Carsten Jensen får pris for kritik af Danmark

Carsten Jensen modtager i dag Olof Palme-prisen, og skriver sig dermed ind blandt Kofi Annan, Aung San Suu Kyi og Hans Blix.

I dag modtager forfatter og debattør Carsten Jensen Olof Palme-prisen på 75.000 dollar. Ikke for sin litterære evner, men for sin "humanisme, fornuft og tro på fremtiden".

Med prisen skriver Carsten Jensen sig ind blandt prominente navne som Kofi Annan, Aung San Suu Kyi og Hans Blix.

- Det er jo totalt overvældet over at komme i det selskab, og jeg modtager prisen med største ydmyghed, siger Carsten Jensen fra en taxa på vej mod frokost med Palme-familien.

- Men når stort set alle andre modtagere af den her pris, har kæmpet for menneskerettigheder i totalitære regimer, så føler jeg også, at der bliver sagt noget om Danmark, når komitéen vælger at give prisen til mig, siger Carsten Jensen.

Råddent i Danmark

Derfor har han skrevet en tale, så han ved prisoverrækkelsen kan remse nogle af de forhold op, som han synes, er rådne i Danmark.

- Jeg har tænkt mig at fortælle om hele balladen med Lars Hedegaard og Jesper Langballes forhold til muslimer, om integrationsministerens forsøg på at forhindre offentliggørelsen af rapporten om børns forhold i asylcentrene og så vil jeg tale om det totale fraværd af debat om vores krigsindsats.

- Lige nu bliver Tony Blair stillet til regnskab i Storbritannien. Noget lignende er helt utænkeligt i Danmark, siger Carsten Jensen, og det har han tænkt sig at sige, når han sidst på eftermiddagen skal modtage Olof Palme-prisen i den svenske Rigsdag.

De svage og sårbare

Hvad kan du bruge sådan en pris til?- Det er rart med et skulderklap, for det er ikke nogen hemmelighed, at jeg ind imellem har følt mig lidt ensom i debatten. Men jeg tror ikke, mine modstandere tager sig af det. De ser jo allerede Sverige som et totalitært land, mener Carsten Jensen.

Olof Palme-prisen blev indstiftet i 1987 et år efter mordet på Olof Palme, for at hylde folk, der - som Olof Palme - ikke er bange for at sige sin mening.

Carsten Jensen får prisen fordi han "i ord og handling har kæmpet for de svage og sårbare i sit eget land og rundt omkring i verden".