Dåsesamlerens Roskilde-mareridt

Vejret og stemningen er helt i top, men mange festivaldeltagere ser rødt når der kommer dåsesamlere. Det har SR-journalist Pablo Dalence dokumenteret, og han er rystet.

- Sigøjnermand! Jeg vælger diiiiig, råber en ung festivaldeltager og smider en dåse lige i hovedet på den dåsesamler, som er kommet tæt på hans telt.

Dåsesamleren er ikke en "sigøjnermand", men den svenske journalist Pablo Dalence, der i to omgange har arbejdet undercover som dåsesamler på Roskilde Festival.

Oprindeligt som en del af et projekt for at afsløre, hvordan papirløse mennesker bliver behandlet. Her blev han tvunget til at arbejde som flaskesamler på Roskilde Festival for at betale en bagmand. Han blev chokeret over, hvordan dåsesamlerne blev behandlet.

Det var et mareridt

- Roskilde Festival er en stor ting i Sverige. Alle taler om, at man tager derover og fester - bliver venner med folkene i naboteltene. At det er helt fantastisk. Men for mig var det et mareridt, fortæller Pablo Dalence.

Han fortæller, at de ellers så festglade festivaldeltagere skreg og råbte af ham. Til sidst blev han så træt af de mange tilråb, at han gik rundt med ørepropper for at kunne holde arbejdet ud.

- Jeg blev forulempet hele tiden. Hvor end jeg gik skreg og buede folk af mig. Kaldte mig gypsy, bad mig gå væk eller smed mad efter mig, fortæller Pablo Dalence.

- Du dræber børnene

Hvorfor er folk så sure var et spørgsmål, der blev ved med at rumstere, og derfor vendte Pablo Dalence tilbage til Roskilde Festival i 2009, hvor han med kamera og skjulte mikrofoner dokumenterede, hvordan dåsesamlerne blev behandlet af festivalgæsterne.

Det var her han fik kastet en dåse i hovedet for rullende mikrofoner. Den unge mand, der kastede dåsen var 16-17 år, og stemningen mellem Pablo og den unge mands venner blev spidset til. En pige skriger Pablo Dalence i hovedet.

- You're gonna kill all the children. You are an evil person!

Billedet har med andre ord ikke ændret sig siden 2008. De professionelle samlere, som Pablo Dalence kalder dem, er ikke populære. Ved et enkelt tilfælde begyndte en gæst at puffe til ham, da han ville tage dåser.

To typiske forklaringer

Når Pablo Dalence afslørede, at han i virkeligheden var journalist og konfronterede festivaldeltagerne med deres opførsel var der to typiske forklaringer.

- Der var nogle, typisk unge piger, som sagde at de ikke kan lide, hvordan flaskesamlerne ser ud, at de forstyrrede deres oplevelse ved at komme og samle dåser, fortæller Pablo Dalence.

Den anden forklaring var, at festivalgæsterne ville give deres pant til festivalen indsamlere, som samler ind til et velgørende formål.

- De sagde, at pengene skal gå til de frivillige, ikke til sigøjnerne, siger Pablo Dalence.

Allerede sidste år slog Roskilde Festival dog fast, at deres frivillige ikke kun nå at indsamle alle dåserne.

Stadigvæk rystet

Pablo Dalence er stadig rystet over, hvordan dåsesamlerne bliver behandlet. Han mener, at der skal informeres bedre om, hvem det er der går og samler dåser. For eksempel, at de ikke tager penge fra de humanitære projekter.

- De fortjener at blive respekteret, slutter Pablo Dalence.

Pablo Dalence optagelser fra Roskilde Festival 2009 er blevet til en dokumentar film, som er færdig snart.

Facebook
Twitter