Britisk filmmager bag femdobbelt Oscar-vinder er død

Krigsfilm blev Michael Andersons første succes, som han fulgte op med "Jorden rundt i 80 dage".

Den engelske filmmager Michael Anderson er død. Han instruerede blandt andet "Jorden rundt i 80 dage" fra 1956 med David Niven (th) i hovedrollen. Billedet er fra filmen 'Prudence and the Pill. (Foto: Torben Christensen /Scanpix © Foto: HO/Scanpix 2013)

Den britiske filmmager Michael Anderson, som instruerede "Jorden rundt i 80 dage", der i 1956 vandt en Oscar for bedste film, er død.

Det skriver den britiske avis The Times.

Anderson døde onsdag i sit hjem i Vancouver i Canada. Han blev 98 år.

Som søn af en skuespiller fik Anderson i sine teenageår små roller. Senere blev han assisterende instruktør hos et af Londons filmselskaber.

Den spirende karriere blev afbrudt af Anden Verdenskrig, hvor Anderson gjorde tjeneste, hvorefter han vendte tilbage til den britiske filmindustri.

Michael Anderson høstede i 1955 stor ros for "The Dam Busters", der udspiller sig under Anden Verdenskrig.

I 1970'erne gjorde han sig bemærket med science fiction-filmen "Logan's Run" om en fremtid, hvor alle bliver dræbt, når de fylder 30 år.

Storfilm blev kæmpehit

Men den største anerkendelse opnåede han med filmatiseringen af Jules Vernes roman fra 1873 om Phileas Fogg, der for at vinde et væddemål forsøger at rejse kloden rundt på 80 dage.

Hovedrollen havde David Niven, og filmen vandt fem Oscars i 1956. Michael Anderson måtte dog se statuetten for bedste instruktør gå til George Stevens for "Giant".

"Jorden rundt i 80 dage", der blev optaget på 110 lokationer og havde 68.000 statister i sving, blev et kæmpehit i biograferne.

/ritzau/

Facebook
Twitter