Camilla fik livskrise som 25-årig: Nu har hun fået to millioner kroner i 'Løvens Hule'

I dag er Camilla Balle 35 år og ejer af tøjvirksomheden Basic Apparel.

(Foto: Betina Garcia © dr)

Det er en ekstra varm sommerdag i 2017.

Derfor har Camilla Balle en løs sommerkjole og åbne sandaler på. Hun har også sin tre måneder gamle datter, Aya, på armen og en kæmpe pusletaske med.

Var du gået forbi Camilla Balle på en bænk eller en cafe, havde du sikkert ikke bidt mærke i det setup. Men Camilla Balle sidder ikke på en bænk eller en café.

Hun sidder i Danske Banks erhvervsafdeling, som ligger i en stor, klassisk bygning inde ved Kongens Nytorv i midten af København. Her er gulvene bonede, og påklædningen på de ansatte såvel som kunderne forsøger med deres formalitet at ignorere den sommersol, der smelter ispinde og turister udenfor.

Kontrasten mellem Camilla Balle og omgivelserne kan næsten ikke blive større, da en mand, skarpt klædt i jakkesæt, sætter sig i venteområdet tæt på Camilla Balle.

- Jeg registrerer godt, at der er en der sætter sig. Men der går lidt tid, før jeg opdager, at det er Anders Fogh Rasmussen, fortæller hun i dag, tre et halvt år senere.

- Jeg har aldrig før følt mig så malplaceret. Jeg var nødt til at snige mig til en selfie med ham, som jeg kunne snappe til mine veninder, griner hun.

Camilla Balle sidder i øvrigt og venter på at komme ind til et møde, hvor banken forhåbentligt fortæller hende, at de fortsat vil være med på hendes iværksætterrejse.

Sommerkjole eller ej, så siger banken heldigvis ja.

Fra Paris til Esbjerg - til København

Tre år efter mødet i banken står hun foran fem begejstrede "løverne" og ender med at få hjem med en investering fra iværksætter og investor Jesper Buch.

Det vender vi tilbage til, for rejsen som iværksætter er startet længe før bankmødet.

På sin vis startede den allerede i hjemme i Esbjerg, da Camilla Balle som 20-årig efter to sabbatår i Paris vendte hjem for at starte på en uddannelse.

Selvom hun drømte om at læse psykologi eller "noget med mode", faldt valget på læreruddannelsen i Ribe. Mest fordi det var tæt på hjem og kæresten.

- Planen var, at jeg bagefter kunne videreuddanne mig til skolepsykolog.

Men sådan gik det ikke. Efter tre års lærerstudier lukkes muligheden for at bruge uddannelsen som springbræt til skolepsykolog. Og så er der også noget andet, der nager.

- Jeg havde en følelse af, at der skulle ske noget helt andet i mit liv, for jeg følte mig fastgroet i mit liv i Esbjerg.

Så hun stoppede lærerstudierne fra den ene dag til den anden, og søgte i stedet ind på Teko i Herning for at få en uddannelse inden for modebranchen.

Men der var seks måneder til studiestart.

Efter mange år som iværksætter, har Camilla Balle særligt hæftet sig ved to sandheder, som hun prøver huske sig selv på, når tingene spidser til: - Der findes altid en løsning. Også uanset hvor svært eller hårdt det virker. - Og så føles problemer i øvrigt altid langt større om natten end om dagen, fortæller den efterhånden garvede iværksætter. (Foto: Betina Garcia © dr)

Camilla Balle har altid fungeret bedst, når hun har noget at stå op til.

Så da hun dagen efter så et opslag om en ledig stilling som sælger foran den lokale afdeling af elektronikkæden Merlin, gik hun ind i butikken og ansøgte om jobbet. Og fik det.

- Jeg havde ikke arbejdet som sælger før, men jeg tænkte, at jeg nok ville være god til det.

Hun havde ret.

- Jeg vidste intet om alt det tekniske i kameraer, computerer og tv. Men jeg kunne snakke om designet. Og når et ægtepar kom ind for at købe et fjernsyn, så ville manden typisk have en masse tekniske specifiktioner, mens konen gik op i designet.

Så Camilla Balle fokuserede på kvinderne.

- Det var alligevel oftest kvinden, der bestemte hvilket tv, de købte, for det var hende, der stod for indretningen af hjemmet.

Efter en måned med den strategi blev hun "månedens sælger". Og efter fem blev hun tilbudt stillingen som souchef.

En bedrift, der både siger noget om hendes salgstalent - men også noget om hendes utrættelige gå-på mod:

- Du slår mig simpelthen som sådan en power woman, som "løven" Jacob Risgaard siger, da hun 11 år senere står som iværksætter og virksomhedsejer i 'Løvens hule'.

For inden hun sidder som virksomhedsejer dels til mødet i banken og dels i 'Løvens hule', droppede hun skolebænken, jobbet i elektronikkæden og begyndte i stedet en årelang karriere som afdelingsleder i butikskæden Bahne.

- Her kunne jeg både arbejde med mode og få ledererfaring, fortæller Camille Balle om valget.

Men efter nogle år var følelsen af at være groet fast i Esbjerg ikke forsvundet. Tværtimod.

Som 25-årig var hun stadig sammen med sin ungdomskæreste, boede i sin barndomsby og var desuden blevet husejer.

- Jeg fik faktisk en livskrise, fortæller Camilla Balle om oplevelsen af at føle sig "fanget".

- Det hele var meget hurtigt blevet meget "sat".

Hendes direktør gav hende derfor et enestående tilbud:

- Hun tilbød mig en stilling i København, hvis jeg havde brug for at komme lidt væk. Og hun tilbød også at betale min husleje i København, indtil vi fik solgt vores hus, fortæller Camilla Balle med stor taknemmlighed i dag.

For det var præcis det, hun havde brug for, da hun som 25-årig valgte at gå fra kæresten, huset – og hjembyen.

Det, der følger, blev "et af de hårdeste år" i hendes liv.

- Jeg har aldrig arbejdet så meget, som jeg gjorde det år. Jeg husker det som mange vinterdage, hvor jeg mødte ind i mørket og kom hjem i mørket.

- Der var mange dage, hvor jeg aldrig så dagslys, fordi butikken, jeg arbejdede i, var placeret i et storcenter.

Til sidst sagde hun sige op.

- Jeg trængte til at udfordre mig selv med noget andet.

Via et job som sælger for en mindre modevirksomhed udbyggede hun sit netværk til tøjbutikker over hele landet. Da hun i 2013, på grund af en skrantende økonomi i den lille virksomhed, valgte at opstarte sit eget agentur, blev hun ringet op af en tidligere kollega, der netop havde taget de første spadestik til det, der i dag er Basic Apparel.

- Vi mødtes, og jeg så de allerførste bøjler med Basic Apparel på det møde. Og jeg kunne med det samme mærke, at det var et brand og koncept, jeg brændte for, fortæller hun om tøjmærket, der dengang såvel som nu fokuserer på behageligt hverdagstøj fremstillet i økologisk bomuld.

Og når Camilla Balle brænder for noget, bliver der rykket hurtigt.

- På bare to måneder var det lykkedes mig at få os ind i 56 butikker.

Af samme grund bliver Camilla Balle hurtigt tilbudt at blive partner i Basic Apparel.

Da Camilla Balle i 2013 startede i Basic Apparel, tilbragte hun to måneder i sin bil sammen med et tøjstativ, mens hun kørte landevejene tynde i forsøget på at sælge produkterne ind hos landets mange tøjbutikker. - Hos langt de fleste kørte jeg "kold kanvas", fortæller hun om salgsstrategien, der betød, at hun dukkede op uden forudgående aftale. Det gik oftest godt - andre gange slet ikke. (Foto: Betina Garcia © dr)

Iværksætter og nybagt mor

Fra partnerskabet indgås i 2013 til Camilla Balle i 2017 sidder i den sommervarme bank med en lille datter på armen, og som eneejer af virksomheden, har der både været op- og nedture.

I 2016 meddeler hendes daværende partner og medstifter nemlig, at hun af personlige årsager ikke længere ønsker at være en del af Basic Apparel.

Efter en del overvejelser og forhandlinger bliver det besluttet, at Camilla Balle køber partneren ud og overtager firmaet alene.

- Jeg var bare ikke klar til at opgive Basic Apparel, kunne jeg mærke.

Det på trods af at hun nu var gravid og havde udsigt til at blive virksomhedsejer og mor for første gang - på samme tid.

- Det var ikke ligefrem et drømmescenarie for mig, siger hun og forklarer, at hun hurtigt indstillede sig på at skippe sin barsel og i stedet kører virksomheden "med et spædbarn på armen".

På væggen i Camilla Balles kontor hænger en tegning lavet af datteren Aya, der siden sin fødsel har været en fast del af Camilla Balles arbejdsliv som iværksætter. (Foto: Betina Garcia © dr)

Som sagt, så gjort.

- Da vi underskrev de endelig overdragelsespapirer, var Aya 14 dage gammel, siger Camilla Balle, der i dag mest af alt lyder overrasket over, at hun kom igennem den hektiske tid.

- Næstefter mit første år i København, så var 2017 det hårdeste år i mit liv.

- Det var super akavet

Og det bringer os, langt om længe, til dagen, hvor Camilla Balle sammen med fire af sine medarbejdere står foran "løverne" for at pitche, altså sælge, ideen om at "løverne" bør investere i Basic Apparel.

- Jeg var egentlig ikke super nervøs. Vi var mest bange for at falde ned af trappen, husker hun grinende om optagelserne.

Optagelser, som hun havde set frem til med begejstring.

- Jeg har ikke lavet andet end Basic Apparel i syv år. Jeg drømmer om det og vågner med nye idéer.

Og det er desuden en forretning i vækst, hun skal ind og præsentere.

- I 2019 omsatte vi for 13,8 millioner kroner og i 2020 nåede vi op på 17,3 milloner kroner, fortæller hun med tydelig stolthed.

- Så jeg glædede mig mest af alt til at se, om andre også kunne se en idé i min virksomhed.

Selvom hun ikke falder på trappen, går det aligevel ikke helt efter bogen.

- Da jeg har leveret min pitch for "løverne", afbryder en lydmand optagelserne og siger, at vi bliver nødt til at gøre det hele en gang til.

I Basic Apparels spæde start, var det Camilla Balle og hendes daværende partner, der designede kollektionerne. Til trods for at ingen af dem havde en designuddannelse eller -erfaring at trække på. I dag er det designer og creative manager Pernille Skriver (tv), der hovedsageligt står for virksomhedens kollektioner. (Foto: Betina Garcia © dr)

Det viser sig, at de to halskæder, Camilla Balle har om halsen, har raslet så meget i hendes mikrofon, at lyden er blevet påvirket.

Halskæderne skal derfor af og turen ned af trappen og salgstalen foran "løverne" tages om. I andet forsøg har nervene for alvor meldt sig på banen.

- Det var super akavet at skulle gå ned af den trappe igen og lade som om, det var første gang, jeg skulle holde min salgstale.

- Jeg kan huske, at mit hjerte hamrede så hårdt, at jeg faktisk frygtede, at vi skulle lave optagelserne en tredje gang, fordi man kunne høre mit hjerte slå i min mikrofon, husker hun i dag.

Det blev dog ikke nødvendigt.

Og salgstalen fra den garvede sælger slog heldigvis benene væk under samtlige "løver", hvor investoren Jesper Buch endte med at indgå en aftale med Camilla Balle om at købe 23 procent af Basic Apparel for to millioner kroner.

- Det her er en af de investeringer, som jeg kan mærke mest, sagde han, da aftalen var på plads.

I dag er Camilla Balle og Jesper Buch i kontakt næsten dagligt.

- Jeg tror, Jesper Buch var det helt rigtige match til mig, fortæller hun fra kontoret i indre København.

- Der er både plads til at sige sin mening og til at tage pis på hinanden.

- Han minder mig faktisk ret meget om en af drengene hjemme fra Esbjerg, efterrationaliserer hun med et grin fra kontorstolen.

Camilla Balle har altid de samme to halskæder på. Den ene er fra kæresten, den anden fik hun, den dag hendes datter kom til verden. Da hun under optagelserne til 'Løvens hule' blev bedt om at tage dem af, gik hun derfor i baglås: - Jeg er lidt overtroisk omkring de halskæder, griner hun over sin første, klare afvisning af kravet om at tage dem af. Af kom de dog, og de lå tryg og godt i lommen på en af hendes medarbejdere under resten af optagelserne. (Foto: Betina Garcia © dr)
FacebookTwitter