(Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, dr)

Da kronprinsesse Mary lavede en fejl, åndede Rune lettet op: 'Det var ikke kun mig, der var nervøs'

Violinisten Rune Tonsgaard Sørensen var nervøs, da han skulle modtage pris af kronprinsessen. Lørdag er han tilbage på scenen ved Kronprinsparrets Priser.

Nervøsitet plejer ikke at være et problem for violinisten Rune Tonsgaard Sørensen. Men den 28. oktober 2013 var en undtagelse. Med god grund.

Han var blevet fløjet hele vejen fra Danmark til Australien, hvor Kronprinsparrets Priser det år ekstraordinært blev uddelt. Forinden var han blevet varslet om, at han ville modtage Kronprinsparrets Kuturelle Stjernedryspris.

- Det var frygteligt! Man sidder bare der blandt publikum og venter og venter, mens hjertet hamrer derudad, husker han tilbage.

Langt om længe blev hans navn råbt op, og han trådte op på scenen, hvor prisen skulle overrækkes af kronprinsesse Mary.

- Jeg tror, Mary blev lidt sprogforvirret, fordi vi var i Australien, i hvert fald kom hun til at slå over i dansk midt i talen, der ellers foregik på engelsk.

- Så åndede jeg lettet lidt op og tænkte: "Okay, måske er det ikke kun mig, der er lidt nervøs", griner Rune Tonsgaard Sørensen.

Nu var det tid til at give et nummer. Rune Tonsgaard Sørensen var flankeret af sine bandkolleger i okestret Dreamers' Circus, og de havde besluttet at spille deres egen udgave af et kompliceret Bach-stykke på soloviolin. Ikke nogen nem opgave.

- Der er en violinstemme et sted i stykket, der er ret teknisk krævende. Og lige mens vi er i midt i det stykke, kommer der en kameramand flyvende ind fra siden. Det bragte mig helt ud af fatning, så der var tre-fire takter, der virkelig ikke lød særlig godt, fortæller Rune Tonsgaard Sørensen.

Så da det hele var forbi, var Rune Tonsgaard Sørensen alt andet end tilfreds.

Denne lørdag får 37-årige Rune Tonsgaard Sørensen dog mulighed for at tage revanche ved Kronprinsparrets Priser, når han og Dreamers' Circus igen gæster showet. Godt nok ikke for at modtage priser, men for at optræde.

Vi har mødt violinisten i hans hjem i Valby til et interview om priser, hæder og følelsen af at tabe en flere hundrede år gammel violin på gulvet.

Hør lyden af Rune Tonsgaard Sørensens violin på et af Dreamers' Circus' mest populære numre, 'Kitchen Stories', mens du læser videre:

0:00
 • Rune Tonsgaard Sørensen spiller på en flere hundrede år gammel violin. Den er bygget i Italien i 1750'erne og har været Rune Tonsgaard Sørensens tro følgesvend de sidste ti år. - Jeg er meget nært knyttet til den. Det er lige før, jeg er lige så tæt knyttet til den, som hvis den var et barn, siger Rune Tonsgaard Sørensen. Så du kan måske forestille dig, hvordan det løb ham koldt ned ad ryggen, da han engang tabte den på gulvet under en koncert. - Den lå totalt adskilt. Halsen her, kroppen der og stolen et tredje sted. Heldigvis kunne den laves, siger Rune Tonsgaard Sørensen. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, dr)
  1 / 9
 • Rune Tonsgaard Sørensen har et klaver stående i stuen, som han spiller på i ny og næ - når golden retrieveren Gaia ellers giver ham spillero. Rune Tonsgaard Sørensen fik sin første violin af sine forældre, da han var fem år gammel, og allerede som tiårig fik han sin første anerkendelse, da Odd Fellow-ordenen i Roskilde gav ham et legat på 100.000 kroner øremærket til undervisning. Men selvom det kan lyde, som om Rune Tonsgaard Sørensen var et naturtalent, der frembragte gyldne toner fra første strøg med violinbuen, er det ikke tilfældet, siger han. - Der var ret mange år, hvor det ikke lød specielt godt. Det gør det nok aldrig i starten. Særligt violinen kræver rigtig meget øvelse og dedikation, før det lyder godt. Det er måske lidt nemmere at få et klaver til at lyde godt. Hvis det da ellers stemmer - det gør mit klaver ikke, griner Rune Tonsgaard Sørensen. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, dr)
  2 / 9
 • Legatet fra Odd Fellow-ordenen var kun det første i en lang stribe af anerkendelser og udmærkelser, Rune Tonsgaard Sørensen har modtaget i årenes løb. En af dem er manifesteret ved den Danish Music Awards-statuette, han modtog med Dreamers' Circus i 2013, og som nu står i hans vindueskarm. Gruppen modtog både prisen for "Årets Talent" og "Årets Udgivelse" for deres debutalbum, 'A Little Symphony'. En anden er manifesteret ved det ridderkors, han modtog af kronprins Frederik i 2014. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, dr)
  3 / 9
 • Da Rune Tonsgaard Sørensen fik nyheden om, at han ville blive udnævnt til Ridder af Dannebrog "for sin indsats for at holde folkelige, danske musiktraditioner i live", blev han overrasket. Det var en surrealistisk fornemmelse, og han vidste ikke helt, hvordan han skulle forholde sig til det. Det gjorde hans familie til gengæld. - Jeg er dansk-færøsk, og særligt den færøske side af min familie gik helt amok. De syntes, det var helt vildt. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, dr)
  4 / 9
 • Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris modtog han i 2013 med den begrundelse, at hans musik "bygger bro mellem klassisk musik og folkemusik". For ham er det helt naturligt at forene de to genrer. Som barn startede han med at spille folkemusik til spillemandstævner, festivaler og danseaftener i det lokale kulturhus. Sideløbende begyndte han også at spille klassisk violin. - Noget af det bedste ved folkemusikken er, at den er så åben og inkluderende. Alle kan være med uanset niveau og alder. Derfor har jeg altid elsket genren. Men sideløbende begyndte jeg at spille klassisk musik, som har nogle andre kvaliteter. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, dr)
  5 / 9
 • Før i tiden var Rune Tonsgaard Sørensens to musikalske sider - den klassiske og den folkelige - adskilt. Han spillede klassisk som del af Den Danske Strygekvartet og folkemusik i Dreamers' Circus. Men så begyndte han at blande tingene sammen. Kvartetten begyndte at inddrage deres egne arrangementer af traditionelle folkemelodier ved deres klassiske koncerter. - Det viste sig, at publikum var glade for folkemusik. Traditionelt er folkemusik dansemusik, og det er en nyere ting, at den er kommet ind i koncertsalene. Men det fungerer, siger Rune Tonsgaard Sørensen. Omvendt inddrager violinisten klassiske elementer i Dreamers' Circus' arbejde. - Her spiller vi folkemusik med klassiske elementer. Det har umiddelbarheden fra folkemusikken, men er samtidig meget dynamisk musik med varierede klangbilleder og store, dramatiske forløb - ligesom i klassisk musik. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, dr)
  6 / 9
 • I 2018 blev Rune Tonsgaard Sørensen hyret til at lave musik til filmen 'Før frosten'. Det indebar at indspille musikken for derefter at sætte den sammen på computeren. Og netop dette var nyt for Rune Tonsgaard Sørensen, der tyede til videoer på YouTube for at få styr på teknikken. Igen i år har han kunnet trække på den viden, idet han har skrevet og produceret musikken til den aktuelle TV2-serie 'Efterforskningen', der handler om opklaringen af ubådssagen. - Det var en speciel opgave, og jeg gjorde mig mange overvejelser om, hvorvidt jeg kunne se mig selv i projektet. Men fordi der var et stærkt hold bag produktionen, som havde gjort sig mange etiske overvejelser, takkede jeg ja. Det har ikke været nogen nem opgave. Jeg har kradset mig selv meget i håret for at finde balancen mellem det dystre og håbet, der også er til stede, efterhånden som efterforskningen skrider frem, og vi nærmer os noget retfærdighed, siger Rune Tonsgaard Sørensen. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, dr)
  7 / 9
 • I år har Rune Tonsgaard Sørensen været nødsaget til at tilbringe tiden herhjemme. Hvilket er fremmed for violinisten, der ellers er vant til at turnere flittigt i udlandet. Dels med Den Danske Strygekvartet, men også med Dreamers' Circus, der har stor succes i særligt Japan og USA. - Når vi spiller vores folkemusik ude i verden, er det ligesom at skabe et vindue ind til Norden og til dansk kultur. Folkemusikken er ligesom vores visitkort. Det føles godt at tage derud og sige: "Det her er sgu vores musik". (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, dr)
  8 / 9
 • Men selvom folkemusikken historisk er "vores musik", er det ikke fordi, vi svømmer i den. - I forhold til pop og rock er folkemusikken desværre stadig lidt en subgenre. Og det er ærgerligt, for jeg synes, det er relevant, at vi får et større kendskab til vores musikalske rødder. Særligt når man tænker på, at den her musik er 300-400 år gammel og ligger til grund for meget andet musik. Men det er en kultur, der ikke får så meget taletid. Så når man får sådan en mulighed for at spille det foran så mange mennesker, som vi gjorde ved prisshowet i 2013, er det virkelig fantastisk, siger han. Lørdag får Rune Tonsgaard Sørensen igen chancen for at give folkemusikken taletid, når Dreamers' Circus sammen med Jonah Blacksmith optræder ved Kronprinsparrets Priser. - Det glæder jeg mig helt vildt til. Og jeg tror ikke, jeg bliver lige så nervøs denne gang, siger Rune Tonsgaard Sørensen og tilføjer smilende. - Eller rettere; det ved jeg, at jeg ikke bliver. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, dr)
  9 / 9