Danmarks mest besøgte museum holder vejret: Sponsor dømt for milliardsvindel

Kunstmuseet Louisiana afventer udfaldet af ankesag mod schweizisk bank.

En schweizisk storbank UBS, der sponsorerer Louisiana Museum for Moderne Kunst (billedet), er blevet idømt milliardbøde for skatteunddragelse. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

- Louisiana ville ganske enkelt ikke kunne eksistere uden sponsorernes dedikation og generøsitet, skriver museet for moderne kunst på sin hjemmeside.

Men en af museets sponsorer trækker overskrifter på den kedelige måde i disse dage.

I går blev den schweiziske storbank UBS, der er sponsor for Louisianas udstillingsprogram, nemlig idømt bøder på 33,5 milliard danske kroner for skatteunddragelse.

Det kan blive en udfordring for det danske kunstmuseum:

- Louisiana-museet stiller de samme krav til sponsorer, som vi stiller til alle andre samarbejdspartnere og kolleger: De skal være gode ansvarlige borgere og overholde lovgivningen, skriver Louisianas direktør, Poul Erik Tøjner, i en mail til Kulturen på P1.

Det sidste ord er ikke sagt

Louisianas hjemmeside omtales den schweiziske storbank UBS som havende en lang tradition for aktiv støtte til kulturelle og kunstneriske formål med fokus på at udbrede, samle og oplyse om moderne kunst.

Der står derimod ikke noget om bankens mere tvivlsomme aktiviteter, og lige nu ser museet tiden an, ifølge Poul Erik Tøjner.

Da den schweiziske storbank har tænkt sig at anke sagen, betragter han den ikke som afsluttet og må "derfor afvente sagens afslutning, før der træffes beslutninger om noget.”

Andre museer er i samme båd

Kunstmuseet i Humlebæk er ikke det eneste museum, som har hovedbrud over sine sponsorer i øjeblikket.

I London demonstrerer folk mod British Museum, fordi man har olie- og benzinselskabet BP som sponsor. Det mener demonstranterne er uetisk, fordi man anser BP som skyld i forurening og en del af klimaforandringerne.

I New York er Guggenheim-museet blevet indtaget af demonstranter, fordi kunstmuseet samarbejder med Sackler Fonden, der producerer medicin, der menes at være vanedannende.

FacebookTwitter