Da nogen skrev 'Jacob er et svin' på nationalklenodie ... kunsthærværk gennem tiden

De fire hvide mænd ved Esbjerg, Maren i Holstebro og et af prins Henriks kunstværker har alle været udsat for hærværk.

  • Flere gange er der blevet øvet hærværk mod skulpturen Mennesket Ved Havet, i folkemunde kaldet De Fire Hvide Mænd. De ni meter høje mænd i beton, som er udført af Svend Wiig Hansen, står nord for Esbjerg og er en stor turistattraktion. De har fået lakeret både røde og sorte negle, fået skrevet ’Jacob er et svin’ hen over bagsiden og fået tegnet hjerter på brystet. (Foto: © Jens Christian Top)
  • Prins Henriks skulptur af en mande- og kvindetorso har også været udsat for hærværk, da dens porøse hvide sandstenssokkel i 2007 blev malet over med rød graffiti. (Foto: © Claus Fisker)
  • I 2001 blev skulpturen Elia i Herning udsat for hærværk med graffiti. Den store skulptur, der måler 60 meter på det bredeste stykke, og som er 32 meter høj, er lavet af Ingvar Cronhammer. Det er ham, der også står bag værket Camp Fire, der for nylig blev savet i stykker og sendt til skrot – ved en fejl. (Foto: © TORBEN CHRISTENSEN, Torben Christensen)
  • Hval-i-kopter er en skulptur lavet af australieren Benjamin Gilbert, og dens officielle navn er Humpback Gunship. Da den i 2009 stod foran kunstmuseet Aros i Aarhus, kunne publikum få lov at komme helt tæt på hvalen, kigge den ned i gabet og røre. Men i juli det år kom nogen lidt for tæt på, og en propelvinge på det 500.000 kroner dyre værk blev bøjet. (Foto: © CARSTEN REHDER)
  • Foran Det Gamle Rådhus i Holstebro står skulpturen Kvinde på Kærre, til dagligt kaldet Maren. Efter hun er blevet udsat for hærværk, måske i et forsøg på tyveri, er hun i 2009 blevet sikret med en elevator. Hver aften kører den hende ned under jorden for igen at bringe hende op til jordoverfladen næste morgen. På den måde er den kostbare skulptur, der blev købt af kunstneren Giacometti i 1965 for 210.000 og som siden er steget i pris, beskyttet om natten. (Foto: © Henning Bagger, Henning Bagger)
  • I april 1964 mistede Den Lille Havfrue, der sidder på Langelinie i København, sit hoved, hvilket vakte opmærksom i hele verden. Hun har generelt været meget igennem i løbet af sine 104 år på stenen. Mindst fire gange (i 1963, 1976-1980, 1985 og 2008) er hun blevet overhældt med maling, i 1984 fik hun den ene arm skåret af - af to mænd i en brandert, i 86 fik hun BZ-uniform på af nogle aktivister, og i 2003 blev hun sprængt af sin sten. Og i nat blev hun igen overhældt med rød maling. (© Scanpix)
1 / 6

I nat blev den lille havfrue malet rød af - indtil videre - ukendte gerningsmænd.

Og for 17 år siden var det Cimbrertyren i Aalborg, der blev udsat for hærværk.

En nu navngivet mand – Anders Hansen – var i 2000 på vej hjem fra byen i Jomfru Ane Gade med en kvinde, som han ville imponere med sin viden om Anders J. Bundgaards gamle skulptur af en tyr, der siden 1937 har stået som Aalborgs vartegn.

Han viste hende også sværdet, der sad lodret fast ved soklen. Og pludselig gik det løs, og før han vidste af det, havde han revet det fri, taget det ind under jakken og løbet hjem med det.

Han fragtede det med bussen til København - i hattehylden - lagde det under sin seng... Og resten af historien kan læses her.

Men Anders Hansen er ikke den eneste, der har øvet hærværk mod en kendt skulptur i Danmark.

I billedgalleriet ovenfor kan du se andre eksempler på hærværk mod kunst i det offentlige rum.