Bureauer ignorerer møde om spiseforstyrrelser

Møder, der skal forebygge spiseforstyrrelser blandt modeller, bliver ignoreret af nogle modelbureauer, lyder det fra modellernes forening.

Kom og vær med i et trygt og hyggeligt forum, hvor modebranchens høje krav til udseende, vægt og præstationer vil blive diskuteret.

Sådan lyder det gratis tilbud fra Foreningen Danske Modeller og Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS), der siden den 10. januar har inviteret landets modeller til et ugentligt debatmøde i Aarhus.

Møderne, der bliver kaldt "Model til Model", har blandt andet til formål at forebygge spiseforstyrrelser blandt de unge modeller. Men indtil videre har arrangementet været lidt af en fiasko.

Sender ikke materialet videre

Kun én person er nemlig dukket op til de to arrangementer, som foreløbig er blevet afholdt, fortæller en brandærgerlig Ida Burchardi, der er formand Foreningen Danske Modeller.

- Vi har haft meget svært ved at få modeller til at møde op, og det er jo selvfølgelig virkelig ærgerligt, når det handler om at forebygge spiseforstyrrelser, siger Ida Burchardi til DR Kultur.

Hun fortæller, at der er blevet sendt information om møderne ud til en lang række modelbureauer. Men det er ikke alle, der har videreformidlet det til deres modeller, selvom de havde lovet det.

Flere blev skuffede

- Vi har hørt fra flere modeller, som var kede af, de ikke havde hørt om arrangementet, og ikke kunne forstå, hvorfor vi ikke havde skrevet ud til netop deres bureau. Så måtte vi fortælle dem, at de havde vi altså gjort, siger Ida Burchardi til DR Kultur.

Hun forstå ikke, hvorfor nogle bureauer enten har ignoreret informationsmaterialet eller helt har undladt at fortælle om det.

- Jeg ved ikke, om bureauerne tror, vi bagtaler dem, eller det handler om noget andet. Det er i hvert fald drønærgerligt, fordi det er et arrangement, som burde være i alles interesse, fortæller Ida Burchardi.

Bureau: Det burde foregå i København

Hun ønsker ikke at uddybe, hvilke bureauer det drejer sig om af hensyn til det videre samarbejde med dem. Hun vil til gengæld gerne påpege, at rigtig mange af bureauerne er samarbejdsvillige - deriblandt bureauer som Gossip og Diva Models.

Hos Gossip Models bekræfter direktør Rosa Yalcin, at man har videresendt materialet.

- Det er jo et rigtig fint initiativ, men jeg tror måske, det ringe fremmøde også har noget at gøre med at arrangementet foregår i Aarhus. Langt de fleste bureauer har jo base i København, siger Rosa Yalcin.

Bureauerne er nøglen

Hos LMS er man enig i, det kan have spillet ind på arrangementets gennemslagskraft, at det fandt sted i Aarhus og ikke i hovedstaden. Men uanset hvad er det bekymrende, hvis modelbureauerne ikke videreformidler den slags oplysninger, siger formanden for LMS, Steen Andersen.

- Det er enormt vigtigt, at modelbureauerne tør videreformidler oplysninger om den slags møder. Det giver en tryghed og en sikkerhed hos modellerne om, at det er ok at gå til møderne, siger Steen Andersen.

Kan modelbureauerne ikke bare løse eventuelle problemer med spiseforstyrrelser internt?

- Jeg tror, det er de færreste modeller, som vil gå til deres arbejdsgivere og fortælle, at de muligvis lider af spiseforstyrrelser, da de selvfølgelig vil være bange for at miste deres job.

Stadig et stort problem

Kan én af årsagerne til det lave fremmøde ikke også være, at der simpelthen er langt færre modeller som lider af spiseforstyrrelser end man går og tror?

- Man skal ikke se mange billeder igennem fra denne modeuge for at konstatere, at der stadig er mange modeller, som har et alt for lavt BMI. Desuden har modebranchen jo selv været åben over for et sundhedstjek, hvilket de jo ikke ville være, hvis de ikke vidste, der var et problem. Så nej det tror jeg ikke på er en årsag, siger Steen Andersen.

Næste Model til Model-møde finder for øvrigt sted tirsdag den 7. februar i Ryesgade 29 i Aarhus mellem kl. 19-21.00.