I disse dage er det 50 år siden, at det, vi i dag kender som fristaden Christiania, opstod.
Det skete, da ungdomsoprøret, med journalist og reklamemanden Jacob Ludvigsen i spidsen, marcherede ind på den nedlagte Bådsmandsstræde Kaserne på Christianshavn den 26. september i 1971.
Siden har Fristaden været hjemsted for frie sjæle, hippier og nye politiske strømninger – men også omdrejningspunkt for både politiske konflikter og kampen mod hårde stoffer.
Den 50 år lange historie er lige nu udstillet på Kunsthal Charlotteborg i København, hvor man gennem Christianias store produktion af plakater gennem tiden får et indblik i de begivenheder, der har været med til at forme den verdenskendte fristad.
Det er Ole Lykke, der udover at være talsmand for Christiania også er leder af Christianias lokalhistoriske arkiv, som har været med til at udvælge plakaterne. Det er ham, der har samlet de knap 400 plakater, der i dag findes i samlingen – hvoraf 100 nu er blevet nøje udvalgt til udstillingen.
- Det er fire måneder siden, vi startede med at sortere plakaterne. Og så har vi været en tre til fire runder igennem undervejs for at finde de helt rigtige.
Side om side hænger nu plakater for Bøssernes Befrielsesfront, kampen mod hårde stoffer og den sagnomspundne teatergruppe Solvognen.
Og plakaterne kan noget helt særligt, mener Ole Lykke.
- Det at lave plakater er at lave et billedligt aftryk. Som når en forfatter skriver en novelle og sender den ud i verden.
- At lave de her plakater har også været med til at give Christiania et udtryk. For lige pludseligt siger Christiania noget.
Et "noget" som formulerer, hvad Christiania står for – både udadtil og indadtil.
Vi har bedt Ole Lykke, der selv har boet på Christiania siden 1979, sortere i de 100 udstillede plakater endnu engang og udvælge nogle af dem, han synes er blandt de bedste og mest sigende om Christianias historie.
En svær opgave, viser det sig.
- Der er så mange gode plakater, siger han med et smil, der afslører en kærlighed for de indrammede budskaber.
Se alligevel otte udvalgte plakater herunder. Udstillingen kan ses på Kunsthal Charlottenborg indtil 14. november.