Carsten Jensen får pris for at lave rav i den

Søren Gyldendal Prisen og de tilhørende 200.000 kroner går til forfatter Carsten Jensen og hans evne til at være "en sten i skoen".

- Han får den ikke for sine evner til at skabe hygge og ro i lejren, men for sin ufortrødne vilje til at være en rød klud og en sten i skoen.

Sådan lyder det blandt andet i juryens begrundelse, når forlaget Gyldendal torsdag eftermiddag uddeler Søren Gyldendal Prisen 2012 til forfatteren Carsten Jensen.

Og selvom det måske ikke umiddelbart lyder som et klassisk skulderklap, så har juryen i den grad kun rosende ord til vinderen. Denne pris går da også netop til en forfatter med en stærk og særpræget skabergerning, oplyser Gyldendal.

Kompromisløs lyst til at sige sin mening

Carsten Jensen modtager prisen for sit samlede forfatterskab, der blandt andet tæller rejseskildringerne "Jeg har set verden begynde" og "Jeg har hørt et stjerneskud" og den populære roman "Vi, de druknede".

Forfatteren får også Søren Gyldendal-prisen for sin utrættelige indsats for både som forfatter og debattør at gøre sine landsmænd opmærksomme på, at Danmark er en del af en større verden, ifølge juryen:

- Han får den ikke for sine evner til at skabe hygge og ro i lejren, men for sin ufortrødne vilje til at være en rød klud og en sten i skoen, for sin kompromisløse lyst og evne til at sige det, han mener, der skal siges, uanset om vi bryder os om det eller ej, eller om han bliver lagt for had for det, står der i juryens begrundelse.

Berejst skribent

Carsten Jensens seneste udgivelse er bogen "Ud - opdagelsesrejser 1978-2010", som består af hans rejsereportager igennem 32 år.

Udover sit forfatterskab har Carsten Jensen også haft sin gang på dagbladene Information, Det Fri Aktuelt, Ekstra Bladet, Morgenavisen Jyllands-Posten, Politiken og Berlingske.

Prisen uddeles årligt af Gyldendal i forbindelse med Søren Gyldendals (1742-1802) fødselsdag og sammen med æren følger også 200.000 kroner.

Den første pris blev overrakt i 1958 og de senere år har blandt andre Naja Marie Aidt, Peter Øvig Knudsen og Hanne-Vibeke Holst modtaget prisen.

Facebook
Twitter