Da Tina Dickows karriere fik et kongeligt boost

Den populære sanger hævede sit ambitionsniveau, efter hun modtog Kronprinsparrets Kulturpris i 2008. Nu er hun aktuel med sit tiende album.

Sanger og sangskriver Tina Dickow vandt i 2008 kulturprisen. Tina Dickow er sanger og sangskriver efter den amerikanske tradition. Hun er inspireret af blandt andet Bob Dylan, Tracy Chapman og Leonard Cohen. (Foto: Jakob Boserup © Bikubenfonden)

På lørdag er det tiende gang, at Kronprinsparret uddeler priser. Tilbage i 2008 var det sanger og sangskriver Tina Dickow, der modtog Kronprinsparrets Kulturpris på en halv million kroner.

"Det var en kæmpe oplevelse at vinde Kulturprisen. Det var jo en stor opsat aften i Operaen med mig som æresgæst, og det var totalt overvældende," fortæller Tina Dickow og uddyber:

"En kunstner, der virkelig vil høres, sagde Kronprinsen om mig i talen, og det blev jeg sandelig den aften."

En jysk pige med blåt stempel

Tina Dickow har været i musikbranchen siden 1998 og havde tidligere vundet P3 Prisen i 2006, men det gjorde indtryk på hende, at hendes musik var nået helt ind i Kongehuset.

"Prisen var helt klart med til at få mig endnu bredere ud i Danmark, og jeg var enormt stolt over, at en stille og rolig jysk pige med en akustisk guitar havde formået at gøre et indtryk, der fortjente Kronprinsparrets pris og anerkendelse," siger Tina Dickow.

Kronprins Frederik nævnte blandt andet i sin tale til Dickow, at hun er en sangskriver, der har modet til at se det modsætningsfyldte og besværlige ved tilværelsen i øjnene, og som evner at formidle det i et ganske særligt og livsbekræftende tonefald, som mange kan identificere sig med.

Cementeret på den danske scene

Selvom Tina Dickow allerede var veletableret i musikverdenen, da hun modtog prisen, gav det kongelige skulderklap hende energi til at give ambitionsniveauet et gevaldigt nøk opad.

 • Filminstruktøren Per Fly modtog den første kulturpris i 2005. Per Fly er uddannet fra Den Danske Filmskole i 1993. Han har blandt andet instrueret filmene: Bænken, Arven, Drabet og Kvinden der drømte om en mand. (Foto: Jakob Boserup © Bikubenfonden)
 • Kunstneren Olafur Eliasson vandt i 2006 kulturprisen. Olafur er en dansk-islandsk kunstner, der laver store særprægede installationer. Han har blandt andet lavet de smukke lysekroner, der hænger i operahuset i København. (Foto: Jakob Boserup © Bikubenfonden)
 • Skuespiller Sonja Richter modtog kulturprisen i 2007. Sonja Richter er uddannet fra Odense Teater i 1999. Hun kan blandt andet opleves i filmene: Villa Paranoia, Kvinden i buret, Miraklet og mange flere. (Foto: Jakob Boserup © Bikubenfonden)
 • Sanger og sangskriver Tina Dickow vandt i 2008 kulturprisen. Tina Dickow er sanger og sangskriver efter den amerikanske tradition. Hun er inspireret af blandt andet Bob Dylan, Tracy Chapman og Leonard Cohen. (Foto: Jakob Boserup © Bikubenfonden)
 • Sangerinden Nanna Øland Fabricius alias Oh Land vandt den ene stjernedryspris i 2009. Hun udgav sit debutalbum 'Fauna' i 2008 og fik for alvor sit gennembrud med albummet 'Oh Land', som blev udgivet i 2011. (Foto: Jakob Boserup © Bikubenfonden)
 • I 2009 gik kulturprisen til cellist Andreas Brantelid. Han begyndte allerede at spille cello som 4-årig med sin far som lærer. (Foto: Jakob Boserup © Bikubenfonden)
 • Kulturprisen 2011 gik til den legesyge arkitekt Bjarke Ingels. Bjarke er leder af arkitektgruppen Bjarke Ingels Group (BIG), der blandt andet har skabt markante byggerier i Ørestaden for eksempel VM-bjerget og 8-tallet. (Foto: Bo Amstrup © Bikubenfonden)
 • Forfatteren Josefine Klougart modtog den ene stjernedryspris i 2011. Josefine debuterede i 2010 med romanen 'Stigninger og fald'. (Foto: Bo Amstrup © Bikubenfonden)
 • Den anden stjernedryspris i 2011 blev givet til bandet The William Blakes. Udover denne pris blev de i 2011 udnævnt til Årets Gruppe og fik prisen for Årets Rockalbum ved Danish Music Awards. (Foto: Jakob Boserup © Bikubenfonden)
 • Sanger og sangskriver Nive Nielsen modtog i 2012 Kronprinsparrets Stjernedryspris. Nive er født og opvokset i Nuuk og er nationalt og internationalt anerkendt indie-musiker. (Foto: Jakob Boserup © Bikubenfonden)
 • Akkordeonisten Bjarke Mogensen modtog den anden Stjernedryspris i 2012. Som solist har Bjarke blandt andet samarbejdet med DR SymfoniOrkestret, Sjællands Symfoniorkester og mange flere. (Foto: Jakob Boserup © Bikubenfonden)
 • Illustrator og forfatter Jakob Martin Strid modtog kulturprisen 2012. Han blev først kendt og berømt for sine satirestriber på bagsiden af Politikken. (Foto: Jakob Boserup © Bikubenfonden)
 • Sangerinde og sangskriver MØ, alias Karen Marie Ørsted, vandt i 2013 den ene stjernedryspris på 50.000 kr. Prisen blev uddelt i Operahuset i Sydney. MØ brød igennem i 2013, hvor hun blev P3s Uundgåelige med nummeret 'Pilgrim'. (Foto: Lisbeth Grosmann © Bikubenfonden)
 • Den anden stjernedryspris blev givet til violinisten Rune Tonsgaard Sørensen. Udover denne pris vandt han i 2008 specialprisen ved den 8. internationale Carl Nielsen-Konkurrence. (Foto: Lisbeth Grosmann © Bikubenfonden)
 • Kulturprisen i 2013 blev tildelt de kunstneriske kræfter bag de første sæsoner af dramaserierne Forbrydelsen og Borgen. Det var i alt 10 personer, der modtog prisen. (Foto: Lisbeth Grosmann © Bikubenfonden)
 • Skuespiller Johanne Louise Schmidt og fotograf Lærke Posselt får Kronprinsparrets Stjernedryspriser 2014. Hvem der får Kulturprisen i år, afsløres først 27. september. (Foto: Miklos Szabo og Lærke Posselt © Pressefotos/Det Kongelige Teater)
1 / 16

"Nu står jeg og har netop udgivet mit tiende album, og i en branche med højt tempo og stor udskiftning, er det jo ikke alle kunstnere forundt at kunne blive ved så længe. Og det er sikkert også takket være Kronprinsparrets Pris, at jeg har kunnet cementere mig på den måde på den danske scene," siger Tina Dickow.

Siden Kulturprisen har Tina Dickow vundet to Robert-priser fra Filmakademiet for sin musik til filmen 'Oldboys'.

Se med på lørdag 27. September kl. 20 på DR1, hvor Kronprinsparrets uddeler priser for tiende gang. Klik allerede ind på dr.dk 19.20, hvor Ulla Essendrop tager imod gæsterne på den røde løber.

Facebook
Twitter