Cavling-pris for sagen, der kostede Rønn jobbet

To journalister fra Information får Cavling-prisen for deres artikler om, hvordan op mod 500 unge statsløse systematisk fik frataget deres ret til dansk statsborgerskab.

Journalisterne Anton Geist og Ulrik Dahlin fra Information modtager Journalistforbundets Cavling-pris for deres artikler om, hvordan op mod 500 unge statsløse systematisk fik frataget deres ret til dansk statsborgerskab i strid med Danmarks internationale forpligtelser.

- De har gennem 100 artikler i løbet af 2011 afdækket og dokumenteret, hvordan et meget stort antal, unge statsløse fik bevidst frataget deres rettigheder i forhold at få dansk statsborgerskab. Nogle har kaldt det en lille Tamil-sag, nogle har kaldt det for en sag om magtmisbrug, siger Kurt Strand, der er formand for Cavling-komiteen om begrundelsen for, at de to Information-journalister får prisen.

Artiklerne førte i marts til, at integrationsminister Birthe Rønn Hornbech måtte gå. Desuden er der nedsat en undersøgelseskommission som følge af den dokumentation, som Anton Geist og Ulrik Dahlin har lagt frem i Informations spalter.

- Noget af det, som imponerer os, er, at de to journalister har brugt et af de måske mest grundlæggende journaliststisk værktøjer, nemlig at de undrer sig. De tager afsæt i et svar, som Birthe Rønn Hornbech giver i Folketinget, hvor hun fortæller, at hun har besindet sig og er begyndt at have en anden praksis i forhold til at tildele statsborgerskab til de statsløse. Bag ordet "besindet sig" gemmer sig en sag af faktisk ret store dimensioner om magtmisbrug og fejlinformation blandt andet af Folketinget, uddyber Kurt Strand.

Prisen uddeles på fredag den 6. januar i Journalisternes Hus - pressens minister, statsminister Helle Thorning-Schmidt, deltager i uddelingen.

Cavling-afsløringer får betydning

Cavling-prisen blev indstiftet i 1944 i anledning af Journalistforbundets 40 års dag til minde om stifteren, journalist Henrik Cavling. Prisen gives til en journalist eller en gruppe af journalister i samarbejde, der i særlig grad har udvist initiativ og talent i det foregående år.

Aftenshowet har i aften besøg af Miki Mistrati, som er nyhedschef på Ekstra Bladet, til en snak om tre Cavling-vindende historier, der har haft stor betydning for samfundet.

Han peger på Edderkoppesagen, som gav Anders B. Nørgaard på dagbladet Social-Demokraten og Poul Dalgaard Cavling-prisen i 1949. Edderkoppesagen handler om den omfattende sortbørshandel i København og afslørede, at medlemmer af politiet havde ladet sig bestikke. 15 politimænd blev efterfølgende dømt.

I 1984 afslørede DR-journalisterne Steen Bådsgård og Jørgen Pedersen, danske skibsrederes våbentransporter til apartheid-styret i Sydafrika. Gennem journalistisk vedholdenhed lykkedes det dem at samle afgørende bevismateriale, som politiet ikke havde været i stand til at fremskaffe.

Og sidst men ikke mindst peger Miki Mistrati på Brixtofte-sagen fra 2002, hvor B.T.-journalisterne Morten Pihl og Jakob Priess-Sørensen fik prisen for deres afsløringer af borgmester Peter Brixtoftes forvaltning af Farum Kommune og dens økonomi.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk