Et umiddelbart simpelt computerspil, hvor man kører bil samtidig med, at man skal forholde sig til forskellige geometriske figurer, der dukker op på skærmen, har ved kliniske forsøg vist sig at have gavnlig effekt på hjernens evne til at multitaske.
I forsøget fik 174 personer i alderen 20 til 80 år testet deres evner til at multitaske. Herefter bad de amerikanske forskere fra University of California de 60 til 80-årig om at spille et specialdesignet computerspil 3-4 timer hver uge, i en måned.
Da forsøget var overstået, viste det sig, at de ældre nu var bedre til at løse en række multitasking-opgaver, end de unge, der ikke havde spillet computerspillet.
- Det, der er rigtigt spændende ved det her forsøg, er, at vi har at gøre med en flok meget kvalificerede hjerneforskere, som selv har bygget et spil baseret på neurovidenskabelig viden. De har forståelse for, hvordan hjernen virker, og det har de så kunnet finde resultater for, siger Andreas Lieberoth, Ph.D-studerende på Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet til P1 Morgen.
Kompliceret at måle hjernen
Andreas Lieberoth forsker selv i computerspil og hjernefunktioner, og forklarer, at det normalt er meget svært at måle på hjernen, da det ikke bare er et enkelt punkt, man går ind og påvirker:
- Når man normalt overvejer, om hjernen har ændret sig, så tænker man måske, at et bestemt center eller område er blevet større og stærkere som en anden muskel. Og, det sker nok også på meget langt sigt, men for en enkel påvirkning, som for eksempel et computerspil, er det meget svært at lave en 'før-og-efter'-måling, hvor der rent faktisk er en fysisk ændring at se, siger Andreas Lieberoth.
Lovende perspektiver
De amerikanske forskere har altså været i stand til at påvise en bevislig effekt igennem brug af computerspil. Og selvom det ikke betyder, at man bare skal lade alverdens teenagere spille løs i forvisning om, at det i sidste ende styrker hjernen, ser Andreas Lieberoth alligevel lovende perspektiver ved forsøget:
- Det, som jeg synes kan bruges til noget i det her studie, er, at det presser hjernen. Det presser folk til at skulle holde tungen rigtig lige i munden med flere forskellige ting på samme tid. Det er der, vi skal til kigge hen, når vi vil arbejde med hjernetræning. Vi skal sørge for at flere forskellige systemer spiller sammen og bliver tvunget til at skabe forbindelser mellem hinanden og holde de forbindelser ved lige, siger Andreas Lieberoth.