Briterne vil lære "how to hoo-gah": Ni hyggebøger rammer julehandlen

Den britiske forfatter Liz Jensen, der bor i Danmark, mener, at de danske tv-serier har en stor del af æren for briternes hygge-interesse.

Dansk hygge er blevet et hit i Storbritannien, og det er der særligt tre årsager til, mener den britiske, men herboende, forfatter Liz Jensen. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Briterne har måske nok meldt sig ud af EU, men de har ikke mistet interessen for, hvad der foregår i resten af Europa.

Og i disse måneder er det et dansk begreb, som har briternes opmærksomhed – nemlig ”hygge” eller "hoo-gah" og "hew-gah", som avisen The Telegraph og magasinet The Economist mener, det skal udtales. I hvert fald rammer mindst ni bøger om hygge ifølge The Economist det britiske bogmarked i månederne op til jul.

Der er titler som ”The Little Book of Hygge – The Danish way to live”, “How to hygge: The secrets of Nordic living” og “Hygge: The Danish art of happiness”.

Liz Jensen er britisk forfatter, men har boet i Danmark i tre et halvt år. Hun ser tre grunde til, at hygge lige nu fænger hos briterne.

1. Tv-serierne

Danske tv-serier som 'Borgen', 'Broen' og 'Forbrydelsen' har været store succeser i Storbritannien. Her ses f.eks. Camilla, Hertuginden af Cornwall, få overrakt en 'Sara Lund sweater' af skuespiller Sofie Gråbøl under sit besøg på optagelserne til netop 'Forbrydelsen' tilbage i 2012. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

En af grundene til, at hygge hitter i Storbritannien er ifølge Liz Jensen de mange skandinaviske tv-serier, som også har hittet på den anden side af kanalen.

- Vi begyndte at se, hvordan det så ud i Skandinavien.

- Vi anede ikke, hvad det var for et sted – især Danmark som er sådan et lille land. Så der var et hul i vores kendskab til den del af Europa.

2. Verdens lykkeligste befolkning

Når historierne om Danmark som "verdens lykkeligste befolkning" ruller er det ofte Nyhavn i København, der danner bagtæppet på artiklerne. (Foto: Bob strong © Scanpix)

Det kommer sikkert ikke bag på ret mange herhjemme, at Danmark adskillige gange er blevet kåret til verdens lykkeligste befolkning.

Og den slags undersøgelser og resultater er heller ikke gået englændernes næser forbi, vurderer Liz Jensen.

- Vi er selvfølgelig fascineret af, hvordan det kan være, at I er så lykkelige, for hvis man hører, at nogen er lykkelige, så vil man også gerne være det selv.

- Hvis man køber en bog om hygge – og jeg tror, der er ni bøger om lykke på markedet i øjeblikket – så får man et indtryk af, at man gør noget aktivt for at få den der stemning. Men det er faktisk bare en stemning, og kan man købe sig til den stemning ved at købe nogle stearinlys? Det tror jeg ikke.

3. En trend

Ifølge Liz Jensen går trenden med hygge hånd i hånd med mindfullness, fordi idéen er, hvordan man kan dyrke roen og være sig selv på en meget enkel måde. (Foto: JACOB LANGVAD NILSSON © Scanpix)

En sidste grund til, at hygge er på vej frem er også det helt åbenlyse: en trend.

- Nu er det Skandinavien, nu er det hygge, men i morgen bliver det noget andet. Vi er meget optaget af de her idéer om, hvordan man skal leve sit liv.

- Jeg synes også, at det har en forbindelse til en anden livsstil – nemlig mindfullness. Og mindfullness og hygge går hånd i hånd, fordi idéen er, hvordan man kan dyrke roen og være sig selv på en meget enkel måde.

Hygge er ikke bare for danskeren

Dansk hygge hitter altså i Storbritannien, men i følge Liz Jensen er det ikke sådan, at briterne ikke har hygget sig før nu. Eller at hyggen er noget, som er forbeholdt danskere, og som kun danskere kan være med til.

Faktisk mener hun, at danskerne kan være en smule ekskluderende i deres hygge-selvforståelse.

- Mange af os udlændinge har indtryk af, at danskerne tror, at det kun er danskerne, som kan hygge – som virkelig kan nyde hygge. Jeg synes, det er helt forkert, men det er som om, at vi udlændinge presser vores næse mod ruderne og råber; luk os ind, vi vil også gerne have hygge. Men skal man være dansker for at hygge sig – det tror jeg ikke.

Den britiske forfatter Liz Jensen har boet i Danmark i 3,5 år. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Alligevel er der noget, som Storbritannien og dens befolkning kan lære af dansk hygge.

- Det mest vigtige er måske, at englænderne skal lære at anerkende, når de har det godt. Vi er ikke så gode til, når vi har det godt, at sige; hvor har vi det hyggeligt. Det siger vi ikke, og er der virkelig så meget mere ved hygge end at anerkende, når man har det godt?

FacebookTwitter