Brasiliansk model skriver historie: Første transkvinde i ikonisk badetøjmagasin

Valentina Sampaio er som første transperson med i Sports Illustrated Swimsuit Edition.

- Det er en drøm, der går i opfyldelse på så mange niveauer, siger den brasilianske model Valentina Sampaio om sin status som Sports Illustrated-model. (Foto: Miguel Medina © Ritzau Scanpix)

Den 23-årige brasilianske model Valentina Sampaio er vant til at skrive historie.

I 2017 blev hun den første transkvinde til at pryde forsiden af Vogue Paris. To år senere blev hun som den første transkønnede model hyret af undertøjs-giganten Victoria's Secret. Og nu bryder Valentina Sampaio endnu en barriere.

Hun er nemlig en af modellerne i den kommende udgave af det ikoniske badetøjmagasin Sports Illustrated Swimsuit Issue - som den første transkvinde nogensinde.

- Jeg var fyldt med så mange følelser af glæde, da jeg hørte nyheden. Det var helt surrealistisk, udtaler Valentina Sampaio til mediet People.

Valentina Sampaio er udnævnt som en af '2020 rookies'-modellerne - blandt andre sammen med den danske model Josephine Skriver.

- Det er en drøm, der går i opfyldelse på så mange niveauer. At komme fra et sted med frygt og marginalisering til nu at være med i et af de mest ikoniske magasiner, der omfavner og hylder diversitet - det er livsforandrende, uddyber hun til People.

En kæmpe milepæl for hele LGBT+-miljøet

Valentina Sampaio er født og vokset op i en lille fiskerlandsby i det nordlige Brasilien, hvor det ikke altid har været lige let at være transperson.

- Brasilien er et smukt land, men det er også et land, som har det højeste antal voldelige forbrydelser og mord mod transpersoner i verden - tre gange så højt som i USA, skriver Valentina Sampaio på Instagram.

Derfor ser hun også sin inkludering i Sports Illustrated Swimsuit Issue som en milepæl for transpersoner og hele LGBT+-miljøet.

- Som fællesskab er hver persons succes et skridt fremad for os alle. Jeg er meget taknemlig for Gud og alle andre, der har hjulpet mig på min rejse. Jeg føler mig forpligtet til fortsat at gro og skubbe til grænserne, så jeg baner vejen for andre. Vi (transpersoner) er her, vi har altid været her, og vi vil altid være her, siger hun til People.

Valentina Sampaio er vant til at gå catwalk over hele verden. Her ses hun gå for designeren Jean-Paul Gaultier under modeugen i Paris tidligere i år. (Foto: Victor VIRGILE © Getty Images)

LGBT+ Danmark: Det handler om at sætte ansigter på

Hos LGBT+ Danmark mener forperson Jackie Vesterhaab Kristensen, der selv er transkvinde, at det er godt, at Valentina Sampaio bruger sin platform til at advokere for transpersoners rettigheder.

- I det hele taget synes jeg, det er vigtigt, at vi begynder at se transpersoner, hvor det er tilgængeligt og synligt - og ikke som noget, der bliver gemt væk.

- Det er enormt vigtigt, at hun bruger sin platform på at gøre opmærksom på den hverdag, der består af vold, trusler og generel usikkerhed for transpersoner. At hun kan komme til orde og prøver at kæmpe for synlighed og større retfærdighed, er kun et plus, lyder det fra LGBT+ Danmarks forperson.

Jackie Vesterhaab Kristensen mener i det hele taget, at det for den brede befolkning handler om at kunne sætte ansigter på transpersoner, fordi det afhjælper stigmatiseringen af netop transpersoner.

- Rigtig mange mennesker kender ikke nogen transpersoner og kan derfor have en holdning til, at det er noget farligt noget eller uhyggeligt fordækt. Derfor er det vigtigt at få sat ansigt på og høre nogle stærke stemmer, siger Jackie Vesterhaab Kristensen.

'Jeg føler mig set og respekteret'

Valentina Sampaio fik taget sine bikini-billeder til Sports Illustrated Swimsuit Issue, der udkommer den 21. juli, på den caribiske ø Scrub Island, og det var en rigtig god oplevelse for hende.

- Alle var så støttende og rare. Hele teamet fik mig til at føle mig komfortabel og sikker. Jeg følte mig set og respekteret som den, jeg er: Et menneske, siger Valentina Sampaio.

Selvom hun allerede har opnået store ting i sin relativt korte modelkarriere, så har hun stadig mange uopnåede milepæle i sigte – blandt andet at møde talkshow-værten Ellen DeGeneres, som også er et forbillede for mange i LGBT+-miljøet.

- At pryde forsiden af amerikansk Vogue ville være episk. Og så ville jeg elske at møde Ellen DeGeneres! Hun er én, jeg har set op til rigtig længe.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk