Coronapasset deler vandene i dansk kulturliv: 'Det er en skævvridning'

Coronapasset kan være på vej tilbage, og mens man på visse områder kan se fornuften i tiltaget hos kulturlivet, vækker omfanget undring.

Da The Minds of 99 i september spillede i Parken var det foran 50.000 publikummer og helt uden restriktioner. Nu lader det til, at koncertgæster og andre kulturforbrugere igen skal til at finde coronapasset frem. (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Ritzau Scanpix)

Det har ligget hengemt på manges telefoner de seneste par måneder.

Men nu skal vi efter al sandsynlighed til at finde det frem igen. Coronapasset, som viser, hvorvidt man er vaccineret, nytestet eller har immunitet efter sygdom.

Sådan lød meldingen i går fra regeringen, der grundet de stigende smittetal i Danmark ønsker, at corona igen skal kategoriseres som en samfundskritisk sygdom.

Derfor ønsker man samtidig et comeback til coronapasset. Begge dele skal dog godkendes af Folketingets epidemiudvalg, som drøfter situationen i dag.

Det bliver anbefalet, at coronapasset bliver indført på steder, hvor der er over 200 personer indendørs eller 2.000 udendørs.

Og dermed kommer passet efter al sandsynlighed til at skulle vises frem, hvis du skal til koncert, i teatret, på museet eller i biografen det kommende stykke tid.

Frygter flere restriktioner og færre turister

Direktør for Dansk Teater og bestyrelsesleder i Dansk Kulturliv Peter Mark Lundberg får ikke sved på panden af coronapasset, men han frygter flere restriktioner.

- Der er ingen tvivl om, at nogle blandt publikum begynder at blive lidt utrygge, så derfor er vi glade for, at der bliver skabt den her tryghed, så man fortsat kan gå ud at more sig, siger han.

- Vi har sendt et brev til regeringen og Folketingets partier, hvor vi har bedt om at få lagt en længere plan, hvis coronasituationen bliver værre. Vi ønsker en prioriteret rækkefølge over, hvilke restriktioner der kommer efter hinanden, så vi undgår hovsa-løsninger, siger han og tilføjer:

- Tidligere har vi nemlig set, at restriktioner altid træder i kraft med meget kort varsel, og det er ikke holdbart, siger Peter Mark Lundberg.

Han kalder det desuden en skævvridning, når regeringen ønsker, at museerne skal omfattes af coronapasset.

- Ligesom biblioteker ikke bliver omfattet af coronapas, mener vi heller ikke, at museer skal være det. For de fleste mennesker er det at gå på museum sammenligneligt med det at gå ind i et stort supermarked, hvor man også ser på nogle genstande. Her han man også i højere grad mulighed for at holde afstand.

- Det studser vi over, og derfor håber vi, at der er nogle politikere, der besinder sig. Vi mener, at det er en skævvridning.

Direktør for Organisationen Danske Museer, Nils M. Jensen, har også en bekymring i forhold til coronapassets tilbagevenden:

- Det giver noget bøvl i forhold til de udenlandske gæster. Det så vi blandt andet i sommer på vestkysten, hvor de tyske turister ikke forstod de danske coronaregler, og desuden har de deres coronapas som et fysisk stykke pap, siger han.

Organisationen Danske Museer prøver her til formiddag at finde ud af, præcis hvilke regler, der vil gøre sig gældende på museer i forhold til coronapas. (Foto: © Linda Kastrup, Ritzau Scanpix)

Her til formiddag forsøger Organisationen Danske Museer desuden at blive klogere på, præcis hvilken betydning coronapasset kommer til at få for netop museer.

- Der er nemlig lidt uklarhed med de 200 personer indendørs. Er det til arrangementer, eller er det i løbet af hele dagen? På store museer kan der for eksempel sagtens være 200 gæster ad gangen, mens der på et mindre museum ikke nødvendigvis er plads til det, siger han.

Én, der ikke er tilhænger af coronapassets genkomst, er Kim Foss, der er direktør i biografen Grand Teatret i København.

- Jeg har blandede følelser. Jeg er med på, hvad der sker ude i samfundet, men jeg er nødt til at understrege, at biografer på intet tidspunkt har været drivende i smitten. I vores verden bliver det en smule symbolpolitik, siger han til DR Nyheder.

Ærgerligt - men acceptabelt

For at coronapasset igen skal blive til virkelighed i Danmark, skal det som nævnt vedtages i Folketingets Epidemiudvalg. Udvalget mødes for at drøfte situationen i dag.

Men det er ikke noget stort problem, lyder det fra dele af musiklivet.

- Jeg synes, det signalerer en større tryghed, at folk til koncerterne enten er vaccinerede eller nytestede. Og folk skal netop kunne føle sig trygge ved koncerter, siger Ditte Sig Kramer, der er kommunikationschef hos spillestedet Vega i København.

Hun tilføjer, at det rent logistisk ikke bliver en udfordring at tjekke coronapas for personalet, da de gør det, når de alligevel tjekker koncertbilletterne.

- Derfor tager det maksimalt et par ekstra sekunder, og det kan måske danne en lille smule kø, siger hun.

Samme toner lyder fra Esben Marcher, der er sekretariatschef for Dansk Live, interesseorganisationen for danske spillesteder og festivaler.

- Det er ærgerligt, at vi er kommet dertil, at det er nødvendigt. Men når det er sagt, så er de fleste spillesteder et sted, hvor et coronapas ikke er en væsentlig udfordring at håndtere, og at man må gå ud fra, at hovedparten af gæsterne har et coronapas, siger han til Ritzau.