Casper og Frank ser på gamle billeder: 'Det er jo to mænd, der kigger hinanden op i røven. Det er voldsomt'

Casper Christensen og Frank Hvam siger farvel til 'Klovn'-universet efter 15 år.

(Foto: Andreas Bro © dr)

12 timers live-improviseret dækning af kronprinsparrets bryllup, Danmarks første sitcom, et fælles standupshow, skabelsen af 'Klovn'-universet og ikke mindst et sketchshow med ikoniske figurer som Broder Salsa, Gentleman Finn og Kresten Pikhår.

Hvis du ikke allerede har gættet det, så er skaberne bag alt dette - og meget mere - Casper Christensen og Frank Hvam. Gennem de sidste 20 år er de blevet det altoverskyggende komiske makkerpar herhjemme.

En slags nutidens svar på Kjeld (Petersen) og Dirch (Passer), kunne man fristes til at sige, hvis man er så moden, at det makkerpar ringer en klokke.

- Frank og jeg er blevet en ting gennem de her 20 år. Vi er blevet et komisk makkerpar, og jeg har altid været fascineret af komiske makkerpar, siger Casper Christensen, inden Frank Hvam supplerer:

- Ja, vi meget glade for, at det på den måde er lykkedes os.

De er lige nu højaktuelle med filmen 'Klovn The Final', der er den tredje film i 'Klovn'-universet, der efterhånden har 15 år på bagen som både tv-serie og film.

I den anledning satte vi os ned sammen med Casper Christensen og Frank Hvam og viste dem ni billeder fra deres to årtier lange makkerskab, som spænder over 'Casper & Madrilaftalen', 'Zulu Royal', og det populære'Klovn'-univers.

Casper & Mandrilaftalen - 1999

Casper & Mandrilaftalen er et sketchshow i 67 afsnit, der blev sendt i 1999 på DR2. (© dr)

Casper: Det var virkelig en god tid. En fantastisk legeplads.

Frank: Også en kritisk tid, når det kommer til ens hår. Prøv lige at se det hår! Jeg har overhovedet ikke taget stilling til det. Men det er fint nok, for vi var der ikke for at sætte hår, men for at lave komik.

Casper: Jeg havde lige lavet 'Darios Joint', som var gået dårligt. Efter at have været vred på samtlige seere, der ikke havde tændt for tv'et, så fandt jeg ud af, at det godt kunne være noget andet, der var problemet. Jeg fandt ud af, at jeg skulle tilbage til komikken i stedet for at være talkshow-vært.

Så lavede jeg konceptet, og ringede til Lasse Rimmer: "Jeg skal bruge en mand mere, hvem skal det være?", spurgte jeg ham. Han sagde: "Du skal tage Frank Hvam, han er på vej op, og han er skide god". Det var første gang, vi mødte hinanden.

Frank: Jeg husker det som en virkelig intens og meget inspirerende tid. For mig personligt skete der i denne periode det, at jeg for alvor fandt ud, at jeg ville lave det her resten af mit liv. Her gik det op for mig, at jeg nok aldrig blev dyrlæge.

Casper: Det er egentligt underligt, at det er så stort i dag, fordi der var sindssygt små seertal, da det blev sendt, og det var jo før nettet. At det fik lov til at overleve og blive det, som det er i dag, det er ret vildt. Det er vi enormt stolte af.

Frank: Jeg var så optaget af at få I andre til at grine, at jeg ikke helt opfatter, hvad der sker. Du var den garvede, og jeg var meget interesseret i at høre, hvad du mente. Og meget interesseret i at lære fra dig, kan jeg huske. Jeg havde ikke overskud til at holde øje med, hvad omverdenen mente. Jeg noterede mig, at nogen havde set det og kunne lide det til slut. Jeg kan huske, at jeg begyndte at komme inde på Jazzhouse bare for at høre folk sige pæne ting til mig. Det var berusende.

Langt fra Las Vegas - 2001-2003

I Langt fra Las Vegas følger man hverdagen på tv-stationen 'Jump Start'. (Foto: Jens DIge)

Frank: Det var virkelig en sjov periode. Jeg var stadig lidt rundtosset over, at det var gået så godt med Mandrillen, men du, Casper, havde sat dig nye mål. Du var sikker på, at vi skulle lave en sitcom.

Vi gik meget systematisk til det. Vi sad på skolebænken, vi læste manusbøger, vi så 'Seinfeld' og 'Venner' og dissekerede afsnittene, og fik skriveprogrammer på vores computer. Det var en ret sjov skoleperiode.

Casper: Jeg ville gerne lave en sitcom, og det kunne ikke lade sig gøre, fik jeg at vide hele tiden. Det var noget med det amerikanske sprog, som var lavet til det. Så det var en kæmpe sejr at lave en sitcom, der endte med at fungere. Siden 'Langt fra Las Vegas' har jeg kun gået i fiktionsretningen. På den måde satte serien nogle tanker i gang, som var vigtige for mig fremadrettet.

Zulu Royal - 2004

Zulu Royal blev sendt på TV 2 Zulu tre gange mellem 2003 og 2006. Holdet bag Casper & Mandrilaftalen dækkede blandt andet kronprins Frederik og kronprinsesse Marys bryllup i 2004. (Foto: THOMAS SJØRUP)

Frank: Det var virkelig en endagseksplosion.

Casper: Det er en total blottelse af sig selv at gå i gang med at lave 12 timers improvisation live. Det handler igen om at udfordre sig selv. Og bruge sine evner til at overbevise en tv-station om at gøre det. Det starter langsomt, så kommer det op i fart, og pludseligt dør det. Den sidste time er jeg pisse fuld, og vi var løbet tør for idéer.

Frank: Vi hænger i laser mod slutningen, det er ganske tydeligt. Vi kunne simpelthen ikke mere. Vi kunne ikke have lavet 'Zulu Royal', hvis vi ikke havde lavet Mandrillen. Vi var firkløveret fra Mandrillen, vi stolede på hinanden, og vi vidste, hvad vi hver især kunne. Det var som sammentømret trup, vi klarede de 12 timer.

Frank: Der er en god regel: Hvis man kan gøre noget sjovt, så er der ingen, der er sure bagefter. Sådan rigtigt. Vi blev kraftigt inspireret af de her hofreportere. Mange gange er de begavede mennesker, som simpelthen giver sig selv det hvide snit i det øjeblik, de går ind i den royale verden. De mister al deres kritiske sans. De savler nærmest af benovelse over at være tæt på de kongelige. Det kan ikke blive fint nok. Det, synes vi, er sjovt.

Klovn - 2005-2018

Klovn er en dansk sitcom om Casper Christensen og Frank Hvams liv, virkelighed og fiktion er flydende. (Foto: SOMMER JAN)

Frank: Her har vi i hvert fald fundet statusforholdet, inden vi gik i gang med 'Klovn'. Vi var meget afslappede, kan jeg huske. Vi var fuldstændig overbeviste om, at vi skulle lave en meget lille serie. Der er ikke nogen 'Robert', ingen folkelig karakter, så vi skulle nok ikke regne med at komme ud til så mange. Det gav vi dem ret i.

Casper: Vi lavede en anderledes pressestrategi, fordi vi vidste, det var et lille program. Det første afsnit bliver brændt på en dvd og nummereret fra 1-20, og så valgte vi de 20 vigtigste personer i Danmark, som fik det tilsendt.

Vi havde nogle banner-reklamer på Information, som de ikke ville bringe. Vi prøvede at ophøje det. Det virkede på den måde, at dem, der var meningsdannere, cool og smarte begyndte at snakke om 'Klovn'.

Frank: Det var en kæmpe glæde at opleve, at man kunne bruge sin egen persona så ufiltreret. Det er helt klart det mest personlige, vi har lavet, fordi man har kunnet trække direkte på sig selv og sine egne følelser. På den måde har 'Klovn' været en leg.

Klovn The Movie - 2010

Klovn The Movie var et spin-off af serien Klovn og følger pinlighederne fra Casper og Franks liv. (© Nordisk Film)

Casper: Ej, det fandeme et godt billede, ikke? Det var dengang, der skulle noget chok til, og det var der så også. Nøgne damer er altid en god ting, når man skal lave hvad som helst.

Efter en optagedag kommer alle de her piger og den ene mand, der rører mig på pikken. Der er ikke noget photoshop her, det var bare at lægge sig ind mellem alle pigerne. Det var egentlig ikke særligt rart. Man ligger dårligt, og man ligger der i lang tid. Og alt skal placeres helt rigtigt. Jeg havde underbukser på til det sidste, hvor der så kommer én og klipper dem af.

Casper: Den tid var virkelig vanvittig. Vi laver en film, og det er skide svært, synes vi, men det bliver en pisse god film.

Frank: Det var en rigtig god film med en god historie og et godt manus, og når man har folk på krogen, så kan man ikke blive for vild. Så har man dem, hvor man skal have dem.

Casper: Folk vælter ind i biografen, og det kommer bag på alle. Det var en af de mest sete film i 20 år, ingen havde forudset de. Det var første gang, vi mærkede en vanvittig succes. Den fornemmelse var vild. Den type film var ikke set før herhjemme. 'Hangover'-filmen viser vejen i USA, og da jeg ser den et år før, tænkte jeg: Kan man det nu?

Casper og Frank – nu som mennesker - 2011

'Casper og Frank – nu som mennesker' var et liveshow, som makkerparret turnerede med rundt om i hele landet. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Casper: Jeg kan huske, at vi mødes 3. januar, og 'Klovn'-filmen havde premiere 16. december. Vi er fuldstændig kørt over. Vi havde lavet filmen på rekordtid, det eksploderede, og vi havde lavet sindssygt meget presse. Så sidder vi den 3. januar overfor hinanden og skal finde idéer til det her standupshow. Jeg kunne ikke se ud af øjnene af træthed.

Frank: Vi var så fyldt op af indtryk. Det var ikke bare arbejdet, der havde slidt os. Successen sled os også op. Men det var alligevel en rigtig god oplevelse derude på landevejen. Vi hyggede os virkelig godt.

Casper: Vi satsede hele butikken, og prøvede at lave noget nyt. Det var et sjovt projekt at lave.

Klovn Forever - 2015

Klovn Forever er den anden film i Klovn-trilogien og handler om venskabet mellem Casper og Frank. (© Nordisk Film)

Frank: En fuldstændig fantastisk plakat, som også er på den helt forkerte side af grænsen. Det var lidt et overgreb på danskerne.

Casper: Den er fuldstændig fantastisk den plakat, problemet er bare, at det er en plakat, der hænger ude i det offentlige rum. Det er jo to mænd, der kigger hinanden op i røven. Det er altså voldsomt.

Frank: Vi er jo meget for, at alle skal have lov til at sige præcis, hvad de har lyst til. Men man skal måske ikke byde alle mennesker alting i det offentlige rum. Der var nogle ældre damer, som var dybt rystede, og den plakat virkede livsforkortende på dem.

Casper: Jeg kan fortælle, at den plakat hænger i dobbelt størrelse hos skaberne af 'Game of Thrones'.

Frank: Det var sjovt at lave filmen, men det var en stor mundfuld for os, fordi vi var meget i USA. Vi var godt klar over, at der var en faldgrube, fordi vi kommer ud af vores eget hood. En stor del af 'Klovns' succes er, at det tager udgangspunkt i et miljø, vi kender ud og ind.

Casper: Det er skide sjovt, når Frank er på den forkerte fod med alle andre, men det er ikke så sjovt, når Frank og Casper er på kant, fordi man faktisk godt kan lide, at de er venner. Især fordi Casper er en større idiot, når Frank tilgiver ham, for så bliver Casper ved med at sige dumme ting. Det er den dynamik, der er fed. Det fandt vi også ud af i denne film.

Frank: Det er en vigtig del af 'Klovn', at folk kan lide hinanden, og det var vi måske lidt ved at glemme i 'Klovn Forever'.

Dan-Dream - 2017

Filmen Dan-Dream skildrer en gruppe mennesker, der vil forsøge at udvikle verdens første elbil. (Foto: HAUERBACH)

Frank: Her prøvede vi at lave noget andet; det kunne folk ikke lide. Til gengæld spillede Casper virkelig godt i den film. Han lavede en karakter, jeg ikke har set ham lave før, og han spillede den begavet og nuanceret. Jeg var meget tilfredstillet. Projektet i det hele taget var jeg meget glad for. At vi så ikke solgte så mange billetter… Ja, sådan er det.

Casper: Vi må erkende, at folk bedst kan lide, når Frank og jeg er 'Casper' og 'Frank'. Men den film gjorde, at vi fik lyst til at lave mere 'Klovn'. Vi var ved at være mætte, men så fik vi lysten igen og blod på tanden. Uden 'Dan-Dream' var der ikke kommet 'Klovn The Final'.

Klovn The Final - 2020

Klovn The Final, som er den sidste del af Klovn-trilogien, får premiere i biografen 30. januar 2020. (© Nordisk Film)

Frank: Det er den mindst provokerende plakat, vi har lavet, men følelserne er der. Vi fokuserer på, at Casper og Frank rent faktisk kan lide hinanden, for ellers var de ikke sammen stadig. Til trods for alt det, de udsætter hinanden for, så er der tilgivelse, og det minder os om, at de godt kan lide hinanden.

Casper: Jeg håber, publikum får det ud af det, at de føler, at de har været med hele vejen, og at vi har gjort os umage, så det bliver en fed afrunding for dem. Der er både små og store følelser, men der er også gode gammeldags grin.

Frank: Vi er stadig åndssvage, platte, dumme og ulækre. Vi er meget stolte af filmen, og vi glæder os til at vise folk den som afslutningen på det hele.

Facebook
Twitter