Dansk er et af verdens stærkeste sprog

40 procent af verdens sprog er truet af udryddelse. Men dansk er slet, slet ikke et truet sprog.

40 procent af verdens sprog er truet af udryddelse. Men hvis nogen går rundt og frygter, at danskere med tiden skifter "goddag" ud med et "hello", kan de hermed ånde lettet op. For dansk er slet, slet ikke et truet sprog. Det skriver Kristeligt Dagblad.

-Dansk er et af verdens største sprog. Det er overhovedet ikke i fare på nogen måde, fastslår Ole Stig Andersen, der er journalist og initiativtager til sprogmuseet.dk

Ikke kun et spørgsmål om antal

Forklaringen er, at man ikke udelukkende måler et sprogs livsduelighed på antallet af mennesker, der taler det. Andre parametre må i kraft. Det kan for eksempel være spørgsmålet om, hvorvidt forældre taler sproget med deres børn. Eller hvor mange bøger og film, der udkommer på sproget. Endelig er det også betydningsfuldt, hvor meget handel og økonomi, der er centreret omkring sproget.

Bruger man økonomi som parameter, er det danske sprog en højdespringer, der lægger sig på en 18. plads over verdens sprog målt efter styrke, siger Peter Bakker, lektor i lingvistik ved Aarhus Universitet: -Dansk er faktisk et af de største sprog i verden.

Danmark på en 70. plads

Selvom den danske befolkning langtfra er prangende stor i forhold til andre folkeslag, er der stadig fem millioner mennesker, der taler dansk, og det er faktisk rigtig mange for et sprog. Dermed ligger dansk på en 70. plads, hvis man laver en liste over, hvor mange der taler sproget. 90 procent af verdens sprog er faktisk mindre end dansk, siger han.