Brügger brygger på ny sprængfarlig film

Mads Brügger har sat sig for at løse mysteriet om den tidligere FN-generalsekretær Dag Hammarskjölds død.

Mads Brügger har sat sig for at løse mysteriet om den tidligere FN-generalsekretær Dag Hammarskjölds død. (Foto: Foto: Agnete Schlichtkrull © DR)

Den kontroversielle danske dokumentarist Mads Brügger har påbegyndt optagelserne til endnu et sprængfarligt filmprojekt, skriver politiken.dk.

Arbejdstitlen på den kommende dokumentarfilm er "Operation Celeste". I filmen undersøger han den tidligere FN-generalsekretær Dag Hammarskjölds død ved et flystyrt i byen Endola i det daværende Rhodesia i 1961.

Dokumentaren tager udgangspunkt i en påstand om, at svenske Dag Hammarskjöld i virkeligheden blev myrdet af en række stormagter, der hemmeligt samarbejdede om at få ham dræbt i det, der angiveligt blev kaldt Operation Celeste.

- Dag Hammarskjöld havde lagt sig ud med alle stormagterne, alle var vrede på ham. Khrusjtjov stod på talerstolen i New York og krævede Hammarskjöld fyret, siger Mads Brügger til politiken.dk med henvisning til den daværende sovjetiske leder.

- Han havde gjort sig til talsmand for de nye, uafhængige afrikanske nationer og prøvede at beskytte dem mod neokoloniale interesser. Hammarskjöld stod for et handlekraftigt, muskuløst FN. Det døde med ham, siger han.

Bag 'Det Røde Kapel'

Mads Brügger, der er kanalchef på Radio 24syv, har tidligere vakt stor opsigt med dokumentarfilm som "Det Røde Kapel" fra 2009, hvori han skildrer mødet mellem en fiktiv dansk teatergruppe og befolkningen i det lukkede Nordkorea.

I den Robert-belønnede film "Ambassadøren" fra 2011 følger man Mads Brügger, der via åbenlys korruption opnår diplomatiske privilegier i Den Centralafrikanske Republik. Filmen fik Liberias præsident til at kræve danskeren udleveret.

Facebook
Twitter