Cosplay er in: Line forvandles til dværgen Fíli, når hun har fri

Cosplay er et fænomen, som langsomt vinder frem herhjemme. Line Eriksen er en af dem, der går all in på cosplay i sin fritid.

Line Eriksen cosplayer som dværgen Fíli fra Tolkiens Hobbitten. Se hende optræde til Danmarks største cosplay-catwalk-konkurrence på søndag til DR Frit Spili Koncerthuset. (Foto: Marie Sveistrup/Florian Fromentin © Marie Sveistrup/Florian Fromentin)

Kostumet vejer knap 20 kilo, og det består af fire lag af både bomuld, ruskind, læder og importeret gedepels fra New Zealand. Det har taget et år at sy og tager over en time at få på, og dertil kommer påsætning af skæg, paryk, kunstige ører og makeup.

Ansigtet skal males i de helt rette skygger, og øjenbrynene skal manipuleres, så der ikke er nogen tvivl om, at det er dværgen Fíli fra Tolkiens Hobbitten-univers, man ser på – og ikke 28-årige Line Eriksen fra Danmark.

Line Eriksens hobby er ikke som de flestes. I sin fritid er hun nemlig cosplayer, og selvom cosplay kendes af mange som noget med voksne mennesker, der klæder sig ud, så handler det i virkeligheden om meget mere end bare et kostume.

Mere end kostume, andet end skuespil

Cosplay er en sammentrækning af ”costume” og ”roleplay” og refererer altså til en livsstil, der går ud på både at klæde sig og agere som en karakter, der oftest har rødder i spil- eller filmverdenen. Det handler om at lave så præcis en efterligning af den oprindelige figur som muligt – både i udseende og opførsel.

- Det ultimative er, når man kan overbevise folk om, at man er det, man portrætterer. Det er ikke meningen, at jeg skal ligne Line i et kostume. Jeg skal ligne Fíli, og når det lykkes, føler jeg mig succesfuld, fortæller Line Eriksen.

Hun har været cosplayer i syv år, og hun er pt. en af Danmarks mest succesfulde af slagsen. Hende og hendes søster Louise har det seneste halve år rejst Europa tyndt til cosplaykonkurrencer og såkaldte conventions som dværgene Fíli og Kíli fra filmene om Hobbitten, og når de optræder, bliver tilskuerne ramt af lige dele fascination og forundring.

Sådan ser Line Eriksen og hendes søster ud, når de er iført fuldt cosplay som dværgene Fíli og Kíli fra Hobbitten-filmene. (Foto: Antony Gomes © Antony Gomes)

- Når jeg har kostumet på, er jeg in character. Så tænker jeg over, hvad Fíli ville gøre, hvis nu han faldt eller der skulle ske noget andet uventet. Når jeg står på scenen, skal jeg ikke være Line, der er nervøs. Der skal jeg være klar til kamp, som han ville være, forklarer Line Eriksen, og fortsætter:

- Det er derfor, jeg elsker at optræde til de her conventions. Her kan jeg få lov til at udleve min kreativitet og skuespillerlyst ved at være en karakter.

Skal ligne på millimeter

Når Line Eriksen tager sit dværgekostume på, gennemgår hun en forvandling så gennemført, at folk bliver overraskede, når de finder ud af, at hun slet ikke er en mand i virkeligheden. Men cosplay er ikke noget, man bare lige gør – det er en proces, der kræver tid, research og ind i mellem hård, fysisk træning.

Line Eriksen og hendes søster har set timer og atter timer af ekstramateriale til de tre Hobbitten-film igennem for at nærstudere ikke bare kostumerne, men også skuespillernes mimik og bevægelser.

De har blandt andet skullet finde ud af, hvordan man kan bruge skumgummi til at få bredere ben og arme for en mere maskulin statur, men samtidig lave kæmpestore sko i det helt rigtige størrelsesforhold, så man ser lille ud som en dværg.

Cosplay handler nemlig om at ligne karakteren så nøjagtigt som muligt, og dommerne til konkurrencerne er strikse. Line Eriksens tøj skal se oprigtigt slidt og beskidt ud, og den rødbrune paryk er blevet kogt, så Fílis hår fremstår perfekt bølget og uglet.

- Alle detaljer skal være på plads, for dommerne går helt ned og ser på måden, du har givet ruskindsjakken patina, eller i hvilket materiale, du har støbt dit sværd, fortæller Line Eriksen.

”Hvad i alverden laver jeg?”

Kostumet, der forvandler Line til Fíli, er tungt, varmt og på ingen måde komfortabelt, fortæller hun, og det store arbejde, der ligger i at have cosplay som hobby, kan ind i mellem godt så tvivl.

- Sommetider, når jeg for eksempel har siddet og hæklet enkelte hårstrå på mit skæg, har jeg tænkt ”Hvad i al verden er det egentlig, jeg laver”. Men når jeg står på scenen til en konkurrence, er det det hele værd. Når du møder publikums bifald, og folk bagefter kommer hen og vil have taget billeder af dig – det er fedt.

Det var en sejr ved den danske cosplaykonkurrence J-Popcon i februar, der for alvor åbnede døre for Line Eriksen i Fíli-kostumet. Søskendeparret gik videre til en convention i Frankrig som repræsentanter for Danmark, og siden er de blevet inviteret til at optræde i både Finland, Tyskland og Spanien, hvor de har en stor fanbase.

- Cosplay har ændret mit liv. Med den her hobby får jeg lov til at rejse mere, end jeg nogensinde har gjort før, og jeg har fået venner, som jeg ellers ikke ville have fået. Jeg kender folk over hele verden, fordi cosplay skaber nogle helt særlige fællesskaber – vi kalder dem familier.

Oplev Line Eriksen og hendes søster optræde som Fíli og Kíli på søndag, hvor Danmarks største cosplay catwalkshow finder sted i Koncerthuset i forbindelse med DR Frit Spil. Læs mere og køb billet på dr.dk/fritspil. Fuldt udklædte cosplayere kommer gratis ind.