Dansk band bryder tavsheden efter 4 år: Vi kunne blive bedste venner eller gode fjender

Veto har holdt en præventiv pause, haft frygtspasmer og er ude med første lyd i årevis.

(Foto: Kristoffer Juel © Kristoffer Juel)

For 10 år siden, blev Veto udråbt som 'Årets Nye Danske Navn' ved Danish Music Awards. Bifald og hæder væltede ind over bandet, ikke blot ved den lejlighed, men i det hele taget.

De modtog flere priser og 3000 fans skrålede med i en udsolgt K.B. Hallen, inden Veto drog ud i verden for at spille Europa tyndt.

Med tre album i bagagen og fuld fart frem, satte de fem venner fra Hobro, Aarhus og Hinnerup imidlertid et punktum for musikken i 2013.

- Det var egentlig en ret udramatisk beslutning for os. Men vi havde brug for en præventiv pause, efter en nonstop cyklus af udgivelser og turnéer igennem 10 år. Det kan tage pippet fra de fleste.

Troels Abrahamsen, sangeren i Veto, reflekterer lidt over den pause, som Veto kastede sig ud i på ubestemt tid. Alle fem kammerater havde brug for at trække vejret, inden de kørte sur i musikken og i deres venskab.

Veto under tilblivelsen af deres seneste album 'Everything Is Amplified' i 2011. (Foto: Morten Germund © Scanpix)

Enten rigtig gode venner eller gode fjender.

- I løbet af et så intenst venskab, der opstår i en band, kan man enten blive rigtig gode venner eller gode fjender. Vi er heldigvis blevet bedre og bedre venner, hvilket også betyder, at vi har kunnet tale frit om, hvordan vi havde det med at være i bandet.

Deres sidste koncerter i 2013 var rundt omkring i Frankrig og Schweiz. Herefter slog vennerne fast, at de blev nødt til at gå hvert til sit i en periode, for at teste om de fortsat havde lyst til at lave musik.

- Vi satte en startdato for pausen, og så gik der godt og vel et år, uden at vi lavede noget musik sammen, overhovedet. Derefter begyndte vi at snakke om at prøves at mødes for at se, om vi havde lysten. Og det havde vi heldigvis.

Herefter er der gået nogle år, hvor Veto har holdt kortene tæt til kroppen. Forventningpresset har de holdt på afstand ved at gå og arbejde med musikken uden at fortælle det til særlig mange.

Alt imens har flere af medlemmerne haft andre musikalske projekter og har på den måde stadig været en del af musikscenen. En masse nye navne er i mellemtiden kommet frem, og musiklivet har sine bølger, som Veto også selv var en del af, da de først dukkede op i midten af 00'erne.

Frygtspasmer

I starten af 2017 kom de første livstegn fra Veto på facebook, og med det en del positive tilkendegivelser fra deres fans. Noget som var med til at dulme den begyndende nervøsitet.

- Der har naturligvis været alle mulige frygtspasmer om, at nu har vi tabt alt muligt på gulvet. Men det, som vi bare er blevet mødt af, er dybest set en masse mennesker, der har tilkendegivet, at de stadigvæk er der.

Talstærkt publikum. Veto på Danmarks største scene, Roskilde Festival, 2011. (Foto: Jonas Vandall / Scanpix) (Foto: Jonas Vandall Ørtvig © Scanpix)

Den første koncert i fire år blev sat op på Heartland Festivalen på Fyn i juni tidligere i år. Alle i Veto kunne mærke, at der var noget på spil - første koncert i mange år, så der skulle ekstra koncentration til. Den tænding var noget, de havde savnet - tændingen og publikum.

- Det var meget fedt at prøve det - og så var det bare dejligt at se et publikum, der var totalt på. Det er ikke så meget bifaldene mellem numrene, som det er reaktionen, mens man spiller, som jeg synes er virkelig virkelig fed.

- Det er den der interaktion, der er inde i de enkelte numre, og i de forløb, man kan bygge op i en koncert, som jeg synes er virkelig spændende og interessante at være i.

Album og koncerter i 2018

I løbet af foråret 2018 er der indtil videre fire koncerter på plakaten rundt om i Danmark. De har planer om at færdiggøre pladen og udsende den næste år, gerne så tidligt på året som muligt.

I første omgang er singlen 'I Am Here' første lyd fra Veto i fire år og som luftes for første gang i dag.

- Vi har været igennem en ret lang proces med det vi går og arbejdet på. Så det føles rart endelig at få hul på det.

Hør hele interviewet med Troels Abrahamsen og singlen 'I Am Here' i 'Weekend med Carsten Holm' på P6 BEAT, lørdag d. 28. oktober, kl. 10-12.

Facebook
Twitter