Danmarks mest uheldige museum? Først brændte det ned - så kom coronakrisen

Den storslåede åbning af Frihedsmuseet af aflyst. Til gengæld kan du se den nye, flotte bygning her.

(Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Dronning Margrethe skulle have været der. Det samme skulle statsminister Mette Frederiksen og en masse andre indbudte gæster.

Og datoen var helt perfekt. Tænk engang at kunne fejre åbningen af det nye Frihedsmuseet 5. maj – og endda på selve 75-årsdagen for befrielsen af Danmark i 1945. Man kunne næsten ikke have fundet en bedre dato.

Men døren til Frihedsmuseets nye rammer ved Kastellet i København bliver ikke åbnet i dag som planlagt, og selve fejringen er ikke overraskende aflyst på grund af corona-nedlukningen.

Bygningen har ellers været klar til nysgerrige museumsgæster i noget tid, og derfor ærgrer det udstillingsinspektør Mette Boritz fra Frihedsmuseet, at åbningsfesten er aflyst lidt endnu.

- Det havde været skønt at kunne åbne på 75-årsdagen og helt optimalt, så det er naturligvis ærgerligt, at vi har været nødt til at aflyse fejringen. Omvendt er det et museum, der gerne skal være tilgængelig mange år frem, så det løber jo ingen steder, siger Mette Boritz.

Hun har – lige siden den oprindelige museumsbygning blev ødelagt af en brand i 2013 – arbejdet med at sikre den fortsatte udstilling om den danske frihedskamp under Nazitysklands besættelse af Danmark under Anden Verdenskrig.

- Men glæden bliver heldigvis den samme, når vi engang får lov til at tage imod gæster. Vi er klar, når vi engang må åbne, og vi glæder os, lyder det begejstret fra Mette Boritz.

  • Frihedsmuseet i København har fået nye rammer i form af denne ellipseformede bygning, der er tegnet af Lundgaard & Tranberg Arkitekter. Billedet her er taget i februar. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)
  • Den forrige museumbygning blev ødelagt af en omfattende brand. Nu står den nye og moderne bygning klar på samme adresse ved Churchillparken i det Indre København. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)
  • Frihedsmuseet har fokus på Danmarks Modstandskamp og blev grundlagt i 1957. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)
1 / 3

Ødelæggende flammer

Det så bogstavelig talt sort og sodet ud 28. april i 2013, da én eller flere ukendte gerningsmænd om natten satte ild til Frihedsmuseets gamle bygning på Esplanaden lige ved Kastellet i København.

Til sidst måtte myndighederne erklære bygningen totalskadet, og det var derfor ikke et kønt syn, der stod tilbage på grunden, da branden endelig var slukket.

Heldigvis kom ingen personer noget til, og på mirakuløs vis gik museets samling ikke tabt.

For ved siden af slukningen af de store flammer fik brandmændene reageret så hurtigt, at de fik hentet samtlige museumsgenstande ud. Det er Mette Boritz stadig meget taknemmelig for.

- Der var faktisk kun nogle få vand- og sodskader på nogle af genstandene, men de blev kørt til konservatorerne i vores bevaringsafdeling, der fik alt under kontrol, fortæller Mette Boritz.

  • Sådan så Frihedsmuseets gamle hovedbygning ud lige efter branden. Museet var så stærkt medtaget efter flammerne, at resterne blev revet ned for at give plads til en helt ny museum. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)
  • Her ses resterne af Frihedsmuseets cafébygning, mens brandvæsnet stadig var igang med slukningsarbejdet af den påsatte brand. (Foto: Lars Rievers © Scanpix)
1 / 2

Men intet museum uden en bygning, og det stod da også hurtig klart, at Kulturministeriet ønskede at bygge nogle nye rammer, der fremover kunne huse Frihedsmuseets samling af kulturhistoriske billeder, breve, våben, plakater og andre genstande fra besættelsestiden.

Det skete dog ikke uden debat. Frihedsmuseet er nemlig et sted, der vækker mange følelser, fortæller Mette Boritz.

- Skulle det stadig være et museum for den danske modstandskraft, eller skulle det handle mere bredt om besættelsen? Allerede fra starten var der mange holdninger til, hvad sådan et nyt museum skulle have som sit fokus, siger Mette Boritz og tilføjer:

- Selv her 75 år senere betyder museet stadig meget for mange danskere – både som nation og personligt, hvis de for eksempel har haft bedsteforældre, der har været en del af modstandsbevægelsen under krigen.

  • Alle de kulturhistoriske genstande fra Frihedsmuseet blev reddet ud af bygningen. Her ses en butterfly med det amerikanske flag, der måtte forbi Nationalmuseets konservatorer efter branden. (Foto: MADS NISSEN © Scanpix)
  • Nationalmuseets konservatorer holder til i Brede, hvor en del af tingene fra museet blev opbevaret på tørrehylder. Til venstre står en "tjekkisk fodfolkskanon", som den tyske besættelsesmagt brugte i Danmark. (Foto: MADS NISSEN © Scanpix)
  • Her ses endnu en museets genstande, der måtte et smut forbi konservatorerne på grund af frugt. (Foto: MADS NISSEN © Scanpix)
1 / 3

Bunkerstemning under jorden

Når det nye Frihedsmuseet engang åbner, er det dog ligesom det oprindelige museum stadig en udstilling primært om den danske modstandskamp i årene 1940-45.

Til gengæld ligner bygningen ikke den gamle, for denne gang finder man selve udstillingen under jorden – og der var der spøjst nok bred enighed om, at den skulle være.

  • Frihedsmuseets udstilling finder man nu under jorden i noget, der minder om en bunker fra Anden verdenskrig. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)
  • Fiskerbåden Ternen er for kort tid siden blevet hejst ned i det nye museums lokaler under jorden. Båden har været brugt til at fragte to jødiske familier til Sverige under besættelsen. (© Frihedsmuseet)
1 / 2

- Det sjove var, at alle fem forslag i arkitektkonkurrencen indeholdt lokaler under jorden, selvom ingen havde talt specifikt om det. Måske fordi der er mange restriktioner, når man bygger inde i København med begrænset plads, og fordi man har et fredet område som Kastellet så tæt på, siger Mette Boritz.

Men det, at man nu skal gå ned under jorden for at se udstillingen giver virkelig også en meget særlig stemning, siger Mette Boritz.

- At man skal gå under jorden for at se udstillingen sætter sådan en bunkerstemning. Altså ikke på en uhyggelig måde – det er bare som om, man bevæger sig ned i noget, der er lidt hemmeligt, siger Mette Boritz, der glæder også sig til at vise indholdet af udstillingen.

Det er endnu usikkert, hvornår Frihedsmuseet åbner for gæster.

FacebookTwitter