Danmarks største kunstmuseum bløder besøgende og har underskud

Statens Museum for Kunst kom ud af 2018 med et underskud på 1,4 millioner kroner.

Museet havde satset på 391.000 besøgende i 2018, men kun knap 309.000 lagde vejen forbi udstillingerne. (Foto: © Thomas lekfeldt, Scanpix)

Publikum svigter landets hovedmuseum for kunst.

På fire år har Danmarks nationalgalleri, Statens Museum for Kunst, mistet knap 150.000 besøgende.

Museet havde satset på 391.250 besøgende i 2018, men kun knap 309.000 lagde vejen forbi udstillingerne, og regnskabet for 2018 ender derfor i et underskud på 1,4 millioner kroner. Andre kunstmuseer har oplevet rekordhøj tilstrømning i samme periode.

Direktør for Statens Museum for Kunst, Mikkel Bogh, forklarer, at der er flere årsager til faldet i besøgende. Blandt andet, at man i foråret 2016 genindførte entrébetaling og i to år har haft begrænset åbningstid for at spare penge.

- Men vi har også været for optimistiske i vores prognoser samtidig med, at vi har satset på et program, som har været for smalt i forhold til publikum, siger Mikkel Bogh til Kulturen på P1.

- Det har vi lært af, og vi har ændret i programmet fremadrettet, så vores to store udstillinger bliver mindre nichepræget. Vores store udstillinger skal kunne tiltrække flere besøgende end 25.000, som var tilfældet med forårets særudstilling om tegnekunst.

Kunstkritiker: Vigtigt og ambitiøst program

Kunstkritiker Matthias Hvass Borello mener ikke, at man udelukkende kan måle museets succes i antallet af besøgende.

- Programmet var vigtigt og ambitiøst. Jeg tænker dimensioner af public service ind i et sted som Statens Museum for Kunst, siger han til Kulturen på P1.

- Museet skal have ros for at finde plads til en type kunstnere, som ellers ikke ville være blevet udstillet i Danmark, fordi de ikke automatisk er kioskbaskere.

Den nuværende kulturordfører for Venstre, Bertel Haarder, var kulturminister i 2016, da Statens Museum for Kunst genindførte entré. Han er tryg ved museets ledelse og fastholder, at det var rigtigt at genindføre brugerbetaling.

- Det handler om, at museerne selv må lægge en prispolitik, og når man tænker på, hvor mange turister der kommer, så er det måske ikke rimeligt, at de kan komme gratis ind.

- Skal vi ikke i stedet glæde os over, at de danske kunstmuseer har flere besøgende end til fodboldkampe i Superligaen? Det er rigtig mange folk, der finder vej til museerne, siger Bertel Haarder.

Direktøren for Statens Museum for Kunst siger til Kulturen på P1, at museet allerede har vendt skuden.

- Efterårets udstillinger har tiltrukket flere besøgende end ventet. Samtidig vil vi satse mere på at booste årets to store udstillinger både med flere formidlingsaktiviteter og markedsføring. Vi vil også sætte fokus på den faste samling. Det er noget, turisterne interesserer sig for, og halvdelen af vores gæster kommer for at se samlingen, siger Mikkel Bogh.

Selvom kun 308.974 besøgene passerede igennem dørene i 2018, mener Mikkel Bogh dog, at museet nok skal nå målsætningerne for besøgende.

- Vi har ramt smertegrænsen i mange år. Vi har plads til flere, og vi skal have flere besøgende. Alt det bedste, som vi har, er sat ind på at vende kurven, og den er også vendt. Der er plads til 500.000 besøgende på Statens Museum for Kunst om året, og det skal vi også nok komme op på, siger han.

Besøgstal på andre kunstmuseer i 2018

  • Louisiana: 755.584 (Rekord i museets historie)

  • Glyptoteket: 448.934 (Rekord i museets historie)

  • Arken: 415.000 (Rekord i museets historie)

  • ARoS: 722.109

  • Moderna Museet (Sveriges nationalgalleri): 562.000

  • Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Oslo (Lukket pga ombygning) besøgstal i 2016: 602.546