Bureau: Færre vil få penge fra kulturfondene

Det er slut med at strø penge ud til alle dele af kulturlivet. Private fonde vil i stedet satse på at støtte markante og prestigefyldte kulturprojekter, og de vil forlange valuta for pengene, siger analysebureau.

Selvom de private fonde giver flere penge til dansk kulturliv end nogensinde før, så vil det i fremtiden blive færre modtagere, som vil få gavn af pengene.

Det mener analysebureauet Kraft & Partners, der igennem en årrække har analyseret de største danske private fondes bidrag til det danske kulturliv.

- Generelt kan vi se, at fondene er på vej væk fra hattedame-princippet, hvor man deler penge ud til en bred vifte af kulturprojekter. Fremover vil man hellere satse på store markante kulturprojekter, som opførelsen af et museum eller sponsorering af en prestigefyldt udstilling, siger Markus Bjørn Kraft, direktør for Kraft & Partners til DR Kultur.

Få offentlige midler giver muligheder

Han mener, at det er de manglende penge til kulturen, fra staten og kommunerne side, som har givet fondene den unikke mulighed at satse på mere prestigefyldte projekter.

- Fondene udfylder jo nogle huller, som staten efterlader, og de ser derfor en chance for at få mere indflydelse på den kulturelle udvikling, end de har haft tidligere, siger Markus Bjørn Kraft, der er overbevist om, at fondene også ønsker mere valuta for pengene.

- De private fonde er jo sat i verden netop for at få indflydelse og skabe en effekt inden for de områder, de nu støtter. Kulturfondene er ikke anderledes, og derfor vil vi også se, at fondene i højere grad vil måle om en given udstilling eller forestilling, som de har støttet, nu også har været en succes, mener Markus Bjørn Kraft.

Fond: Staten skal tage ansvar for drift

Men selvom fondene fremover vil satse på at støtte flere markante kulturprojekter, så skal man ikke regne med at de også vil stå for vedligeholdelsen af disse projekter. Men det har direktøren for Louisiana, Poul Erik Tøjner, det helt fint med.

- Jeg synes til en hver tid, at staten skal betale for rengøringen, forstået som alt det kedelige, nemlig drift, varme, gas etc. De skal betale det kedelige af en principiel grund, for jeg ønsker at se en stat, der forpligter sig på at give nogle rammer og holde sammen på det offentlige liv, sagde Poul Erik Tøjner i sidste udgave af DRs Kulturkontoret.

Økonomien er afgørende for støtte

Hos Velux-fondene påpeger direktør Kjeld Juel Petersen, at fonden ikke ønsker indflydelse på udformningen af de kulturelle projekter, som de vælger at støtte. Til gengæld lægger de stor vægt på, at kulturprojekterne er bæredygtige.

- Vi er nok blevet mere kreditkritiske, end vi var tidligere. De kulturprojekter, som vi støtter, skal også hænge sammen økonomisk. Vi går efter at støtte projekter, som er bæredygtige over en årrække, siger Kjeld Juel Petersen.

Facebook
Twitter