Casper Christensen siger farvel til 'vanvids-rockstar-coke-liv'

'Jeg har lagt mit liv fuldstændig om', erkender Casper Christensen i ny bog.

Uanset om navnet Casper Christensen bringer én tilbage til 1990’ernes underholdningsprogram ’Husk lige tandbørsten’ eller satireprogrammet ’Casper og Mandrilaftalen’, så ringer navnet en klokke hos de fleste.

Og dem, der ikke husker hverken tandbørsten eller Mandrilaftalen, de kender nok den tåkrummende tv-serie Klovn.

Den nu 52-årige komiker har nemlig i knap 30 år kunne findes i enten danskernes tv eller radio.

Men det er ikke kun det, der er fokus i hans nye bog, der er skrevet af forfatteren Martin Kongstad.

Casper og Mandril-aftalen blev et kultprogram, som mellem 30.000-50.000 så. Casper Christensen havde sine medværter Frank Hvam (th), Lasse Rimmer (tv) samt Lars Hjortshøj. (Foto: BENT MIDSTRUP © Scanpix)

Her kommer fortællingerne nemlig også om blandt andet flerdages byture, stoffer, og utroskab.

Men også fortællinger om en mand, der finder evner og vilje til at forny sig selv og udfordre den præmis, han ellers har levet et helt liv på.

- Livet er ret langt. Man kan sagtens nå at lave ting om. Man skal lade være med at slå sig i hovedet hele tiden og sige ’nej, hvor er det forfærdelig’. Kom videre. Hvis du er nysgerrig nok, kan du vende dit eget liv rundt.

DR Nyheder mødtes med ham for at høre, hvad der nu har fået ham til at krænge sit inderste ud og dele det med hele Danmark.

Kønssygdomme, paranoia og dårlig samvittighed

Før Casper Christensen gik over til radio og tv, turnerede han rundt i landet med sin standup.

Og med succes følger fans og engangsknald.

"Det var desværre virkelig nemt at være utro. Jeg rykkede ind i en by, optrådte, en eller anden spurgte, om vi skulle knalde (...) Næste dag var jeg videre til en ny by. Det var fandme svært at lade være, jeg var toogtyve, og min krop var bygget til det, sådan føltes det."

Sådan forklarer Casper Christensen det selv i bogen.

Og netop den følelse af, at den 22-årige krop er lavet til uanede mængder sex, uddyber Casper Christensen, da DR Nyheder møder ham.

- Man har bare lyst hele tiden. Og så er jeg jo lige blevet kendt, og det skal man ikke undervurdere faren i, forklarer han og fortsætter:

- Når man før ikke engang turde spørge en pige, om man skulle danse, og det så pludselig vælter ind. Det kan være svært at styre, når man er 22 år gammel.

Men midt i rusen florerede kønssygdomme i bedste velgående og paranoiaen over, om hans daværende kæreste, Lotte Larzen, ville opdage utroskaben fyldte.

- Man bliver en dårlig kæreste. Det slider på en og på den, man er sammen med. Man bliver et ringe menneske, fordi man - jeg gjorde i hvert fald selv - fik en masse skyldfølelse.

’Blodet løb fra hans næse’

Knap 20 år senere er Casper Christensen taget til New York med et par kammerater.

Men selvom kroppen er blevet ældre og mere moden, er hans opførsel ikke.

- Man siger, at den person, man er, når man bliver kendt, den stivner man fast i. Jeg var 20 år gammel, da jeg blev kendt, og den måde har jeg siddet fast i, forklarer han.

Forsiden af bogen 'Casper' er dekoreret med citater som 'Hvor blev den milde dreng af?', 'Fortryder jeg det? Ja, hele lortet' og 'Når jeg er færdig med dig, kan du ikke engang komme ind på biblioteket'. (Foto: Klaus Bach)

Så da Casper Christensen for seks år siden ankommer til den amerikanske storby, er det med ét formål:

- Den skal have én over nakken. Og det får den også. Så vi har tre dages fuldstændig vanvids-rockstar-coke-liv på et hotel midt i New York.

Da to af de tre dages vanvidstur er ovre, beskriver en af hans kammerater følgende scene i bogen:

”Han [Casper] havde jo sovet lidt og tog godt fra af coken. (…) Casper var meget glad for posen med Manhattan. Blodet løb fra hans næse. ’Du skal stoppe nu, Casper. Stop!’ ’Hey, jeg har styr på det.’ ’Det har du ikke. Stop så. Nu tager vi det fra dig.’”

Da vi spørger ind til, hvad han tænker om passagen, svarer han:

- Når man er midt i sådan en tur, så tænker man jo ikke på noget som helst. Det var et skråplan. Det var ikke godt det der, siger han og fortsætter:

- Det ér sjovt at læse. Men det koster bare for meget. Det var et ulykkeligt menneske, der tog sådan en tur.

Alligevel ser han tilbage på sit liv med accept.

- Jeg har det okay med det i dag. Jeg tager ikke afstand fra den måde, jeg har levet på, men jeg vil gerne give et indblik i, at det ikke er noget, der gør én lykkelig. Det gør det ikke. Det slider en op.

Erkendelsen i Robbie Williams gæsteværelse

Smukke kvinder i lange baner, vilde ture til amerikanske hotspots som New York og Los Angeles.

Det lyder som definitionen på et liv i ægte rock and roll-stil.

Men da Casper Christensen sad sammen med Robbie Williams på verdensstjernens landsted i England, var han ’et menneske i opløsning’, som det beskrives i bogen.

Planen var, at Casper Christensen skulle lave en tv-serie om og med Robbie Williams, men:

- Jeg kan bare mærke at mit hoved ikke er til stede. Min hjerne er slået fra, jeg tænker dårligere, jeg er dårligere kreativ, jeg kan ikke rigtig følge med, og der kommer ikke rigtig noget ud af mig, forklarer han og fortsætter:

- Jeg var bare kørt over af for meget fest. Jeg har jo ikke været en misbruger på den måde, at jeg kaldte mig selv misbruger. Det var ikke sådan, at jeg skulle tage noget hele tiden. Men når jeg gik ud, så tog jeg, og jeg gik meget ud.

I bogen beskriver han, at han lå på gæsteværelset og fik erkendelsen:

”Der gik det op for mig, at jeg ikke kunne leve det liv mere, det måtte stoppe, morgenen efter sagde jeg, at min kone var blevet syg, og jeg forlod Robbie WIliams landsted, og jeg har ikke set ham siden.”

Med andre ord blev det ellers Klovn-kendte mantra om ’benægt, benægt, benægt. Og hvis det ikke virker, så lyv, lyv, lyv’ lagt på hylden.

Hvad var det der gjorde, at du kom til fornuft?

- Jeg kunne ikke mere. Jeg var slidt op.

Terapi med mdma blev vejen til et andet liv

Da han kom tilbage til Danmark, begyndte han at kigge indad.

- Jeg starter i terapi, hvor man har en psykoterapeut, hvor man indtager man rent klinisk mdma. Mdma er jo egentlig et stof, som bruges i nattelivet, men det er oprindeligt lavet til psykoterapi, siger han og fortsætter:

- Jeg er ked af at sige det, for jeg vil på ingen måder sidde her og vifte flaget for stoffer. Den her bog er faktisk en advarsel mod at tage stoffer. Men det mest underlige er, at det er det stof, det har hjulpet mig til at komme videre.

Det er forbudt at udlevere og modtage mdma, og terapien foregik derfor i al hemmelighed.

Hvordan tør du fortælle om det her, når det samtidig er et stof, som politiet advarer imod - der er jo faktisk unge mennesker, der dør af at tage det?

- Det er jeg godt klar over. Det er også derfor, der er en advarsel i bogen. Det er meget vigtigt for mig at fortælle, at det man kan købe af en pusher eller dealer har intet med det her stof at gøre.

Mdma er blandt andet blev brugt i USA for at hjælpe folk med PTSD - for eksempel soldater.

Blandt andet har der været et studie i USA, hvor 76,4 procent af de PTSD-ramte blev raske af mdma-terapien, skriver Videnskab.dk.

- Så det dyrkede jeg i et par år med en terapeut med et par måneders mellemrum, og det har bare givet en ny måde at se tingene på, og jeg kunne se mine dæmoner i øjnene. Jeg fik ryddet op.

'Jeg har lagt mit liv fuldstændig om'

Men selvom Casper Christensen har ryddet op i livet og føler, at han har fundet kernen i sig selv, har det ikke været en smertefri rejse - hverken for ham eller menneskerne i hans liv.

- Der er mennesker, jeg kan se, at jeg har gjort ondt. Dem har jeg ondt af. Fordi jeg har været en drengerøv, egoistisk og grådig, og det er jeg rigtig ked af. Men igen... Jeg er ikke ærgerlig over det. Jeg er jo her nu og har det så godt, som jeg har det, fordi jeg er gået den vej, siger han og tilføjer:

- Der var ikke andre muligheder. Vi går alle sammen smertens sti.

Men ud over at have fundet kernen i sig selv, har han også fundet troen på noget større. Troen på gud.

- Når man bliver klar i hovedet, og når man begynder at lægge mærke til verden omkring sig, så må man jo bare acceptere, at man ikke forstår særligt meget af, hvordan det hele hænger sammen. Hvis man tror, man har forstået hele systemet, så er man nok en lille smule naiv.

- Jeg tænkte over det et års tid, og så blev jeg døbt sammen med min søn. Vi har begge fødselsdag den 22. august og blev begge døbt den dag.

Den første sætning i bogen opsummerer derfor nærmest alle 344 sider.

"Jeg har lagt mit liv fuldstændig om".

FacebookTwitter