Camilla på 19 laver danske mordsager om til Youtube-videoer: 'Jeg synes ikke, det er usmageligt'

Radiovært kalder det problematisk, at rigtige menneskers død bliver gjort til noget, man hygger sig med.

Camilla Richardts kanal har flest følgere mellem 18 og 24 år. Men der er også både yngre og ældre, der ser med. (Foto: Camilla Richardt © youtube)

- Kunne vildt godt tænke mig at høre om Emilie Meng-sagen.

- Kan du ikke lave en video med de to piger fra Marokko?

- Kan den næste video ikke handle om ubådsmanden?

Sådan lyder nogle af de mange kommentarer, Camilla Richardt modtager fra sine følgere på både Youtube og Instagram.

Camilla Richardt er nemlig youtuber og er for nylig kommet i stald hos det store bureau Splay, der repræsenterer danske Youtube-personligheder.

Hver uge lægger hun en ny video op på sin kanal under overskriften 'Krimi søndag', hvor hun dykker ned i en gammel drabssag og folder den ud for sine følgere.

For nylig har Camilla Richardt skrevet kontrakt med Splay, som står bag mange youtubere i hele Norden og blandt andet også er arrangører af award-showet 'Guldtuben'. (Foto: Camilla Richardt © instagram)

Indtil videre er hun dykket ned i sager som eksempelvis mordet på den tiårige Susan Ipsen i 1998, Amagermandens serieforbrydelser og dobbeltdrabet på Peter Bangs Vej.

Hun begyndte at lave videoerne, der får op mod 45.000 visninger per video, i november sidste år, fordi hun tænkte, der nok var andre med samme interesse for de makabre sager.

- Jeg har altid fundet den slags historier interessante. Jeg er nysgerrig på, hvilke personer ofrene var inden mordene, hvad deres historie var, og hvorfor tingene endte, som de gjorde, siger Camilla Richardt og fortsætter:

- Jeg ved, der er andre, der også synes, det er spændende, så i stedet for at jeg sad og læste for mig selv, tænkte jeg, at jeg ville prøve at dele historierne på min kanal.

Radiovært: 'Det er virkelig ubetænksomt'

Men det er ikke alle, der bryder sig om den bølge af true crime-stof, der er skyllet ind over medielandskabet i de senere år.

Radioværten Sandie Westh mener, det er problematisk, at vi bruger mordsager som underholdning.

- Det virker, som om vi har glemt respekten i jagten på underholdningen. Rigtige menneskers tragiske skæbne bliver til noget, vi hygger os med i et kort øjeblik, og så glemmer vi det igen, lyder det fra Sandie Westh.

Til daglig er Sandie Westh vært på DR's radiostation P7 Mix. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Dr)

Hun understreger, at hun ikke har noget imod true crime som koncept og fremhæver den populære podcast-serie 'Serial', der bragte nye oplysninger og fik genåbnet en retssag:

- Det, synes jeg godt, kan være relevant. Mit problem ligger i de formater, hvor det er ren underholdning, hvor man ikke søger nye oplysninger, men bare gennemgår sagen, fordi den er spændende, siger hun.

Sandie Westh har også tidligere kritiseret den populære podcast 'Mørkeland' og mener, man skal tænkte på de efterladte, der står tilbage med en ufattelig sorg, når man overvejer at begive sig ud i true crime-genren.

Sandie Westh er selv pårørende. For 12 år siden mistede hun sin søster, der blev dræbt af sin mand.

- Det ville påvirke mig mere, end folk måske tror, hvis hendes sag bliver taget op. Især hvis der ikke er et højere formål med det. Hvis det bare blev gjort til gængs underholdning. For mig er det jo mit livs største krise, nogle gør til deres underholdning. Det er virkelig ubetænksomt, siger hun.

'Jeg tager en masse forholdsregler'

Camilla Richardt er selv godt klar over, at det er et svært emne med mange faldgruber, hun har kastet sig over.

- Et eller andet sted laver jeg underholdning på andre folks sorg, har hun for eksempel tidligere sagt i en af sine videoer.

Derfor er hun også bevidst om det ansvar, der følger med, når man tager mordsager op.

- Jeg har valgt at tage en masse forholdsregler. For jeg er ikke ude på at såre nogen. Jeg undersøger sagerne grundigt og har også regler for mig selv om, hvor nye sagerne må være og andre ting, der spiller ind, før jeg mener, det er okay at tage en sag op, siger hun og fortsætter:

Det er ikke kun krimi-videoer, Camilla Richardt lægger op på sin kanal. Hun laver blandt andet også videoer om sine tatoveringer, som hun har en del af. (Foto: Camilla Richardt © instagram)

- Det er også derfor, jeg ikke kommer til at lave en video om Emilie Meng-sagen. Den er så ny - og er desuden heller ikke lukket endnu.

Kan du forstå, hvis der er nogen, der bliver forargede over dine videoer?

- Jeg kan godt sætte mig ind i argumentet. Men folk har forskellige interesser. Der er nogle, der synes, det er usmageligt, men der er jo også andre på Youtube, der for eksempel promoverer druk blandt børn. Det er jo ikke dét, jeg gør. Så jeg synes ikke, det er usmageligt. Vi mennesker er nysgerrige, og sådan er det nok bare, siger hun.

Mediejurist: Man skal holde sig fra visse mordsager

Men én ting er etik, noget andet er jura.

Og rent juridisk er der heller intet problem i de videoer, Camilla Richardt laver.

Det forklarer Vibeke Borberg, der er advokat med speciale i informationsret, medieret og presseetik.

- Hun genfortæller sager på baggrund af den information, der allerede er offentliggjort. Det er baseret på ting, hun kan finde på nettet. Så der er ingen ny information, der skal håndteres, siger Vibeke Borberg, der minder om, at man alligevel skal være opmærksom på nogle ting, hvis man som privatperson kaster sig ud i true crime.

Camilla Richardt er ikke omfattet af de presseetiske regler, men hendes videoer skal holde sig inden for ytringsfrihedens almindelige grænser, fortæller advokat og ekspert i mediejura Vibeke Borberg. (Foto: Leslie Holm © Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.)

- Youtubere ikke underlagt medieansvarsloven eller tilmeldt Pressenævnet. Så de er ikke underlagt de samme etiske regler som medier. Men vi har stadig ytringsfrihedens grænser, der gælder os alle. Så man må ikke være injurierende eller krænke privatlivets fred, siger hun.

Derudover anbefaler Vibeke Borberg også, at man går uden om sager, der stadig efterforskes af politiet.

- Hvis man dykker ned i en sag som den om Emilie Meng, der stadig er åben, så bliver det nemt meget spekulativt. Så der skal man passe mere på, at man ikke uforvarende får blandet nogle ind eller træder ved siden af, fortælle Vibeke Borberg, der også mener, man bør tænke over sit sprogbrug, hvis man ved, der er børn, der kigger med.

- Hvis man tager en sag som den om mordet på Kim Wall; den sag er så makaber, så hvis man formidlede det til børn, så ville man nok skulle omtale nogle af de ting på en mere udetaljeret måde.

Camilla Richardt oplyser, at den største gruppe af hendes seere er mellem 18 og 24 år, men at der naturligvis også er både yngre og ældre, der ser med.