Brevmodellen begraves i kampen mod pirateri

Kulturministeren fremlægger en række initiativer, der blandt andet skal gøre det nemmere at finde lovligt indhold på internettet.

Hvis du sidder foran skærmen og er godt igang med at downloade de nyeste film ulovligt, så er det ikke i et brev med posten, at du bliver advaret mod dine ugerninger.

Den såkaldte brevmodel er nemlig taget definitivt af bordet i den nye 'piratpakke' - et udspil fra kulturminister Uffe Elbæk (R), som skal forhindre pirateri på internettet.

- Vi fokuserer på nogle initiativer, der kan styrke udviklingen af flere lovlige tjenester, og som samtidig kan motivere forbrugerne til at vælge de lovlige løsninger. Jeg tror på, at det er den rigtige vej at gå. Initiativerne fokuserer også på rettighedshavernes arbejde med at begrænse piratkopiering, siger kulturminister Uffe Elbæk.

Brevmodellens død

Udspillet tager udgangspunkt i en dialog med Venstre og har efterfølgende været drøftet med alle partier i Folketinget.

Der er blandt partierne i Folketinget en bred opbakning til kulturministerens målsætning om at styrke udviklingen og udbredelsen af lovlige tjenester og samtidig begrænse den ulovlige piratkopiering.

Især beslutningen om at sløjfe brevmodellen vækker glæde.

Brevmodellen, der blev indført under Per Stig Møllers (K) tid som kulturminister gik ud på, at man skulle sende advarselsbreve ud til folk, som havde brugt deres internetforbindelse til ulovlig fildeling.

Og det blev kritiseret for at øge overvågningen på internettet.

- Det er en stor sejr for alle, som ønsker mindre overvågning og et frit internet, at brevmodellen nu er taget af bordet, siger Stine Brix, kultur- og IT-ordfører for Enhedslisten.

Flere lovlige tilbud

Blandt ministerens initiativer er oprettelsen af et innovationsforum, der skal få de kreative brancher, indholdsleverandører og udbydere til at udveksle erfaring.

Her er formålet at sætte skub i udviklingen af flere lovlige forretningsmodeller, der kan udbyde kunst på nettet.

Herudover vil Kulturministeriet iværksætte en oplysningsindsats, som skal give danskerne mere viden om mulighederne for lovlig adgang til blandt andet musik, film og bøger på nettet.

Se hele udspillet Her

Facebook
Twitter