvis folk føler, at de allerede har hørt historien, er der jo ikke meget mere at komme efter ved at købe bogen, mener Asger Røjle Christensen:

- Det er enormt vigtigt, at man laver en bog som en bog - og at det er en anderledes modtageroplevelse, end hvis det var et rent journalistisk produkt.

Men skulle han så ikke i stedet have været skønlitterær forfatter?

- Det er ikke fordi, jeg er ked af at være journalist, men jeg vil gerne laver bøger igen. Det er en kliche, men bare det at stå med bogen i hånden er rart, siger en tilfreds Asger Røjle Christensen og smiler.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter