Chef spurgte ofte Karoline, om de skulle knalde: ’Jeg føler mig set af Sofie Linde'

Mange kvinder i mediebranchen har omfavnet Sofie Lindes MeToo-opsang, men den talte også til kvinder udenfor branchen.

Da Sofie Linde fortalte, hvordan hun 12 år tidligere har sagt fra overfor en 'tv-kanon' i mediebranchen, kunne Karoline G. Hansen med det samme se sig selv i TV-værtens historie.

Da Sofie Linde blæste til angreb på sexisme fra scenen til Zulu Comedy Galla, gik der ikke længe før over 1.600 mediekvinder underskrev et støttebrev til tv-værten med overskriften "Du har ret. Vi oplevede det også".

Fortællingen er dog ikke unik for mediebranchen, og tv-værtens opsang vakte genklang, da den sidste søndag løb over fjernsyns- og computerskærme i hele landet.

En af de skærme stod hjemme ved 22-årige Karoline G. Hansen.

- Det er så fedt, hun siger det her. Så bekræftende, at det er ikke bare mig, det her er sket for. Vi lever helt forskellige liv, men jeg kan alligevel relatere så meget til hende. Jeg følte virkelig, at hun så mig under Zulu Comedy Galla.

'Du er kun hyret, fordi du er lækker'

Hun var selv 20, da hun startede i det job, der gjorde, at hun i så høj grad kunne relatere til Sofie Lindes oplevelser.

- Jeg blev ansat i en tidsbegrænset stilling i detailhandlen. Der var en mandlig chef, og han havde ansat ti piger. Han mente, at det var okay at sige 'godmorgen, skal vi knalde', og jeg måtte tænke hver dag på, hvad jeg tog på, fordi han ofte kommenterede på, hvordan min røv så ud i mine bukser, siger Karoline G. Hansen.

Sofie Linde satte ild til ligestillingsdebatten, da hun under Zulu Comedy Galla fortalte, hvordan hun som 18-årig var blevet forsøgt presset til at give et blowjob, hvis en mandlig 'tv-kanon' ikke skulle ødelægge hendes karriere. (Foto: LISELOTTE SABROE © RITZAU/SCANPIX)

Chefens opførsel var dog ikke kun målrettet hende.

- Han sagde direkte til en af mine kolleger, 'Du er kun hyret, fordi du er lækker'.

Selvom chefens opførsel fyldte rigtig meget for Karoline G. Hansen, når hun mødte ind, gjorde det ulige magtforhold, at der ikke blev sagt fra.

- Den her mand styrede jo, om jeg havde råd til at betale husleje, og om jeg kunne spare op til den rejse, jeg gik og glædede mig til. Jeg var under prøveperiode, så han kunne fyre mig fra den ene dag til den anden, hvis jeg sagde noget til ham.

Den dag, hvor chefen valgte at give Karoline et klask i røven på vej opad en trappe, kunne den dengang 20-årige kvinde dog ikke holde mund længere.

- Jeg vendte mig om og sagde 'Det gjorde du bare ikke det der!'. Bagefter brød jeg helt sammen. Jeg rystede og græd.

Sarahs køn gjorde hende dårligere

Karoline G. Hansen tror ikke, at hun er den eneste kvinde udenfor branchen, der har siddet og ventet på Sofie Lindes opsang. Hun tror nemlig, at det sker i alle brancher, og det har Sofie Linde sat fokus på.

- Jeg kan allerede nu mærke på mit studie, hvordan det har ændret de samtaler, jeg har med mine mandlige medstuderende om sexisme og ligestilling, siger 22-årige Sarah Vestergaard.

Hun har, siden hun som 19-årig startede i restaurationsbranchen, måtte lægge øre til sexistiske kommentarer fra både kokke, chefer og gæster.

- Jeg har arbejdet med kokke, der kommenterede min krop, kommenterede mit udseende, spurgte om jeg havde en kæreste og spurgte, om de skulle følge mig hjem, fortæller Sarah Vestergaard, der studerer ved siden af tjenerjobbet.

- Da jeg serverede på et hotel var der en mandlig gæst, der sagde til mig, at han ikke havde nogen drikkepenge til mig, så jeg måtte nøjes med, at han synes, jeg var virkelig lækker, fortæller Sarah Vestergaard.

Hun fandt også tidligt ud af, at hendes køn var noget, der kunne diskvalificere hende fagligt.

- Jeg har stået med en chef, der har sagt direkte, at jeg aldrig kom til at præsentere mad ordentligt, fordi jeg var kvinde.

Svært at sige fra

Alligevel fandt hun det svært at sige fra overfor køkken-jargonen.

- Der er jo bare en uskreven regel om, at man klarer sig bedre, hvis kokkene og chefen kan lide en, så i starten lukkede jeg nok ørerne for meget. Jeg ville ikke være hende den sure, der skabte dårlig stemning, fortæller Sarah Vestergaard.

Hun håber, at Sofie Lindes optræden til Zulu Comedy Galla kommer til at rykke ved debatten i samtlige erhverv, der oplever problemer med sexisme.

- Det er ikke helt kommet til restaurationsbranchen endnu, men jeg tror, at Sofie Linde har rykket noget. Hun giver det så meget medieopmærksomhed, at det nok skal komme.

Sagde fra og beholdte jobbet

Selvom både Karoline G. Hansen og Sarah Vestergaard begge har været bekymrede for deres arbejdssituation, hvis de sagde fra overfor kulturen, så valgte Karoline G. Hansen at sige klart fra, da hendes chef slog hende i røven.

- Jeg gik ind på hans kontor og sagde 'Hvis det der nogensinde sker igen, og hvis du ikke stopper med alt det andet, du laver, der heller ikke er okay, så siger jeg op'.

En melding, der tydeligvis kom bag på chefen.

- Han blev meget overrasket og sagde, at sådan talte han til sine venner, men jeg måtte forklare ham, at vi var hans ansatte og ikke hans venner, fortæller Karoline G. Hansen.

Både Karoline G. Hansen og Sarah Vestergaard fortæller, at de langt fra er de eneste i deres vennegruppe, der har oplevet sexistisk opførsel på en arbejdsplads.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk