Da Sort Sol blev mainstream

Med sangen 'Let your fingers do the walking' gik bandet Sort Sol fra undergrund til populær mainstream. Det skabte røre - både i punkmiljøet omkring - og internt i bandet.

Ni måneder tog det at færdiggøre sangen 'Let your fingers do the walking'. Til gengæld blev den et kæmpe hit, der markerede overgangen fra undergrund til mainstream for punkbandet Sort Sol.

- Det var et avantgarde-projekt i virkeligheden, og endte som et mega mainstream nummer. Det er en helt besynderligt ting, som jeg stadig den dag i dag mange år efter kan gå og undre mig over.

Det fortæller tidligere Sort Sol-guitarist Lars Top Galia i 'Landeplagen' på DR2.

Søren Ryge gør det mainstream

Sangen, der er skrevet i samme tempo som en vuggevise, fangede et helt nyt publikum. Pludselig nåede Sort Sol bredt nok ud til at fylde Tivoli. Blandt andet fordi den var med på soundtracktet til filmen 'Nattevagten'.

Også Søren Ryge sikrede, at bandet nåede ud til hele Familien Danmark, da han viste klip af en stæreflok, der danner sort sol til tonerne af 'Let your fingers do the walking'.

- Der var jeg ved at lette i sædet. Jeg tænkte: 'Nu er vi da virkelig nået ud, hvor ingen havde troet'. Det var enormt fedt, siger tidligere bassist Knud Odde.

Medvind skaber problemer

Men ikke alle aspekter af succesen var positive. Der begyndte at opstå gnidninger i gruppen.

- Det er lidt nemmere at stå i modvind. Der står du sammen på en anden måde. Når du kommer i medvind, så starter problemerne, fortæller Lars Top Galia.

Han betegner den interne psykologi i Sort Sol som 'speciel'.

- Der kommer nogle andre interesser i det. Der er nogle, der tjener penge på dig for alvor, og så sker der nogle forskellige ting, der er anstrengende for et orkester, siger han.

Sangen resulterede blandt andet i, at tidligere guitarist Peter Peter kritiserede gruppen i Euroman for at sælge ud, og bandet holdt op med at øve sangen.

Også anmeldere og resten af punkmiljøet var tilbageholdende med roser. De mente sangen var det argeste pop.

Få hele historien om hittet 'Let your fingers do the walking' i Landeplagen søndag kl. 22:00 på DR2.

Facebook
Twitter