Danmark viser vejen: 40 unge modeller sundhedstjekket inden modeuge

Som det første land i verden har Danmark indført obligatorisk sundhedstjek af alle 16-årige modeller. 3 ud af 40 piger vækker mild bekymring.

Brancheorganisationer, modelbureauer og en patientforening er gået sammen i et privat finansieret pilotprojekt, der går ud på at sundshedstjekke samtlige 16-årige modeller fra landets otte førende modelbureauer inden udgangen af 2017. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Unge modeller med spiseforstyrrelser hører ikke hjemme på en catwalk.

Derfor begyndte Danmark, som det første land i verden, i januar et pilotprojekt, der skal sikre, at alle 16-årige modeller er sunde og raske, før de må gå et modeshow.

Til at begynde med er samtlige af de 16-årige modeller, der skal arbejde under modeugen i København i næste uge, blevet tjekket.

3 ud af 40 modeller i 'farezone'

Det drejer sig om cirka 40 modeller, oplyser Anne Minor Christensen, der er formand for Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade (LMS), som har stået for at tjekke modellerne.

Tjekket handler om at raskmelde modellerne og sørge for, at de ikke udvikler en spiseforstyrrelse

Anne Minor Christensen, LMS

- Vi har generelt set nogle unge piger, som har et helt almindeligt syn på både deres krop, livsstil og mad, siger hun til Radioavisen.

Foreningen er bekymret for tre af pigerne, som de vil følge op på, have samtaler med og hjælpe videre, så de får et naturligt syn på sig selv, deres job, krop og sundhed, tilføjer hun.

Det står dog ikke så slemt til med de tre pågældende piger, at de ikke må gå på catwalken.

- Tjekket handler om at raskmelde modellerne og sørge for, at de ikke udvikler en spiseforstyrrelse, siger hun og glæder sig over resultatet af første års tjek.

- Men vi skal ikke hvile på laurbærrene, fordi vi har dette resultat. Vi skal løbende følge op på, at modellerne ikke bliver presset og føler, at de skal leve op til noget, der ikke er opnåeligt.

I pilotprojektet er det kun de 16-årige, der tjekkes, hvorfor der altså kan optræde modeller i andre aldre, der ikke er blevet undersøgt. Fra næste år er planen, siger formanden, at tjekke alle 16- og 18-årige modeller hvert andet år.

Modelbureau: Danmark skal vise vejen

Modelbureauet Unique Models sundhedstjekker i forvejen samtlige nye modeller, de optager, men har alligevel valgt også at være med i pilotprojektet.

Vi skal være – og er i Danmark – firstmovers på det her område

Jacqueline Friis-Mikkelsen, direktør Unique Models

- Det er vigtigt, at branchen står samlet. Vi skal være – og er i Danmark – firstmovers på det her område. Og det er det glade budskab, vi skal udbrede til udlandet, hvor kravene er rigtigt hårde, siger administrerende direktør hos Unique Models Jacqueline Friis-Mikkelsen.

Det er vigtigt, at alle modeller er sunde og raske, for det er en hård branche, de har valgt, siger hun.

- Det handler om udseende, og de unge er i en sårbar alder. Det gør, at der skal råd og vejledning til, så vi sikrer os, at modellerne er sunde og forbliver sunde.

Selvom ingen er ’dumpet’ ved første tjek, skal man blive ved med at foretage dem, siger direktøren.

- For hver dreng eller pige, man måske fanger i det sundhedstjek, har man jo gjort noget godt. Og vi skal blive ved, fordi vi skal være 100 procent sikre.

Copenhagen Fashion Week finder sted 8. til 12. august.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve