Caitlyn Jenner kan blive repræsentant for alle verdens transpersoner

Ny aftale med kæmpe Hollywood-agentbureau skal få Caitlyn Jenners budskaber ud til hele verden.

Caitlyn Jenner på forsiden af Vanity Fair. Billedet blev taget af den berømte fotograf Annie Leibovitz.

Den transkønnede reality-stjerne og tidligere olympiske atlet Caitlyn Jenner har netop indgået en aftale med et af Hollywoods største agentbureauer.

Dermed er Caitlyn Jenner endnu et skridt tættere på at blive det primære ansigt udadtil for alle verdens transpersoner.

Og det er godt, for det har der virkelig været brug for, lyder det fra Landsforeningen For Bøsser, Lesbiske, Biseksuelle og Transpersoner i Danmark. (LGBT Danmark)

- Transkønnede har faktisk aldrig haft et internationalt ansigt udadtil på den måde. Så jeg er glad for, at det nu ser ud til, at der endelig kommer en, som kan få folk til at tale om emnet, siger Linda Thor Pedersen, der er transpolitisk talsperson i foreningen.

Jenner lang tid før transformationen. Dengang hed hun Bruce. (Foto: NBC © 2014 NBCUniversal Media)

I samme bureau som Willis og Kidman

Agentbureauet hedder Creative Artists Agency og repræsenterer Hollywoods absolut største stjerner som Bruce Willis og Nicole Kidman.

Bureauet skal ifølge branchehjemmesiden Deadline Hollywood hjælpe Caitlyn Jenner med at få hendes budskaber om transpersoners vilkår og rettigheder ud til de rigtige folk via de rigtige kanaler.

Aftalen blev offentliggjort efter Caitlyn Jenner, der tidligere hed Bruce Jenner, for nylig afslørede sit nye navn på forsiden af magasinet Vanity Fair – en forside der gik verden rundt.

Håber på store forandringer

Linda Thor Pedersen fra LGBT Danmark har store forhåbninger til Caitlyn Jenner.

- Hun er kendt og vil derfor nå ud til mange, som ellers ville være svære at nå. Forhåbentlig vil hun være med til at påvirke lovgivningen på transområdet, siger hun og pointerer, at hun for eksempel håber på, at Jenner vil sætte fokus på, at transseksualitet ikke er en sygdom.

- I Danmark hører transseksualitet under psykriatisk afsnit på hospitalet – og det sender et helt forkert signal. Transpersoner er ikke syge.

Forsker: Folk vil blive mere accepterende

Forsker Emma Dargie fra Quenns University i Canada har arbejdet videnskabeligt med identitetsskabelse hos transpersoner. Hendes studier viser blandt andet, at transpersoners problemer ofte kan knyttes til manglede opbakning og støtte fra offentligheden og fra folk omkring dem.

Hun tror, at den store opmærksomhed omkring Caitlyn Jenner kan gøre, at folk bliver mindre berøringsangste.

- Det her er fænomenalt. Vi har aldrig set så stor støtte før. Og jo flere positive budskaber vi kan få ud, jo mere accepterende vil folk blive, siger Emma Dargie til Business Insider.

Kan overskygge lokale kræfter

Selvom Linda Thor Pedersen overordnet er meget glad for den opmærksomhed, Jenner har givet transpersoner verden over, frygter hun alligevel, at det enorme fokus på én person kan være problematisk.

- Faren er, at Jenner, fordi hun vil være så alene om at være repræsentant for transpersoner i verden, kommer til at overskygge nogle lokale kræfter med sit budskab. Det er jo for eksempel ikke sikkert, at hendes pointer om transpersoners rettigheder passer lige så godt til nogle lande i Afrika, som de gør til situationen i USA. I nogle lande har transpersoner jo nogle mere basale problemer, som for eksempel at prøve at undgå at blive slået ihjel, siger hun.

FacebookTwitter